巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
笑死,不如各位試吓拖大喼去到外國搭地鐵,之後背囊繼續揹後面,再睇吓當地人嘅做法先講啦

例如咁講,喼佢大件啞位,咁擺邊?背囊可以放地下,咁喼除咗唔帶之外仲有咩緩解方法?呢個就係「背囊係non oversize, 拖篋亦有non oversize」 之中嘅分別

篋轆人受傷機會大過背囊添呀

仲有,如果兩者同時都non oversize的話,佢哋唔係應該大細接近嘅咩? 你知唔知自己講緊乜呀?!

個喼喺地下擺喺度,點都唔夠孭起嘅背囊高啦

咁又點呀,你都仲係答唔到“篋問題比背囊大,點解唔先宣傳篋”呢點呀
篋又容易傷人啲,出現嘅frequent又高啲

點解喺同cost之吓唔拍片講問題更大嘅篋先呀?

咁如何憑此得出結論話佢咁就係大細超呀

紅字未係answer

兩者無關係

你話無就無呀?
同cost之下唔先處理更大問題都唔可以叫大細超?講嘢之前用吓腦先得嗎?

大細超只係同cost之下唔先處理更大問題嘅其中一個可能
例如兩者嘅externalities cost中大問題嘅大過細問題嘅
跳咗步喇你

如果講externality, 即係講緊: 指個體經濟單位的行為對社會或者其他個人部門造成了影響(例如:環境污染)卻沒有承擔相應的義務或獲得回報,亦稱外部成本、外部效應或溢出效應。
咁你如果想講個細問題會帶來externality 的話, 咁你就需要證明. 而唔係喺度多次空口講白話.

其實當我講same cost 之下你走去講externality之後用呢樣嘢話我跳咗步, 錯嘅係你. 因為externality好大程度上, 只係將social cost 打返入去個"cost" 度 (例如生產商品所帶來嘅污染, 將污染破壞計埋入個cost 度). 即係話, 你計到加埋externality 係細問題比大問題大的話, 咁已經可以話唔係"same cost". 唔識經濟就唔好亂拋書包啦

簡單啲講, 你根本答唔到"點解喺同cost之吓唔拍片講問題更大嘅篋先呀?"
咁大間公司唔識預測定有咩後果?
當實現咗批鬥既時候,背囊客就已經硬食咗,到時地鐵係咪會道歉?
請回應

佢好耐都無回你呢個問題啦喎
笑死,不如各位試吓拖大喼去到外國搭地鐵,之後背囊繼續揹後面,再睇吓當地人嘅做法先講啦

不如你講吓你點解會出個咁嘅reply? 由你上個reply 到你呢個reply 當中, 有邊個講以上兩個行為無問題? 好似主要都唔係focus on 呢兩個問題有無問題喎, 而且應該係覺得以上兩個行為都有問題. 不過好多reply 主要都係focus on 狗鐵做法有問題咋喎
乜真係有咁多人搭地鐵俾背囊阻到咩?我日日返工放工搭都唔覺
講真,真係逼既話放地下都阻到人啦,地下又污糟又俾人踢黎踢去
而家咁大反應係因為gip阻到人既情況仲多仲嚴重,狗鐵都冇拍片咁大陣象,但係背囊就拍片批鬥喎

不如你講吓你點解會出個咁嘅reply? 由你上個reply 到你呢個reply 當中, 有邊個講以上兩個行為無問題? 好似主要都唔係focus on 呢兩個問題有無問題喎, 而且應該係覺得以上兩個行為都有問題. 不過好多reply 主要都係focus on 狗鐵做法有問題咋喎

我咪話睇吓其他地方做法比較吓囉

其他人都覺得背囊可以有阻人問題,咁仲有乜好比較?

又有乜笑死?

又有乜笑死?

出多啲國,睇吓人地鐵路公司做法,你就唔會話港鐵針對香港人

又有乜笑死?

就係因為出得多國先更加知道外國拖篋出現嘅密集程度,只要係非機場線都一定無香港咁密集,大把人成日要去外國啦。
當實現咗批鬥既時候,背囊客就已經硬食咗,到時地鐵係咪會道歉?
請回應
請回應

完埋呢個問題就唔使再mon post

又有乜笑死?

知唔知咩叫東施效顰
每個國家有自己背景,唔係硬生生套落去
香港人就幾多真係大背囊,一般size既背囊只要將就吓就可以,何必多此一舉?
請回應

咁你有排mon
其實佢啲例子根本唔使答
你拆一個,佢舉一個,再spin吓已經講到大西洋
佢舉100個你就要拆足100個,冇咁多精神拆
其實佢啲例子根本唔使答

同佢講附例竟然用大家樂做例子

已經有規管嘅就規管緊,然後乘客亦都可以舉報漏網之魚,你就話因為你俾咗車錢所以人地要消滅晒所有違反附例嘅情況(附例 = 法例,港鐵只係鑊授權即時執法毋須經民事程序),同你引例子講,闖入路軌都係違法附例嘅,但見到一樣需要乘客舉報,全世界都係咁,我就唔知點解你覺得地鐵收咗你錢就要做先知犀利過警察喇

你嘅意思係唔係如果冇乘客睇到 有人闖入路軌D凹位住係唔係就算Mtr人員見到一樣需要乘客舉報 先會處理?

家陣講緊職員睇唔到吖嘛

但係gib係職員睇到都要人投訴先理喎

職員唔係盲 minion係幕門前面有冇gip 一定會睇到喎

佢地隻眼唔係尺唔可以見到喼就走去度

而參考案例:http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56084113&category_guid=6996647&category=instant&issue=20161223

但凡有關對乘客造成滋擾嘅指控,都必須要有證據顯示乘客感到滋擾,即係話要乘客舉報先可以行動

原來乘客隻眼係尺同可以見到喼就走去度
其實佢啲例子根本唔使答

同佢講附例竟然用大家樂做例子

你都識講佢spin啦

咁又點呀,你都仲係答唔到“篋問題比背囊大,點解唔先宣傳篋”呢點呀
篋又容易傷人啲,出現嘅frequent又高啲

點解喺同cost之吓唔拍片講問題更大嘅篋先呀?

咁如何憑此得出結論話佢咁就係大細超呀

紅字未係answer

兩者無關係

你話無就無呀?
同cost之下唔先處理更大問題都唔可以叫大細超?講嘢之前用吓腦先得嗎?

大細超只係同cost之下唔先處理更大問題嘅其中一個可能
例如兩者嘅externalities cost中大問題嘅大過細問題嘅
跳咗步喇你

原來大細超係economic term 呢
cost之下唔先處理更大問題嘅其中一個可能
Campaign. Gip
好似無錯喎
請回應

咁你有排mon

唔洗晒時間 佢幾個都選擇性回覆
請回應

咁你有排mon

唔洗晒時間 佢幾個都選擇性回覆

再加選擇性失明
March to 1001
March to 1001

屌,呢種topic都八百個reply
請回應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞