巴黎東京倫敦均宣傳卸背囊 獨港鐵捱批  學者:好意變譴責

1001 回覆
16 Like 181 Dislike

唔好意思,如果對立嘅其中一方係強國人,我一定企喺強國人嘅對手嗰邊

強國人同港鐵幾時連成一體

(話港鐵偏袒走私客嘅,我同姐打羅夫解釋咗唔重複)

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

[i]你代表邊一方面?[i]
我係畢氏絲打。

[i]點解唔需要裝架?[i]
你覺得以短途運輸為目的嘅鐵路系統無啦啦裝個架做乜?況且市區綫嘅列車咁矮,裝條毛?

日本啲列車一定有架,仲要再矮啲
如果你連咁都唔知你憑乜嘢出聲
連續啲得幾個站嘅私人鐵路都有架

所以呢?

嘩日本啲人推人入車㗎,我地不如學埋吖好無?

再補充,日本啲列車喺繁忙時間停站會好耐,因為要推入乘車,逐隻門閂埋,但係香港本身裝咗幕門如果要咁玩,停站兩分鐘少不免

依家講緊有無架被人安置個袋
唔好轉移視線
巴黎東京倫敦撚有水貨客,點同香港比

咁所以呢?個背囊就應該孭住呀?

以家根本係地鐵飽和,唔關乘客事
d
地鐵飽和?

如果呢個情況 我洗唔洗除個袋呀?

除唔除袋重點係做到顧己及人吖嘛

況且我回應緊你話地鐵飽和呢一點呀
再睇朝早繁忙時間0745 油塘去北角:

個個企晒喺門位度,但係我企緊嘅位置:

可以留意我個背囊已經放低咗

0745算咩繁忙時間啊
而家地鐵唔係鼓勵早D 出門, 0815前出閘有75折, 即係地鐵認為0815前都唔算繁忙時間
你了解下公司政策, 先走出黎呃人啦

兩邊都唔抵幫

唔好意思,如果對立嘅其中一方係強國人,我一定企喺強國人嘅對手嗰邊

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

我係畢氏絲打。

你覺得以短途運輸為目的嘅鐵路系統無啦啦裝個架做乜?況且市區綫嘅列車咁矮,裝條毛?

所以呢?

呢個我支持
你都識講部車大把位,咁解決方法就係搵人推上車

兩邊都唔抵幫

你表代邊一方面?
點解唔需要裝架?

我係畢氏絲打。

所以呢?

輕鐵一早有推啦

轉移哂視線
根本依家係講緊屌柒港鐵宣傳手法同大細超
利申 同意多人個陣應該咁做 但一定要做

唔覺係轉移哂視線

事實依到好多人變左被迫害 話唔俾人再用BACKPACK上MTR

根本飽和左做乜唔諗其他方法,而係要啲人逼沙甸魚

政府關無話唔俾普通人坐關愛座
但係點解又批鬥呀
倫敦運輸局海報標語,點解會爆粗?

馮煒光
又群眾鬥群眾
垃圾港鐵
最大問題係凡有支那人的事件,就用兩把尺處理
講真,如果你連水貨賊都揸正來做,香港人唔準帶背囊上車都冇問題。

不如大家試吓搵個星期日去上水站督軍,睇下係咪真係存在兩把尺先

呢單出片先屌背囊而唔係先屌拖篋已經係啦

乜你覺得走私客會睇廣告

每一個道德廣告都係一個群眾運動號召
你一出關愛座就開始有批鬥
而家你一方面叫乘客舉報走私賊
一方面係pr上無視以上問題
一方面鼓勵人批鬥咩背囊/書包嘅人-最少五成學生
咩意思

打手回吓啦
今朝881訪問狗鐵PR

問佢會唔會學日本整overhead compartment

佢居然答overhead compartment係for 長途車,唔係地鐵用

條友一定無搭過日本地鐵
今朝881訪問狗鐵PR

佢居然答overhead compartment係for 長途車,唔係地鐵用

條友一定無搭過日本地鐵

我未見過日本列車無頭頂架
今朝881訪問狗鐵PR

條友一定無搭過日本地鐵

PR你問佢少少技術野就唔識架啦,好心唔識就咪答
今朝881訪問狗鐵PR

條友一定無搭過日本地鐵

條友更唔會知日本發生過咩事
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%96%E9%83%BD%E5%9C%88%E5%9C%8B%E9%9B%BB%E6%9A%B4%E5%8B%95
手袋呢 ?
行李箱呢 ?
[quote]港鐵日前在其官方Facebook上載「孭嘢人」片段,惹來網民強烈反彈,不少人都批評港鐵不嚴打「拖喼」反而打擊「孭背囊」;不過,《香港01》記者發現很多國際城市的鐵路都有類似放低背囊呼籲,然而卻未有引來大爭議;有學者認為港鐵的原意是好,但公關做得不夠細緻,出來的效果似是譴責乘客,結果令大批網民反感。
港鐵上周四(2日)上載「孭嘢人」片段,片中的背囊客被形容為「武林高手」,更會使出4種「孭嘢招式」,因而為其他乘客帶來不便,故提醒背囊客「#搭車要識Do,放低背囊」;片段繼而引來大批網民留言抗議,又謂港鐵標準不一,不先處理水貨客和「拖喼」問題。

不過,《香港01》記者發現原來針對背囊客的呼籲在世界各國的公共交通工具都有,例如法國巴黎大眾運輸公司早年都有廣告,指背囊客的背囊太大會阻到其他乘客;倫敦交通局在2014年亦有類似的宣傳,「鬧爆」背囊客只想着自己的背囊,而不顧及其他的乘客;在亞洲地區同樣有如此的呼籲,好像是台北捷運在去年底找來插畫家,畫上了背囊客弄到其他乘客的情景;日本東京的小田急電鐵亦有相近的廣告,呼籲背囊客要將背囊放到置物架

港鐵今次的短片旨在呼籲乘客應放下背囊,可手攜背囊,或是放到地下,方便其他乘客,既然世界各地都有類似此呼籲,為何港鐵以同類型方式卻遭受批評呢?理大社會政策研究中心主任鍾劍華認為,本港的確有不少背囊客為乘客造成不便,而港鐵的片段亦是出於好意,但因為公關做得不夠細緻而造成如此大的反響:「其實港鐵一開始應該先做啲輿論準備,如先詢問乘客意見,唔係咩都無做就掉條片出嚟,個語氣又似譴責乘客,所以搞到所有人都好反感。」

一樣,邊撚度一樣,睇過?人地係屌部份背囊客孭鬼咁大個背囊。
唔係叫人放低個背囊,唯一有叫人放低既就係日本,但人地有置物架
你狗鐵有置物架先好學人地出聲

另外,造成目前車廂一定係拖喼友多過背囊客。唔好講只係東西鐵線有
觀塘線一樣大把人拖喼。你唔去solve個最嚴重的問題走去solve次要D的問題?
仲要係用屌乘客的方式?

認真D做好你個所謂行季限制條例先好出聲屌乘客啦
港鐵日前在其官方Facebook上載「孭嘢人」片段,惹來網民強烈反彈,不少人都批評港鐵不嚴打「拖喼」反而打擊「孭背囊」;不過,《香港01》記者發現很多國際城市的鐵路都有類似放低背囊呼籲,然而卻未有引來大爭議;有學者認為港鐵的原意是好,但公關做得不夠細緻,出來的效果似是譴責乘客,結果令大批網民反感。
港鐵上周四(2日)上載「孭嘢人」片段,片中的背囊客被形容為「武林高手」,更會使出4種「孭嘢招式」,因而為其他乘客帶來不便,故提醒背囊客「#搭車要識Do,放低背囊」;片段繼而引來大批網民留言抗議,又謂港鐵標準不一,不先處理水貨客和「拖喼」問題。

不過,《香港01》記者發現原來針對背囊客的呼籲在世界各國的公共交通工具都有,例如法國巴黎大眾運輸公司早年都有廣告,指背囊客的背囊太大會阻到其他乘客;倫敦交通局在2014年亦有類似的宣傳,「鬧爆」背囊客只想着自己的背囊,而不顧及其他的乘客;在亞洲地區同樣有如此的呼籲,好像是台北捷運在去年底找來插畫家,畫上了背囊客弄到其他乘客的情景;日本東京的小田急電鐵亦有相近的廣告,呼籲背囊客要將背囊放到置物架

港鐵今次的短片旨在呼籲乘客應放下背囊,可手攜背囊,或是放到地下,方便其他乘客,既然世界各地都有類似此呼籲,為何港鐵以同類型方式卻遭受批評呢?理大社會政策研究中心主任鍾劍華認為,本港的確有不少背囊客為乘客造成不便,而港鐵的片段亦是出於好意,但因為公關做得不夠細緻而造成如此大的反響:「其實港鐵一開始應該先做啲輿論準備,如先詢問乘客意見,唔係咩都無做就掉條片出嚟,個語氣又似譴責乘客,所以搞到所有人都好反感。」

一樣,邊撚度一樣,睇過?人地係屌部份背囊客孭鬼咁大個背囊。
唔係叫人放低個背囊,唯一有叫人放低既就係日本,但人地有置物架
你狗鐵有置物架先好學人地出聲

另外,造成目前車廂一定係拖喼友多過背囊客。唔好講只係東西鐵線有
觀塘線一樣大把人拖喼。你唔去solve個最嚴重的問題走去solve次要D的問題?
仲要係用屌乘客的方式?

認真D做好你個所謂行季限制條例先好出聲屌乘客啦
香港地真係乜都可以有打手
打手失左蹤?
香港地真係乜都可以有打手

ios/android都各有各打手
mtr有打手有乜出奇(好似係)
打手失左蹤?

去facebook搵我囉
打手失左蹤?

你係邊個?
其實倫敦巴黎地鐵都有不成文規矩
一多人就放低背囊,雙腳夾住

今次港鐵原意係好,怪就怪平時選擇性執法,恰學生帶樂器,又當水貨客透明,造臭個朵

其實倫敦地鐵都有不成文規矩
一多人又有背囊就行路同Boris Bike

大佬放工時間Jubilee Bakerloo Northern Line恐怖到呢…
打手失左蹤?

你係邊個?

當正自己係KOL?
其實倫敦巴黎地鐵都有不成文規矩
一多人就放低背囊,雙腳夾住

今次港鐵原意係好,怪就怪平時選擇性執法,恰學生帶樂器,又當水貨客透明,造臭個朵

其實倫敦地鐵都有不成文規矩
一多人又有背囊就行路同Boris Bike

大佬放工時間Jubilee Bakerloo Northern Line恐怖到呢…

想知放工時間九龍塘,金鐘同外國比係乜野級數

去日本台灣都未香港咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞