巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike

地鐵內可以影相

On9 拎張卡同卡拉駁位

邊有人會企入果度,一來好嘈(膠同膠磨擦發出吱吱聲)
二來好搖

好多國家都唔會拎呢個位來載客,例如日本

我同意車中間係多位嘅,咁港鐵有冇改善車箱設計
例如加吊環,拆柱?

我知新車有,咁舊車呢?

所以阻住啲人上車都大條道理,真係嘆為觀止

你知唔知1993年呢個位發生過咩事?

嘩全球唯一一宗嘅個別事件都拎埋出嚟講呀?

你唔好話呀

「車頭?唔企得㗎,有阿伯縱火㗎!」
「車尾?唔企得㗎,有人會燒石油氣㗎!」
「都係企返中間幾卡安全啲。上唔到?港鐵加班啦,唔係你加價做乜?」
「咩話?訊號系統限制加唔到班?嘩你睇下車入面咁多喼,阻住晒啦」

#乘客問題

咁係唔係港鐵無改善空間?淨係搭客有問題?
頭果3句就on9 嘅
加班 呀打手你知港鐵換緊信號架啦,如果真係

無問題咁唔洗換都得

仲有車門重開問題點解唔換電動門同set 淨係受阻嘅門先重開? 我同意客係有問題,但港鐵一樣好多野可以做

所以新車咪得囉
根本班背囊狗同水貨賊一樣咁自私

屌你老母叫中央釋法帶背囊出街判十年啦
咁講啦
如果狗鐵出張poster寫殘體屌人拖gip
搵英國同香港比係咪on9
英國人口密度幾多香港密度幾多
上次搵日本東京比都仲可以

密度高反而除唔到背囊?

嘆為觀止
搵英國同香港比係咪on9
英國人口密度幾多香港密度幾多
上次搵日本東京比都仲可以

密度高反而除唔到背囊?

你up乜撚呀
你搭過地鐵未

我朝朝早到係除低背囊搭地鐵㗎啦,冇嘢喎

你一個就得
個個都係咁
你對腳仲郁唔郁到呀
巴黎東京倫敦人地住幾大間屋
香港人住火柴盒,係屋企都要屈住屈住,坐車去捱騾仔又要俾人嘈,你話唔搵你發洩搵邊個 仲要你間野成日故障又加價,高層分花紅,唔火滾都瓦燒啦係咪先

你唔好話呀

「都係企返中間幾卡安全啲。上唔到?港鐵加班啦,唔係你加價做乜?」
「咩話?訊號系統限制加唔到班?嘩你睇下車入面咁多喼,阻住晒啦」

#乘客問題

頭果3句就on9 嘅

無問題咁唔洗換都得

仲有車門重開問題點解唔換電動門同set 淨係受阻嘅門先重開? 我同意客係有問題,但港鐵一樣好多野可以做

所以新車咪得囉

九鐵十幾年前已經做左
講真 原意真係好
之前喺日本搭地鐵 有個外國人一入嚟就自動卸背囊,仲叫其他人都咁做。
只能說咁啱香港多大陸喱拉gip周圍撞同港鐵pr做得唔好,唔應該只focus 背嚢。
都係嗰句,呢d係個人修養品徳,香港唔少人的確永遠都係佢話人就得,人話佢就話人地做咩剩係話佢
咁講啦
如果狗鐵出張poster寫殘體屌人拖gip

麵話不如人人都拖喼,鬥車腳
最大問題係凡有支那人的事件,就用兩把尺處理
講真,如果你連水貨賊都揸正來做,香港人唔準帶背囊上車都冇問題。

不如大家試吓搵個星期日去上水站督軍,睇下係咪真係存在兩把尺先

呢單出片先屌背囊而唔係先屌拖篋已經係啦

乜你覺得走私客會睇廣告

每一個道德廣告都係一個群眾運動號召
你一出關愛座就開始有批鬥
而家你一方面叫乘客舉報走私賊
一方面係pr上無視以上問題
一方面鼓勵人批鬥咩背囊/書包嘅人-最少五成學生
咩意思
講真 原意真係好
之前喺日本搭地鐵 有個外國人一入嚟就自動卸背囊,仲叫其他人都咁做。
只能說咁啱香港多大陸喱拉gip周圍撞同港鐵pr做得唔好,唔應該只focus 背嚢。
都係嗰句,呢d係個人修養品徳,香港唔少人的確永遠都係佢話人就得,人話佢就話人地做咩剩係話佢

日本95年已經有頭頂架俾人放袋
狗鐵呢?
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

至於市區綫,由於係城市捷運系統唔係近郊系統,所以唔見得有咁嘅需要
點解阿"學者"或者hk01唔明網民點解要批評段片?
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

至於市區綫,由於係城市捷運系統唔係近郊系統,所以唔見得有咁嘅需要

邊個認為無需要?
你代表緊邊個?

你唔好話呀

#乘客問題

頭果3句就on9 嘅

無問題咁唔洗換都得

所以新車咪得囉

九鐵十幾年前已經做左

觀荃港將嚟講,韓國製、中國製列車都有呢個功能
尋日先見有個水貨客比人趕出車站,睇住隻蝗婆逐級拉佢成棟箱行樓梯走都幾爽下
雖然港鐵咁趕人係罕見例子
對比返呢幾日,唔計本身有公德心果d啦,有無一個背囊友講過開始有諗返自己有無撞到人阻到人?
港鐵仆街,水貨死全家,咁背囊友係咪就大條道理唔需要反省先?
個個當正係一竹竿打死晒所有背囊友咁做咩,留意吓自己背脊厚咗成呎對某d“香港人”真係咁難咩
講真 原意真係好

我就本身唔用背囊, 我都會畀背囊撞, 點解我呢單係咁開MTR 火?
大細超根本就係乘客問題惡化嘅原因
唔係話香港有班撚樣公德無問題(係好撚有問題), 但一日大細超一日都會好多人唔服. 咁你做乜宣傳都極易關公. 但狗鐵邊有理過個問題核心喺邊?
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

凳底都拎黎講
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

凳底都拎黎講

成撚日有尿
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

邊個認為無需要?
你代表緊邊個?
尋日先見有個水貨客比人趕出車站,睇住隻蝗婆逐級拉佢成棟箱行樓梯走都幾爽下
對比返呢幾日,唔計本身有公德心果d啦,有無一個背囊友講過開始有諗返自己有無撞到人阻到人?
個個當正係一竹竿打死晒所有背囊友咁做咩,留意吓自己背脊厚咗成呎對某d“香港人”真係咁難咩

好多人就係永遠唔識反省自己
剩係想改變其他人,從來無諗過改變自己
講真 原意真係好

人地日本有行李架,香港有冇?

好多人就係永遠唔識反省自己
剩係想改變其他人,從來無諗過改變自己

你舉完日本例子我問你狗鐵有無架你玩無視呀?
法國…國家
英國…國家
台灣…國家
香港…中國一個沿海城市
講真 原意真係好

狗鐵呢?

東西馬就係凳底

凳底都拎黎講

成撚日有尿

唔係依個問題,要放係個度首先要有得坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞