巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
咁市務部班友鐘意一次出一樣,都係市務部嘅決定,同公司要大細超呢個猜想係無關

其實可能只係marketing嘅人覺得分開做宣傳效果好啲,你又話佢大細超,唔係無限上綱係乜

而家根本無人知會唔會出,所見嘅就係無。無人知之後會唔會出。一係你而家就拎到地鐵之後個promotion plan出嚟。唔係就唔好鳩噏。仲要用個未知會唔會發生嘅事去證明人哋無限上綱,我就只係睇到你又玩弄邏輯謬誤去屈鳩人啫

訴諸可能(Appeal to Possibility/Probability)或把合理當正確[1]是一種非形式謬誤,是基於一件事有可能或相當可能是真的,就把它當作確定是真的。[2]

真相(或事情未來的發展)是唯一的,合理的推測卻有很多,當思考或決策忽略了其他可能性,把一種合理的、可能的推測當做正確的、必然的真相,就不是恰當的推理。

咁你都係假定佢唔會出咁樣鬧喎,做咩啫你

基於過去類似事件嘅合理懷疑同你嘅base on 可能再去用個可能去證明人哋無限上綱,已經係完全唔撚同啦。想用“你也一樣”謬誤?慳啲啦你

其實genzo你既情況唔同,因為地鐵實際上實係未有,而你個未有片既情況係進行中,自然係以進行中既情況去推論係唔存在訴諸可能,呢個又係詭辯之一

未有片講篋嘅情況而家無人知係咪進行中,現時亦未見有證據推論進行中

唔係我假定地鐵唔會再出片講篋。 same cost 之下唔先處理更大問題已經係大細超。呢個根本係已知事實。唔好打算spin個問題去我身上當回應咗
咁大間公司唔識預測定有咩後果?
當實現咗批鬥既時候,背囊客就已經硬食咗,到時地鐵係咪會道歉?
請回應

暫時背囊友被批鬥就唔見啦
港鐵俾人批鬥就見到

請直接回答問題,當批鬥發生時地鐵會唔會道歉

我唔係地鐵喎,自己問公司事務部啦

即結論即係
1)廣告播出後,沒有批鬥出現,一切如常
2)廣告播出後,背囊客被批鬥
但因為3)背囊客將就啲就做到顧己及人
所以結論,
地鐵推出背囊廣告多此一舉,被鬧理所當然,完

如果冇補充,就代表畢絲你認同此結論了

批鬥座出現批鬥之後地鐵都完全無做過嘢啦。拍條片講話唔同年齡都有需要嘅時候,大家互讓互諒唔得嘅。
好多時幫地鐵講好說話既人,都忽略左一樣野:

就係地鐵附例詳細到成文法典咁,但實際觀感係識執行查飛同捉一般人覺得好小事,或因時代變遷變得常見既事,但唔會解決影響乘車過程既事

即係,會大鑼大鼓唔畀人站內交收,搞背囊,但「感覺」無對喼做野

改變唔到觀感,點講附例都無用的
打手思路類比:
689其實做得好好,只要香港人包容下,顧己及人,就解決到問題

香港樓價已經好好,大家將就下,顧己及人

幾百萬樓要供三十年,緊係得間天水圍劏房啦,你唔係想住酒店啊?

原來所有野都係香港人問題政府做得好好
打手思路類比:
689其實做得好好,只要香港人包容下,顧己及人,就解決到問題

香港樓價已經好好,大家將就下,顧己及人

幾百萬樓要供三十年,緊係得間天水圍劏房啦,你唔係想住酒店啊?

原來所有野都係香港人問題政府做得好好

實有打手話政府冇做野,但mtr有,一次過寫埋反駁

香港有賣地,有辣招,有做野
(不過冇撚用,同某d機構一撚樣)
(隔離Singapore個個有大單位住)

結論: 香港人問題,新一代唔捱得,冇包容,唔係政府問題
狗鐵嘅電話cut線唔處理走私賊投訴

條狗鐵打手話幫我填feedback form

你連幾時邊個站發生都唔講,咁你講晒喇

況且我又唔係mtr嘅人,我唔幫你填feedback form仲有咩方法去求證你講嘅嘢呀

你唔係MTR嘅人又憑乜嘢去「幫」我填feedback?
我都唔明佢有budget拍條1分鐘既片講背囊,唔解唔教育埋人拖篋/BB車/手袋應該點擺呢?
不過可能一陣人地又擺啲官腔出嚟架啦

我哋咪即管睇吓仲有冇新宣傳片出街囉

人哋外國一次講晒N樣行李應該點做啦

咁市務部班友鐘意一次出一樣,都係市務部問題啫,同公司要大細超呢個猜想係無關㗎喎

你唔係MTR嘅人憑乜嘢講MTR市務部嘅嘢?
即結論即係
所以結論,

叫人出多啲國嘅打手去咗邊?
至於「推斷」就唔係陰謀論呢個講法,我只能講你都痴線

先唔質疑五成嘅猜測係咪正確,我真心唔明:明明大細超呢個係形容動機嘅字眼點解會變咗結果

例子【歐聯奇蹟】網民轟12碼大細超
PSG嘆被球證「懲罰」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20170309/56403958
唔通真係話佢比人收買咩

陰謀論係講動機 推論係講預測結果
成日話唔同維度無宣傳,其實一樣嘢要達致目的有好多方法

以剛才所講中國遊客及走私活動喺邊境車站造成嘅滋擾嘅情況,除咗為此而 (1) 不斷收緊《運載行李條件》,新增23公斤的行李限制 之外,仲有 (2) 喺車站實施人流管制措施,包括 [a] 於車站劃定「不准停留」區域限制走私客在鐵路處所內分拆貨物嘅滋擾行為 [b]安排車站助理喺月台引導乘客排隊候車,以改善上落時混亂情況 等,亦都有 (3) 增加人手維持車站秩序,包括 [a] 引入由前紀律部隊成員組成嘅「附例特檢隊」喺車站巡邏及當值以嚴格執行附例 [b]聘請外判保安於車站大堂閘機前阻止攜帶大型行李乘客入閘,並執行入口磅重及度尺的特別安排 、(4) 改動車站設施,例如升高車站分隔付費區及非付費區之間嘅圍欄,以阻止走私客喺車站交收 等等,做咗四(4)項實質措施

而針對孭背囊乘客造成嘅滋擾,港鐵只做咗一(1)樣嘢,就係由市務部負責嘅宣傳。相比之下,你又憑乜嘢覺得,港鐵係偏袒緊中國遊客及走私活動,係所謂「大細超」?況且上面巴打都講咗,承認背囊造成滋擾係存在,只係程度有別,於是港鐵只係勸喻而唔係同走私活動/中國遊客造成嘅滋擾一樣採取大量實質而有即時果效嘅強制或有形措施去禁絕乘客攜帶或者繼續孭背囊,又或限制背囊大小,所以由此可以見到,偏袒走私活動/中國遊客,只係陰謀論。

而至於針對後生仔、話煽動族群矛盾嘅指控,我又要講其實優先座都有喺座位設特別標示,仲有政府大力推動,同今次嘅呼籲比,亦都係唔同維度,如果你憑此而話會造成批鬥,一樣係比喻不倫。況且優先座係政府推動,係政府政策問題,同港鐵叫大家孭背囊係完全不同而獨立嘅事,亦都唔應該混為一談。而造成所謂後生被歧視,亦都只係假想嘅結果,而大家都無辦法證明係目的,所以推論又不成立喇。

打咁多嘢都無用啦,阻止大型行李咪又係講緊oversize問題。你已經多次用處理oversize問題去偷換non oversize嘅拖篋無搞呢點喇

<em>而大型行李方面,其實啱啱都講咗如果乘客帶行李入車,如果無oversize嘅話係無嘢可以緩解,前面提及過行李冇得再放低,亦都無得玩隱形,但無oversize你亦無得趕佢走;但係背囊你仲有得放低或者孭前面,即係乘客自身嚟講仲有方法去緩解滋擾,只係乘客普遍選擇唔做咁解</em>

出廣告可以話"繁忙時間拖gip請乘搭其他交通工具"
好似古箏單case咁趕人走
或"拖gip天殘腳,硬入人遭殃

以剛才所講中國遊客及走私活動喺邊境車站造成嘅滋擾嘅情況,除咗為此而 (1) 不斷收緊《運載行李條件》,新增23公斤的行李限制 之外,仲有 (2) 喺車站實施人流管制措施,包括 [a] 於車站劃定「不准停留」區域限制走私客在鐵路處所內分拆貨物嘅滋擾行為 [b]安排車站助理喺月台引導乘客排隊候車,以改善上落時混亂情況 等,亦都有 (3) 增加人手維持車站秩序,包括 [a] 引入由前紀律部隊成員組成嘅「附例特檢隊」喺車站巡邏及當值以嚴格執行附例 [b]聘請外判保安於車站大堂閘機前阻止攜帶大型行李乘客入閘,並執行入口磅重及度尺的特別安排 、(4) 改動車站設施,例如升高車站分隔付費區及非付費區之間嘅圍欄,以阻止走私客喺車站交收 等等,做咗四(4)項實質措施

而針對孭背囊乘客造成嘅滋擾,港鐵只做咗一(1)樣嘢,就係由市務部負責嘅宣傳。相比之下,你又憑乜嘢覺得,港鐵係偏袒緊中國遊客及走私活動,係所謂「大細超」?況且上面巴打都講咗,承認背囊造成滋擾係存在,只係程度有別,於是港鐵只係勸喻而唔係同走私活動/中國遊客造成嘅滋擾一樣採取大量實質而有即時果效嘅強制或有形措施去禁絕乘客攜帶或者繼續孭背囊,又或限制背囊大小,所以由此可以見到,偏袒走私活動/中國遊客,只係陰謀論。

而至於針對後生仔、話煽動族群矛盾嘅指控,我又要講其實優先座都有喺座位設特別標示,仲有政府大力推動,同今次嘅呼籲比,亦都係唔同維度,如果你憑此而話會造成批鬥,一樣係比喻不倫。況且優先座係政府推動,係政府政策問題,同港鐵叫大家孭背囊係完全不同而獨立嘅事,亦都唔應該混為一談。而造成所謂後生被歧視,亦都只係假想嘅結果,而大家都無辦法證明係目的,所以推論又不成立喇。

打咁多嘢都無用啦,阻止大型行李咪又係講緊oversize問題。你已經多次用處理oversize問題去偷換non oversize嘅拖篋無搞呢點喇

[i]而大型行李方面,其實啱啱都講咗如果乘客帶行李入車,如果無oversize嘅話係無嘢可以緩解,前面提及過行李冇得再放低,亦都無得玩隱形,但無oversize你亦無得趕佢走;但係背囊你仲有得放低或者孭前面,即係乘客自身嚟講仲有方法去緩解滋擾,只係乘客普遍選擇唔做咁解[i]

所以呢
好多時幫地鐵講好說話既人,都忽略左一樣野:

就係地鐵附例詳細到成文法典咁,但實際觀感係識執行查飛同捉一般人覺得好小事,或因時代變遷變得常見既事,但唔會解決影響乘車過程既事

即係,會大鑼大鼓唔畀人站內交收,搞背囊,但「感覺」無對喼做野

改變唔到觀感,點講附例都無用的

而家就係有人憑觀感同臆測去得出結論同立場吖嘛
即結論即係
所以結論,

唔同意,你地都可以留意吓多咗乘客會放低背囊,而我覺得咁係好事

[i]而大型行李方面,其實啱啱都講咗如果乘客帶行李入車,如果無oversize嘅話係無嘢可以緩解,前面提及過行李冇得再放低,亦都無得玩隱形,但無oversize你亦無得趕佢走;但係背囊你仲有得放低或者孭前面,即係乘客自身嚟講仲有方法去緩解滋擾,只係乘客普遍選擇唔做咁解[i]

所以呢

未有野可以緩解
即結論即係
所以結論,

唔同意,你地都可以留意吓多咗乘客會放低背囊,而我覺得咁係好事

你既觀察信得過?
你夠話港鐵有捉水貨狗啦
即結論即係
所以結論,

又,
喺更加擠逼嘅情況下,我唔認同孭住個背囊只需要將就啲就可以做到顧己及人
而家個廣告只係於倫敦、新加坡負責運輸嘅部門或者營辦商一樣,作同樣嘅呼籲,我唔見得係咁多此一舉
屌背囊
屌學生帶樂器
水貨客冇用背囊冇影響乘客

頭先個政府宣傳:
包容不同價值

所以呢

未有野可以緩解

咁既然大型行李滋擾要去到呼籲人繁忙時間唔好搭,你係marketing班友都唔會諗都唔諗就拍片做嘢啦吓話

而賣廣告係可以無分先後㗎,佢做緊嘅嘢啱就啱唔啱就唔啱,我就覺得廣告表達有問題但核心訊息無錯嘅
屌背囊
屌學生帶樂器

頭先個政府宣傳:
包容不同價值

背囊喺繁忙時間構成嘅滋擾係確實存在

學生帶樂器,上面又講咗物件太高,有觸電危險,職員先至會見到同埋揸正嚟做,唔係針對學生/樂器

上面係同意走私活動帶來滋擾,但唔同意港鐵無做嘢,偏袒、「大細超」

政府同港鐵好似係唔同野嚟
屌背囊
屌學生帶樂器

大問題唔先處理但先處理小問題都唔叫大細超.
呢點你根本答唔到. 原來你話乜就乜架喇.

頭先個政府宣傳:
包容不同價值

學生帶樂器,上面又講咗物件太高,有觸電危險,職員先至會見到同埋揸正嚟做,唔係針對學生/樂器

上面係同意走私活動帶來滋擾,但唔同意港鐵無做嘢,偏袒、「大細超」

即結論即係
所以結論,

又,
喺更加擠逼嘅情況下,我唔認同孭住個背囊只需要將就啲就可以做到顧己及人
而家個廣告只係於倫敦、新加坡負責運輸嘅部門或者營辦商一樣,作同樣嘅呼籲,我唔見得係咁多此一舉

咪係囉 ,包融下啦香港人,就算地鐵年賺過百億都年年加車費,就算你俾正價車資唔可以坐批鬥座,就算俾水貨客車親隻腳都要記得放底背囊啦
包融下啦香港人
屌背囊
屌學生帶樂器

頭先個政府宣傳:
包容不同價值

大問題唔先處理但先處理小問題都唔叫大細超.
呢點你根本答唔到. 原來你話乜就乜架喇.
屌背囊
屌學生帶樂器

頭先個政府宣傳:
包容不同價值

一個喼佔位一定多個背囊

同埋好多喼/手拉車仔係過左標準唔入得,咁多咁明顯違法既唔搞,搞背囊,咁都唔係大細超
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞