巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
[quote]
更何況讓座與敬老直頭上升到道德倫理同世代之爭嘅問題,牽涉嘅層面更加廣闊,甚至出現後生唔敢坐嘅問題

但係家陣有冇唔俾你帶背囊

而家拍片屌背囊唔拍片屌篋夠會上升到港中矛盾問題啦

你用個腦諗吓你自己噏緊乜柒
係咁講邏輯,你好講咩?

我上面嗰句邊度有邏輯問題呀? 而且拍片屌背囊唔拍片屌篋會上升到港中矛盾問題唔止我一個提出.
講唔出我有咩邏輯問題就收皮啦, 唔識又喺度亂用

錯誤類比

你話係就係呀? 錯喺邊呀? 前面你話人錯誤類比已經話錯人啦, 柒咗仲死撐

係你唔知你自己噏緊乜啫genzo兄

招架唔住就收皮咪死撐啦, 問你我邊度錯又講唔出, 但又死要無理據地話人錯. 嘩你咁叫以事論事

我啱啱已經講咗

社會上暫時唔會歧視帶背囊嘅人,最多都係話叫你放返低個背囊
vs 社會上有人歧視後生仔坐,就算廣告強調讓座,都變咗專座,呢個係誤解嚟

嘩廣告出咗兩日未有好出奇? 而家你個廣告用妖魔化嘅手法去屌背囊撚. 社會上又有幾多次拍片妖魔化坐批鬥座嘅後生仔? 同手法, 同樣係無犯法嘅道德事件. 咁你都老屈話人錯誤類比, 做打手可以有幾無恥?
唔追post,唔睇人,立場先決、鍵盤批鬥,仲自以為道理非凡,如此辯論,已非就事論事,往往標籤一打下,就可以繼續不誠實使用大腦,將小農DNA實踐至極致。

論點不斷重複,再講嘥氣;若無新論點,恕我只好讓眼睛遠離屏幕,護眼一番
同埋係唔係所以背囊都要咁做
一般size既背囊只要注意啲係唔會整到人
但出咁廣告後連一般size既背囊都要做多樣野
[quote]
更何況讓座與敬老直頭上升到道德倫理同世代之爭嘅問題,牽涉嘅層面更加廣闊,甚至出現後生唔敢坐嘅問題

係咁講邏輯,你好講咩?

我上面嗰句邊度有邏輯問題呀? 而且拍片屌背囊唔拍片屌篋會上升到港中矛盾問題唔止我一個提出.

錯誤類比

你話係就係呀? 錯喺邊呀? 前面你話人錯誤類比已經話錯人啦, 柒咗仲死撐

招架唔住就收皮咪死撐啦, 問你我邊度錯又講唔出, 但又死要無理據地話人錯. 嘩你咁叫以事論事

我啱啱已經講咗

vs 社會上有人歧視後生仔坐,就算廣告強調讓座,都變咗專座,呢個係誤解嚟

佢放得個廣告,如果照單接受,之後又會有批鬥架啦,因為佢啲廣告根本解釋得唔好

咁就係市務部嘅問題,唔代表個idea本身有問題
屌你老母梗係重覆喇你條撚屌選擇性回覆
[quote]

係咁講邏輯,你好講咩?

錯誤類比

我啱啱已經講咗

佢放得個廣告,如果照單接受,之後又會有批鬥架啦,因為佢啲廣告根本解釋得唔好

咁就係市務部嘅問題,唔代表個idea本身有問題

咁一般size既背囊都要做多樣野?出街又唔係個個大背囊

終於有新論點

我又會覺得,就算只係一般size都唔係無需要放低/孭前面嘅

咩喺後面始終驚覺較低,繁忙時間整到人嘅可能性依然一樣
[quote]

係咁講邏輯,你好講咩?

錯誤類比

我啱啱已經講咗

況且將背囊同行李政策比較,本身就係不相干嘅,而由此延伸嘅所謂中港矛盾,並唔係由背囊導致,而係長期嘅走私滋擾問題所導致,咁同讓座直接帶起嘅世代之爭相較,完全係風牛不相及馬

背囊唔係行李, 拖篋先係行李. 偷換概念啦.
背囊用家多香港人, 拖篋用家多中國人, 咁都畀你屈做唔關事, 再死撐啲啦吓

錯誤類比

我啱啱已經講咗

況且將背囊同行李政策比較,本身就係不相干嘅,而由此延伸嘅所謂中港矛盾,並唔係由背囊導致,而係長期嘅走私滋擾問題所導致,咁同讓座直接帶起嘅世代之爭相較,完全係風牛不相及馬

學生係唔係後生仔Ar
你而家未捭多個罪名後生仔ar

佢話唔係就唔係啦, 總次你反港鐵就係你錯

終於有新論點

我覺得一般背囊注意吓就得,如果掂到吓人都唔得不如唔好搭地鐵
屌你老母梗係重覆喇你條撚屌選擇性回覆

條友仲要不斷選擇性失明, 人哋明明有講就死話唔明, 有理據就屈人錯誤類比, 人哋用理據指出佢錯屈都仲要死撐

終於有新論點

其實根本好多人並唔係話唔洗注意用背囊需要小心整到人, 而係不滿地鐵大細超加妖魔化背囊使用者. 尤其批鬥座已有先例
成班係到屌佢帶頭批鬥背囊友,你就同人講孭背囊整到人既問題

係人都知喇洗撚你講咩
其實出呢d 呼籲唔知做乜, 除非好重好大件露營咁既size 背囊, 唔係真係覺得唔阻, 但咁大個背囊自己都覺重啦, 好少見人成程仲咩住
我個立場係個廣告主張無問題,你班友話佢要做乜乜柒柒先,小學雞咩

猛話人logic fail,你好叻logic咩

事實上就係你MTR打水貨打拖喼不力,仲要咁高調出片叫人小心用背囊

唔係咩叫公關災難

終於有新論點

其實根本好多人並唔係話唔洗注意用背囊需要小心整到人, 而係不滿地鐵大細超加妖魔化背囊使用者. 尤其批鬥座已有先例

嘩,成日都攜帶大型行李乘客請使用升降機㗎喇,咁係咪有妖魔化緊攜帶大型行李乘客呀?
大大隻簡體字屌鳩啲中國遊客頭等要俾錢,又係妖魔化緊中國遊客呀
咁大愛,幫懷仔落嚟香港啦

一時又話日本例子唔啱香港,一時又話香港要裝行李架(咁倫敦新加坡呢?睇唔到)
一時又無限上鋼話港鐵煽動族群矛盾打壓後生,九唔搭八仲話返人轉頭
再唔係話港鐵大細照,好心你離開個鍵盤去上水睇下啦

喂你自己都明㗎,明明爭議點喺呢個呼籲係咪啱,你咪去倫敦新加坡質疑TfL/LTA囉,定係又話唔啱香港,又唔知點解要學日本裝行李架喇
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

問題係地鐵冇理過啊 由得啲水貨客中國人找住個大喼周圍走 仲有你俾啲咁公式既答案出黎做乜野?

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過
老老實實你係地鐵搵人做問卷
我估大部份人揀最阻位一定係D水貨,gip,廢老拖住果D袋
講排位bb車分分鐘都前過背囊
但而家狗鐵唔搞前面果D搞背囊真係傻撚左

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為低

遊客站:油尖旺 中環金鐘 紅磡
九龍塘站
東鐵綫
我想問有幾多人返工放工會唔經過上述既站

紅字咁撚on9都講得出,知唔知東鐵沿線一日有幾多人用?

都唔知你住港島定五毛來

你可能因為我打錯字導致誤會啦,你再睇下我噏緊乜?唔好意思先

問題係你咁叫人避開呢d站,同叫人去搭巴士一樣咁on9

我就認同行入D係可以解決到少少問題,但前題係要改良車廂設計,而唔係請班minions返來朝朝叫你行入D就算數
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

問題係地鐵冇理過啊 由得啲水貨客中國人找住個大喼周圍走 仲有你俾啲咁公式既答案出黎做乜野?

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過
老老實實你係地鐵搵人做問卷
我估大部份人揀最阻位一定係D水貨,gip,廢老拖住果D袋
講排位bb車分分鐘都前過背囊
但而家狗鐵唔搞前面果D搞背囊真係傻撚左

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為低

遊客站:油尖旺 中環金鐘 紅磡
九龍塘站
東鐵綫
我想問有幾多人返工放工會唔經過上述既站

紅字咁撚on9都講得出,知唔知東鐵沿線一日有幾多人用?

都唔知你住港島定五毛來

你可能因為我打錯字導致誤會啦,你再睇下我噏緊乜?唔好意思先

問題係你咁叫人避開呢d站,同叫人去搭巴士一樣咁on9

我就認同行入D係可以解決到少少問題,但前題係要改良車廂設計,而唔係請班minions返來朝朝叫你行入D就算數

你 邊 隻 眼 見 到 我 叫 人 避 開 呢 啲 站
原因咪係港鐵雙重標準,避重就輕囉

終於有新論點

嘩,成日都攜帶大型行李乘客請使用升降機㗎喇,咁係咪有妖魔化緊攜帶大型行李乘客呀?
大大隻簡體字屌鳩啲中國遊客頭等要俾錢,又係妖魔化緊中國遊客呀

一時又話日本例子唔啱香港,一時又話香港要裝行李架(咁倫敦新加坡呢?睇唔到)
一時又無限上鋼話港鐵煽動族群矛盾打壓後生,九唔搭八仲話返人轉頭

喂你自己都明㗎,明明爭議點喺呢個呼籲係咪啱,你咪去倫敦新加坡質疑TfL/LTA囉,定係又話唔啱香港,又唔知點解要學日本裝行李架喇

講緊手法呀屌要講幾撚多次呀 自己一個define個爭議點

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為高

唔好話我屈你

除左返工同屋企都喺港島外,有幾多香港人繁忙時間要經過呢D站?

離地就離地啦屌

終於有新論點

嘩,成日都攜帶大型行李乘客請使用升降機㗎喇,咁係咪有妖魔化緊攜帶大型行李乘客呀

紅字有無用好似背囊咁嘅妖魔化手法? 無. 所以呢度你係類比錯誤
綠字我就無講過, 如果你回第二個請用第二條thread
藍字你就只係喺度扣帽子, 亦無理據.
紫字根本唔係, 呢個只係你想spin 去嘅方向. 呢度好多人都係唔妥狗鐵大細超

講緊手法呀屌要講幾撚多次呀 自己一個define個爭議點

因為嗰個係佢想spin返去嘅point 度, 唔想你哋話佢個手法, 亦唔想其他人話佢大細超嘛

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為高

唔好話我屈你

除左返工同屋企都喺港島外,有幾多香港人繁忙時間要經過呢D站?

離地就離地啦屌

咁不如我地討論吓喼如何造成滋擾
如果佢碌到你/撞到你,咁呢個就係問題所在
但如果佢存在你已經唔順眼,但人地個喼又無oversize,咁冇得講㗎喎

終於有新論點

嘩,成日都攜帶大型行李乘客請使用升降機㗎喇,咁係咪有妖魔化緊攜帶大型行李乘客呀

紅字有無用好似背囊咁嘅妖魔化手法? 無. 所以呢度你係類比錯誤
綠字我就無講過, 如果你回第二個請用第二條thread
藍字你就只係喺度扣帽子, 亦無理據.
紫字根本唔係, 呢個只係你想spin 去嘅方向. 呢度好多人都係唔妥狗鐵大細超

綠字我再回一回你, 我前面係指人哋更逼唔代表香港唔逼. 所以嗰條友logic fail. 唔該唔好又做個稻草人嚟打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞