巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
乘客問題
根本係佢個宣傳片拍得差
懶係搞笑咁妖化d 背囊友
廢鐡都有打手 做乜鳩
正一麻鷹唔管管雞仔
唔屌水貨狗 屌背囊友 欺善怕惡
屌你老母呀廢鐵
咁多人運貨又唔出聲
係因為港鐵有仆街支那撚拖喼唔理。
廢鐡都有打手 做乜鳩

港中殖民政府做大股東,what do you expect?
樓上有個話擺櫈底真係on99
首先我有得坐嘅話,我駛唔駛放櫈底呀?冇得坐嘅話,叫坐緊嘅人擘大對腳俾我放入去呀?大佬呀你唔好咁癡線啦!
再者樓上都有人講過,狗鐵櫈底真係污糟過公廁,我見過有塊用過嘅m巾喺櫈底

屌俾你講咗
一句講晒,你有冇行李架吖?冇就收皮
人嘅問題
你肯捉晒班水貨友我咪聽你講
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

港鐵狗?

咁樂器同cue棍又識捉?含撚啦去
因為港共鐵係雙重標準

除永遠唔係問題
點樣帶返先係
我估係一pack沙甸魚入面幾十個人一齊“咩”背囊都幾壯觀
而且你叫人除就有責任整架
屌你唔係個個鍾意D袋擺地下

喺新加坡、日本、英國等地都有同樣呼籲,尤其倫敦東京唔少車站更加擠逼狹窄,但又唔見當地人遇上問題

你確定無問題
東京有架

新加坡個個媽媽聲

咁日本嘅習慣係繁忙時間知道自己阻到人就會醒水避開繁忙時間吖嘛
至於新加坡,我真係年年去幾次,次次都見孭大背囊就會識得除低拎住
喺香港仲好,東鐵綫、西鐵綫、馬鞍山綫嘅所有列車,以及觀塘綫嘅中國製列車,櫈底有空間可以放行李,大家都可以加以利用

你究竟有無搭過港鐵
擺凳底都講得出
火車凳底污糟過公廁廁板應該無疑問

有,我成日放大件嘢落櫈底

兩鐵合併之前,九鐵都係咁呼籲,以前亦唔見有人話

啲大陸蝗痾屎痾尿你賠俾我?
見到條打手d回覆真係笑撚到仆街
人地果個路營背囊,狗鐵果個係正常出街背囊
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

港鐵狗?

樂器同cue棍又識捉?含撚啦去

涉事物件的確超過規定的長闊高總和170cm,單邊長於130cm
捉絕對合情合理合法
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵狗?

樂器同cue棍又識捉?含撚啦去

涉事物件的確超過規定的長闊高總和170cm,單邊長於130cm
捉絕對合情合理合法

水貨賊啲喼唔撚過170?
就算有行李架,繁忙時間我行撚到埋去放背囊咩。放撚到上去都除時落唔切車啦。
香港唔同日本,咁撚多人偷野,而家又蝻又蝗,平時又叫人財物跟身。
行李架都行唔通啦
香港咁撚多大陸佬,你放地下比人偷撚左十世啦
mtr都有打手
拍完條垃圾廣告片之後,仲要搵班柒打手答埋晒啲model answer,炒撚晒班PR佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞