巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
望返90年代,嗰陣月台助理仲要學似日本咁推人入車,拎住個大聲公喝人,呢啲日子一早已經步入歷史,車廂嘅擠逼情況其實已經大為改善,甚至可以話係乘客根本唔嘗試善用空間,否則金鐘乘客應該可以等少兩班車至係。呢樣亦都反映咗,現時車廂並不擠逼,只係乘客往往唔識得顧己及人啫。

on9
你試下繁忙時間係金鐘/油塘試下搭地鐵
根本係入面企到扶手都握唔到一dup車就會壓落其他人到
日本東京的小田急電鐵亦有相近的廣告,呼籲背囊客要將背囊放到置物架。

啱呀 你有無置物架先得架
個個都想放自己個背囊落地下咩

個學者講呢d野 一係佢未搭過港鐵 一係佢唔知今日香港社會情況 連街都唔洗出果d 一係兩樣都係

今日香港對中國旅客(我已經講得好客氣)非常唔耐煩
佢地 加埋班新移民 係香港十足特權階層
社會對佢地已經好大怨氣
係地鐵入面佢地拖gip撞到人都唔講對唔住
對住呢班人唔郁手已經好好脾氣
港鐵一秒都無人叫班拖gip既拖好d 反而怪返香港人
你話叫香港人點樣唔發火
其實我反而覺得係啲人成日企係個門口唔行入去企先係令到車廂所謂擠逼既原因
英國法國有無水貨客同大陸閪每日一車車一喼喼拖上車嚴重阻塞車廂問題先?
依家明顯係屌鳩你港鐵做野多舊魚呀
有明確嚴重問題唔解決 反而專登出廣告要去理啲雞毛蒜皮既野 咪俾人屌你囉
仲要拎其他國家黎俾?知唔知醜呀?

紅字班打手話一樣咁嚴重喎
日本東京的小田急電鐵亦有相近的廣告,呼籲背囊客要將背囊放到置物架。

啱呀 你有無置物架先得架
個個都想放自己個背囊落地下咩

個學者講呢d野 一係佢未搭過港鐵 一係佢唔知今日香港社會情況 連街都唔洗出果d 一係兩樣都係

今日香港對中國旅客(我已經講得好客氣)非常唔耐煩
佢地 加埋班新移民 係香港十足特權階層
社會對佢地已經好大怨氣
係地鐵入面佢地拖gip撞到人都唔講對唔住
對住呢班人唔郁手已經好好脾氣
港鐵一秒都無人叫班拖gip既拖好d 反而怪返香港人
你話叫香港人點樣唔發火

大把人講過, 佢哋只會話你死都要拉埋啲篋嚟講
香港條廢鐵本身已經仆街到冇朋友, 做得衰野太多
加上中港矛盾下廢鐵完全傾斜向強國走私賊
今次又拍到條片係屌柒本土人揹背囊
本土人一路積壓既怒氣一觸即發

廢鐵執柒左佢啦

利申: 揸車好L耐冇搭廢鐵
望返90年代,嗰陣月台助理仲要學似日本咁推人入車,拎住個大聲公喝人,呢啲日子一早已經步入歷史,車廂嘅擠逼情況其實已經大為改善,甚至可以話係乘客根本唔嘗試善用空間,否則金鐘乘客應該可以等少兩班車至係。呢樣亦都反映咗,現時車廂並不擠逼,只係乘客往往唔識得顧己及人啫。

on9
你試下繁忙時間係金鐘/油塘試下搭地鐵
根本係入面企到扶手都握唔到一dup車就會壓落其他人到

佢都on9 講得金鐘等少兩班車就唔擠擁都講得出就知佢離晒地啦
放左落去地既野好多時都會比人群塞住 要拎番就要拉拉扯扯先得 再講我落車拎番上黎番又唔會整到人咩?
香港條廢鐵本身已經仆街到冇朋友, 做得衰野太多
加上中港矛盾下廢鐵完全傾斜向強國走私賊
今次又拍到條片係屌柒本土人揹背囊
本土人一路積壓既怒氣一觸即發

廢鐵執柒左佢啦

利申: 揸車好L耐冇搭廢鐵

紅字班打手一句"我唔認為"就無視你啦
打手露曬底都仲要亂講野轉移視線
係咪ot到傻撚左
其實我反而覺得係啲人成日企係個門口唔行入去企先係令到車廂所謂擠逼既原因

呢個真 車箱入面其實好鬆動
打手露曬底都仲要亂講野轉移視線
係咪ot到傻撚左

當然個鬆動唔係指好大個空間 但上多3/4個人都ok

多撚謝晒
繁忙時間有幾多大陸人撘地鐵

香港人自私程度同大陸人不相伯仲,甚至乎有過之無不及

無企開地鐵就收皮啦. 紅字都講得出

香港人公德需要改善係一回事, 事有輕重先後去處理就另一回事啦

有時唔係唔想行入去,係客觀上行唔到
基本上班矮撚會圍住支柱企,尤其女人最多

一個大男人點攝入去呀?
你班臭閪又咦咦哦哦又話人抽你水啦到時
其實不如呼籲下叫啲人自動自覺企入啲好過喇
一繁忙時間啲人就好入面有鬼咁唔識企入去
近門口就逼到仆街 入面啲人就攤大份報紙黎睇
多地方到開枱麻雀 耍太極都仲得
直接D改例, 減少每個乘客可帶行李體積, 另外超過就加行李費, 超得多俾得多
全部閘口check
地鐵股價又有得升, WIN WIN

無企開地鐵就收皮啦. 紅字都講得出

香港人公德需要改善係一回事, 事有輕重先後去處理就另一回事啦

講笑咩, 8點零已經唔少拉急

北區水貨客關注組(North District Parallel Imports Concern Group)
2月24日 16:46 ·

如果水貨冇oversize根本吹佢唔脹,因為人哋真係冇犯規(姐打羅夫,2017)

一切都係乘客問題

有時唔係唔想行入去,係客觀上行唔到
基本上班矮撚會圍住支柱企,尤其女人最多

一個大男人點攝入去呀?
你班臭閪又咦咦哦哦又話人抽你水啦到時

又唔係叫你攝入去 係講緊車箱入面既人入番入去 但好多時入面既掛住彩電話 門口果d就係咁逼 不過呢樣野同今次討論既無乜關係費事off topic
戇鳩! 其他地鐵有冇比其他d 生番日撚日都拖geep 先
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

港鐵狗?

咁樂器同cue棍又識捉?含撚啦去

啱啱講咗,違反《運載行李條件》,不贅

東鐵綫係交流電牽引嘅,因此物件同架空電纜嘅淨空不足都可以導電,你嘅物件如果過高,係絕對有可能導致觸電,因此職員對長條型物件,當然會有需要儘快處理,唔係恰香港人而係怕構成危險
條友明顯係港鐵職員過黎解畫啦
放左工仲要開工辛苦晒wor

係唔係又點?
上面長篇大論講咗mtr 有咩措施去阻過大行李,冇人理,繼續話人冇捉
不論中國人香港人,話知你拎水貨乾貨濕貨老鼠貨,Oversize就唔得
唔可以純粹因為佢係拎水貨,就算冇過size 都唔俾搭,咁同DQ梁游有咩分別?

Oversize 唔得又唔見有人捉水貨賊?

如果水貨冇oversize根本吹佢唔脹
因為人哋真係冇犯規

樓上有圖,有邊件無過170?

留名等睇:張圖好舊、上水有專人過磅、blah blah blah

佢快過你

咁事實吖嘛
當年行李票嗰個年代啲相都拎埋出嚟,一係就見到影相批鬥又唔試吓打電話,話覺得港鐵職員唔會做嘢,唔信佢地會執法,乜家陣就係憑住感覺而去鬧人,仲荒謬過得罪女朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞