巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike
我個立場係個廣告主張無問題,你班友話佢要做乜乜柒柒先,小學雞咩

猛話人logic fail,你好叻logic咩

一個普通市民又會咁熟狗鐵條例嘅

一個普通市民又會咁熟狗鐵條例嘅

你要check附例有幾難,google啦
諻論infomal嘅道德群眾壓力 而家成個campaign 最大受害者係咩書包嘅學生。加劇香港世代矛盾。
諻論infomal嘅道德群眾壓力 而家成個campaign 最大受害者係咩書包嘅學生。加劇香港世代矛盾。

吓,咁佢地除低個背囊咪得囉

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講
網絡批鬥係只會放上Facebook

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

呢個係因為大家都曲解咗優先座,錯誤類比
同埋關愛座係政府政策嚟,鬧錯人

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

有咩曲解?

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

有咩曲解?

同係權力上有咩分別
兩者同是"鼓勵"同"呼籲"性質
宣傳方法亦無異
何來錯誤類比

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

有咩曲解?

變咗愛心專座/老人位

但其實優先座與否,都一樣係應該俾有需要人士優先,而所有有需要係包括有需要嘅後生仔,唔係淨係老人家

無論係社會上嘅誤解,定係marketing嘅agent做得唔好都好,呢樣嘢背後係牽涉政府政策同埋人嘅焦點處嘅問題

無論港鐵有冇唔啱或者可以做得更好嘅地方都好,優先座嘅問題同背囊嘅問題係完全兩碼子嘅事

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

有咩曲解?

變咗愛心專座/老人位

但其實優先座與否,都一樣係應該俾有需要人士優先,而所有有需要係包括有需要嘅後生仔,唔係淨係老人家

無論係社會上嘅誤解,定係marketing嘅agent做得唔好都好,呢樣嘢背後係牽涉政府政策同埋人嘅焦點處嘅問題

無論港鐵有冇唔啱或者可以做得更好嘅地方都好,優先座嘅問題同背囊嘅問題係完全兩碼子嘅事

更何況讓座與敬老
畢氏絲打
成日話自己唔係港鐵打手
不如你copy我下面呢句

我畢氏絲打如果係港鐵打手,祝我食嘢食到曱甴,飲嘢入錯喉,就出街畀車車死,總之我屋企人全部都不得好死
呢家最撚主要唔撚係D背囊影響我地
係班蝗日鳩日拎撚住D GIP
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

問題係地鐵冇理過啊 由得啲水貨客中國人找住個大喼周圍走 仲有你俾啲咁公式既答案出黎做乜野?

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過
老老實實你係地鐵搵人做問卷
我估大部份人揀最阻位一定係D水貨,gip,廢老拖住果D袋
講排位bb車分分鐘都前過背囊
但而家狗鐵唔搞前面果D搞背囊真係傻撚左

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為高

遊客站:油尖旺 中環金鐘 紅磡
九龍塘站
東鐵綫
我想問有幾多人返工放工會唔經過上述既站

紅字咁撚on9都講得出,知唔知東鐵沿線一日有幾多人用?

都唔知你住港島定五毛來

吓,咁佢地讓座咪得囉

關愛座都可以咁講

有咩曲解?

變咗愛心專座/老人位

更何況讓座與敬老直頭上升到道德倫理同世代之爭嘅問題,牽涉嘅層面更加廣闊,甚至出現後生唔敢坐嘅問題

但係家陣有冇唔俾你帶背囊
畢氏絲打
成日話自己唔係港鐵打手
不如你copy我下面呢句

我畢氏絲打如果係港鐵打手,祝我食嘢食到曱甴,飲嘢入錯喉,就出街畀車車死,總之我屋企人全部都不得好死
塞撚住架車
香港班學者都ON99

港鐵嘅廣告只係呼籲,並不構成任何法定指示,乘客即使不遵從亦不違反港鐵附例;相反,攜帶過大行李,則受屬附例一部分嘅《運載行李條件》規管,乘客係可以致電車站控制室舉報任何違反港鐵附例、對乘客構成滋擾嘅行為

香港並非第三世界國家,不設出入閘檢查,而用於監察車站人流狀況嘅閉路電視亦因私隱關係而解像度極低,部分車廂甚至尚未設有閉路電視,即使有車長亦唔會隨意打開監察,故密集式監控並唔可能做到,只能依賴乘客舉報

香港鐵路附例乃香港法例第556B條,毫無疑問熟香港法例一部分,乘客除應當自律遵守,亦應該喺遇上乘客違反附例嘅滋擾行為時舉報,咁先至能夠建立一個舒適嘅乘車安全嘅環境

問題係地鐵冇理過啊 由得啲水貨客中國人找住個大喼周圍走 仲有你俾啲咁公式既答案出黎做乜野?

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為低

九龍塘站
東鐵綫

都唔知你住港島定五毛來
塞撚住架車
香港班學者都ON99

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為高

九龍塘站
東鐵綫

都唔知你住港島定五毛來

佢可能自己淨係搭柴灣到杏花村
最大問題係凡有支那人的事件,就用兩把尺處理
講真,如果你連水貨賊都揸正來做,香港人唔準帶背囊上車都冇問題。

不如大家試吓搵個星期日去上水站督軍,睇下係咪真係存在兩把尺先

呢單出片先屌背囊而唔係先屌拖篋已經係啦

乜你覺得走私客會睇廣告

每一個道德廣告都係一個群眾運動號召
你一出關愛座就開始有批鬥
而家你一方面叫乘客舉報走私賊
一方面係pr上無視以上問題
一方面鼓勵人批鬥咩背囊/書包嘅人-最少五成學生
咩意思

如果你放低個背囊或者孭前面咪無嘢囉
況且家陣你如何推論出市務部以及operation嘅職員兜友無視行李箱造成嘅滋擾?又點解得出係鼓勵批鬥?

明明現實就係出完片批鬥背囊但無出片屌拖篋, 你都仲可以講得出紅字? 為咗幫住狗鐵你可以有幾無恥

仲有出完關愛坐變批鬥坐已經係已發生過嘅事實, 仲好意思問人"又點解得出係鼓勵批鬥?"

吓? #搭車要識Do 係一個廣告系列嚟,上期講勿做保齡球添,你咁快知呢次已經係最後一期?莫非你係marketing同事?

唔夠人講要打稻草人啦? 廣告系列又點? 而家屌咗背囊無屌到拖篋就係客觀事實. 你要死兜到底我一定奉陪到底, 尤其是你仲玩邏輯謬誤去死撐

咁如果之後講喼你係咪收皮先

唔係, 因為先屌背囊已經係事實

柒完仲想用次序去兜, 仲要唔知出唔出現.

前面幾多人提過, 篋比背囊更阻人, 唔拍片屌篋先已經係問題. 做事有輕重先後之分. 無恥打手畢氏絲打仲想用次序去混淆視聽. 你就真係快啲收皮啦

都係嗰句,中國遊客唔會睇片

都係嗰句,無做嘢做錯嘢就咪死撐

乜個campaign淨係得片?周圍billboard都有同一個廣告喎

直頭係連廣告都唔會理阿

你唔先拍拖篋,而家呢條背囊片畀人圍屌又好有效啦?

仲有如果啲人唔理就唔做的話,咁香港人完全唔洗理狗鐵任何宣傳啦。咁你仲憑乜拍片叫人小心啲?人哋唔理就得啦

去咗邊呀? 回唔到呀?
塞撚住架車
香港班學者都ON99

佢應該係打手黎
而且係好垃圾既打手
一係地鐵都冇搭過

我日日搭添,唔好玩啦,朝早最阻嘅一定係背囊,至於喼呢你唔係去遊客站、九龍塘站或者東鐵綫沿綫嘅話,繁忙時間嘅影響頻密程度遠比唔行入啲嘅人為低

九龍塘站
東鐵綫

都唔知你住港島定五毛來

你可能因為我打錯字導致誤會啦,你再睇下我噏緊乜?唔好意思先
最大問題係凡有支那人的事件,就用兩把尺處理
講真,如果你連水貨賊都揸正來做,香港人唔準帶背囊上車都冇問題。

不如大家試吓搵個星期日去上水站督軍,睇下係咪真係存在兩把尺先

呢單出片先屌背囊而唔係先屌拖篋已經係啦

乜你覺得走私客會睇廣告

每一個道德廣告都係一個群眾運動號召
你一出關愛座就開始有批鬥
而家你一方面叫乘客舉報走私賊
一方面係pr上無視以上問題
一方面鼓勵人批鬥咩背囊/書包嘅人-最少五成學生
咩意思

如果你放低個背囊或者孭前面咪無嘢囉
況且家陣你如何推論出市務部以及operation嘅職員兜友無視行李箱造成嘅滋擾?又點解得出係鼓勵批鬥?

明明現實就係出完片批鬥背囊但無出片屌拖篋, 你都仲可以講得出紅字? 為咗幫住狗鐵你可以有幾無恥

仲有出完關愛坐變批鬥坐已經係已發生過嘅事實, 仲好意思問人"又點解得出係鼓勵批鬥?"

吓? #搭車要識Do 係一個廣告系列嚟,上期講勿做保齡球添,你咁快知呢次已經係最後一期?莫非你係marketing同事?

唔夠人講要打稻草人啦? 廣告系列又點? 而家屌咗背囊無屌到拖篋就係客觀事實. 你要死兜到底我一定奉陪到底, 尤其是你仲玩邏輯謬誤去死撐

咁如果之後講喼你係咪收皮先

唔係, 因為先屌背囊已經係事實

柒完仲想用次序去兜, 仲要唔知出唔出現.

前面幾多人提過, 篋比背囊更阻人, 唔拍片屌篋先已經係問題. 做事有輕重先後之分. 無恥打手畢氏絲打仲想用次序去混淆視聽. 你就真係快啲收皮啦

都係嗰句,中國遊客唔會睇片

都係嗰句,無做嘢做錯嘢就咪死撐

乜個campaign淨係得片?周圍billboard都有同一個廣告喎

直頭係連廣告都唔會理阿

你唔先拍拖篋,而家呢條背囊片畀人圍屌又好有效啦?

仲有如果啲人唔理就唔做的話,咁香港人完全唔洗理狗鐵任何宣傳啦。咁你仲憑乜拍片叫人小心啲?人哋唔理就得啦

去咗邊呀? 回唔到呀?

你邏輯等於「梁振英都未拉到,廉署你唔好搞圍標啦」

逼?
上面有圖有真相㗎,而且唔係得我講,你睇吓MTR Service Update點講:
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/06/10/74707/crushladen/

2014年
你不如搵1997年

http://youtu.be/b0A9-oUoMug
香港個啲叫迫~ 咁日本個啲叫咩~

有人食蛋等如拎5分唔叫差, goodest logic

搭的士囉~ 用荼餐廳價錢想要酒店服務

想轉移視線呀? 我話你logic fail 呀白痴仔

話緊你啲儍西~繁忙時間迫?全世界都係架喇~ 為吊而吊~ 白痴仔

支那人打手
[quote]
更何況讓座與敬老直頭上升到道德倫理同世代之爭嘅問題,牽涉嘅層面更加廣闊,甚至出現後生唔敢坐嘅問題

而家拍片屌背囊唔拍片屌篋夠會上升到港中矛盾問題啦
[quote]

你用個腦諗吓你自己噏緊乜柒
係咁講邏輯,你好講咩?
[quote]

你用個腦諗吓你自己噏緊乜柒
係咁講邏輯,你好講咩?

我上面嗰句邊度有邏輯問題呀? 而且拍片屌背囊唔拍片屌篋會上升到港中矛盾問題唔止我一個提出.
講唔出我有咩邏輯問題就收皮啦, 唔識又喺度亂用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞