巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
個班屌人大大聲既人不嬲最低等, 好鐘意賴賴賴, 自己仆街都會入晒落水貨客同大陸人數架la, 你屌佢佢咪屌番你.(網上)
巴黎東京倫敦撚有水貨客,點同香港比
同係國際城市,作為香港人我自己孭背囊上車會盡量唔阻人,單邊孭前面、放腳邊都有。

但係你攞東京倫敦嚟比!?咁就係公關災難啦,啲蝗種人一人一隻喼晏晝六點幾喺金鐘月台度等你見過未?我就五日起碼中三日係咁!

公德心我有,但係你咁大間公司唔敢得罪強國人而攞啲本土小市民開刀,大家都睇唔過眼

兩邊都唔抵幫

唔好意思,如果對立嘅其中一方係強國人,我一定企喺強國人嘅對手嗰邊

強國人同港鐵幾時連成一體

(話港鐵偏袒走私客嘅,我同姐打羅夫解釋咗唔重複)

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?
講真 原意真係好
之前喺日本搭地鐵 有個外國人一入嚟就自動卸背囊,仲叫其他人都咁做。
只能說咁啱香港多大陸喱拉gip周圍撞同港鐵pr做得唔好,唔應該只focus 背嚢。
都係嗰句,呢d係個人修養品徳,香港唔少人的確永遠都係佢話人就得,人話佢就話人地做咩剩係話佢

人地日本有行李架,香港有冇?

好老實,當好多人時,你會唔會迫埋擺?而家講緊迫人去周圍fing背囊既人

你有架被人放嘢先講,唔好假設有幾多人

ok好,繁忙時間你上車枱起個喼放喺個架度吖

背囊可以喺月台除啫,擺行李無得喺月台擺㗎喎
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

問題係地鐵冇理過啊 由得啲水貨客中國人找住個大喼周圍走 仲有你俾啲咁公式既答案出黎做乜野?

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過
老老實實你係地鐵搵人做問卷
我估大部份人揀最阻位一定係D水貨,gip,廢老拖住果D袋
講排位bb車分分鐘都前過背囊
但而家狗鐵唔搞前面果D搞背囊真係傻撚左

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為高

遊客站:油尖旺 中環金鐘 紅磡
九龍塘站
東鐵綫
我想問有幾多人返工放工會唔經過上述既站

我繁忙時間喺九龍塘放學去尖東,誇張起嚟可以見唔到一個喼;然後喺尖東行去尖沙咀,呢個站情況比較嚴重啦,但上咗車已經無咁多蝗,到咗金鐘過去港島綫亦都唔多,到北角轉將軍澳綫直頭見唔到喼

都係嗰一句,佢地只要無違反《運載行李條件》,就無人會有理由可以趕到佢地走;佢地拎喼車人呢個behavior,亦唔見得可以用廣告嚟改善,話晒來自第三世界嘅野蠻人喎,你話佢會聽你個廣告講?

我朝早返學搭地鐵去九龍塘你竟然話冇乜仆街拎喼,做打手做好D啦傻西自己試下8:45 am係油塘搭去九龍塘
放5-6 仲撚慘基本上連企到痴住人地背脊後你老母仲話喼其實好小事

屌你老母人無恥變無敵就係你呢D傻西關公

咁所以呢?個背囊就應該孭住呀?
講真 原意真係好
之前喺日本搭地鐵 有個外國人一入嚟就自動卸背囊,仲叫其他人都咁做。
只能說咁啱香港多大陸喱拉gip周圍撞同港鐵pr做得唔好,唔應該只focus 背嚢。
都係嗰句,呢d係個人修養品徳,香港唔少人的確永遠都係佢話人就得,人話佢就話人地做咩剩係話佢

好老實,當好多人時,你會唔會迫埋擺?而家講緊迫人去周圍fing背囊既人

依家係講架車入面有無架
同係國際城市,作為香港人我自己孭背囊上車會盡量唔阻人,單邊孭前面、放腳邊都有。

但係你攞東京倫敦嚟比!?咁就係公關災難啦,啲蝗種人一人一隻喼晏晝六點幾喺金鐘月台度等你見過未?我就五日起碼中三日係咁!

公德心我有,但係你咁大間公司唔敢得罪強國人而攞啲本土小市民開刀,大家都睇唔過眼

兩邊都唔抵幫

唔好意思,如果對立嘅其中一方係強國人,我一定企喺強國人嘅對手嗰邊

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

你代表邊一方面?
我係畢氏絲打。

點解唔需要裝架?
你覺得以短途運輸為目的嘅鐵路系統無啦啦裝個架做乜?況且市區綫嘅列車咁矮,裝條毛?

以家根本係地鐵飽和,唔關乘客事
講真 原意真係好

依家係講架車入面有無架

咪講緊架車入面有無架囉

d
地鐵飽和?

d
地鐵飽和?

如果呢個情況 我洗唔洗除個袋呀?
阻大家少少時間
可唔可以幫手投下票
我想公投一下到底大家畀邊款乘客行李整傷過多d

https://lihkg.com/thread/147609/page/1?

thank you

兩邊都唔抵幫

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

<em>你代表邊一方面?</em>
我係畢氏絲打。

<em>點解唔需要裝架?</em>
你覺得以短途運輸為目的嘅鐵路系統無啦啦裝個架做乜?況且市區綫嘅列車咁矮,裝條毛?

日本啲列車一定有架,仲要再矮啲
如果你連咁都唔知你憑乜嘢出聲
連續啲得幾個站嘅私人鐵路都有架

d
地鐵飽和?

除唔除袋重點係做到顧己及人吖嘛

況且我回應緊你話地鐵飽和呢一點呀
再睇朝早繁忙時間0745 油塘去北角:

個個企晒喺門位度,但係我企緊嘅位置:

可以留意我個背囊已經放低咗

d
地鐵飽和?

極on9😂

兩邊都唔抵幫

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

[i]你代表邊一方面?[i]
我係畢氏絲打。

[i]點解唔需要裝架?[i]

所以呢?

嘩日本啲人推人入車㗎,我地不如學埋吖好無?
行李架呢?

d
地鐵飽和?

除唔除袋重點係做到顧己及人吖嘛

況且我回應緊你話地鐵飽和呢一點呀
再睇朝早繁忙時間0745 油塘去北角:

個個企晒喺門位度,但係我企緊嘅位置:

可以留意我個背囊已經放低咗

有咁多位姐係唔洗放低袋啦,做乜9姐你?

d
地鐵飽和?

極on9😂

一張咁嘅相就可以話冇飽和
早上搭西鐵,由天水圍去朗屏同朗屏去天水圍影嘅相都已經係兩個世界啦

兩邊都唔抵幫

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

我係畢氏絲打。

所以呢?

我依家淨係同你講有無頭頂架俾人安置袋
你好權威咁話短途唔洗
又話車廂矮
唔好轉移視線
最大問題係凡有支那人的事件,就用兩把尺處理
講真,如果你連水貨賊都揸正來做,香港人唔準帶背囊上車都冇問題。

不如大家試吓搵個星期日去上水站督軍,睇下係咪真係存在兩把尺先

呢單出片先屌背囊而唔係先屌拖篋已經係啦

乜你覺得走私客會睇廣告

每一個道德廣告都係一個群眾運動號召
你一出關愛座就開始有批鬥
而家你一方面叫乘客舉報走私賊
一方面係pr上無視以上問題
一方面鼓勵人批鬥咩背囊/書包嘅人-最少五成學生
咩意思

答未Ar

轉移哂視線
根本依家係講緊屌柒港鐵宣傳手法同大細超
利申 同意多人個陣應該咁做 但一定要做

唔覺係轉移哂視線

事實依到好多人變左被迫害 話唔俾人再用BACKPACK上MTR

兩邊都唔抵幫

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

我係畢氏絲打。

所以呢?

再補充,日本啲列車喺繁忙時間停站會好耐,因為要推入乘車,逐隻門閂埋,但係香港本身裝咗幕門如果要咁玩,停站兩分鐘少不免

轉移哂視線
根本依家係講緊屌柒港鐵宣傳手法同大細超
利申 同意多人個陣應該咁做 但一定要做

唔覺係轉移哂視線

事實依到好多人變左被迫害 話唔俾人再用BACKPACK上MTR

根本飽和左做乜唔諗其他方法,而係要啲人逼沙甸魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞