[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
岩岩幫想買既巴打問左我個frd
佢地公司做緊year end promotion
你地可以add佢wechat問下價
wechat id: mic2858
happy share

無跟post
有邊款有promotion?
SP4 i7 8g ram 256ssd
開wifi就咁上網,睇下youtube,大約5個鐘冇電
正常嗎
用緊m3版sp4,十月頭到依加,so far so good。

揀m3版而唔係其他既原因其實好簡單:
第一:我窮
第二:冇風扇,唔會嘈(我經常半夜做野,驚嘈到roommate)
第三:我只會用佢做文書野,打機用第二部

其實買邊部/咩型號真係好睇大家想用佢黎做乜,例如我貪既係佢既portability、laptop & tablet hybird,同埋枝stylus,拎黎上堂jot notes一流!

要數好處係數唔晒,不如講下缺點
用一個大專生既角度去睇,我暫時spot到以下缺點:
一:有d lecture room既雞髀枱好細,未必用到kickstand
二:keyboard有時冇反應,要detach再裝返先得
三: typecover接口位起左個泡(唔知係咪我問題)
四:因為成日周圍走,surface pen跌過兩次,第一次個tip跌歪左,要上Microsoft store買過;第二次跌到花晒,仲要搵左半日先揾得返(好撚好彩)
Surface book new 幾時出
SP4 i7 8g ram 256ssd
開wifi就咁上網,睇下youtube,大約5個鐘冇電
正常嗎

差唔多

應該冇咁快
下半年就差唔多

應該用番啦Atom

我相信唔會再有surface 4
首先atom已經唔再生產 (IoT除外)
第二係surface brand唔再玩低價, 呢個價位留返OEM食

其實呢atom仲有出新一代
係手機唔玩
用緊lenovo miix 700 m3
btw有冇人想買type cover 3 我有個全新
小弟部surface pro 4 i5/ 4gb唔知做咩個磁碟100% full load左成日。
係工作管理員睇除左windows處理程序下面個system有用(1MB/s左右),果格仲要橙色埋。
最近裝左Norton 360之外冇搞過其他野
有冇人知咩事
小弟部surface pro 4 i5/ 4gb唔知做咩個磁碟100% full load左成日。
係工作管理員睇除左windows處理程序下面個system有用(1MB/s左右),果格仲要橙色埋。
有冇人知咩事

windows update有問題?
有冇人知咩事

有無update最新個windows 10版本?
有冇人知咩事

有無update最新個windows 10版本?

已經係最新既windows
上網搵到https://support.microsoft.com/en-us/kb/3083595
但係我係裝置管理員搵唔到IDE ATA/ATAPI 控制器

應該冇咁快
下半年就差唔多

應該用番啦Atom

我相信唔會再有surface 4
首先atom已經唔再生產 (IoT除外)
第二係surface brand唔再玩低價, 呢個價位留返OEM食

其實呢atom仲有出新一代
係手機唔玩

所以諗緊應唔應該等,本身用緊ipad mini,想換部文書好啲嘅機,換SP4/SP5又太大部
我個朋友岩岩同我講已經有7至8個巴打問佢價
好似有幾位巴打已經想買添
一齊用SP4
如果仲有巴打想問價,可wechat我朋友,wechat id: mic2858
一齊用SP4
如果仲有巴打想問價,可wechat我朋友,wechat id: mic2858

得sp4 有優惠?
咩spec?
一齊用SP4

得sp4 有優惠?
咩spec?

以我所知surface book都有promotion
sp4咩spec model都有
價錢就最好問返我朋友
因為我自己都唔太清楚
uwp lihkg出現左未
btw, app store 個search 好廢
好似ublock 啱啱尋日上架,我搵嚟搵去都冇
照打“ublock”居然完全冇出現過
一齊用SP4

得sp4 有優惠?
咩spec?

價錢就最好問返我朋友
因為我自己都唔太清楚

伸手黨表示想知價錢
用緊m3版sp4,十月頭到依加,so far so good。

揀m3版而唔係其他既原因其實好簡單:
第一:我窮
第二:冇風扇,唔會嘈(我經常半夜做野,驚嘈到roommate)
第三:我只會用佢做文書野,打機用第二部

其實買邊部/咩型號真係好睇大家想用佢黎做乜,例如我貪既係佢既portability、laptop & tablet hybird,同埋枝stylus,拎黎上堂jot notes一流!

要數好處係數唔晒,不如講下缺點
用一個大專生既角度去睇,我暫時spot到以下缺點:
一:有d lecture room既雞髀枱好細,未必用到kickstand
二:keyboard有時冇反應,要detach再裝返先得
三: typecover接口位起左個泡(唔知係咪我問題)
四:因為成日周圍走,surface pen跌過兩次,第一次個tip跌歪左,要上Microsoft store買過;第二次跌到花晒,仲要搵左半日先揾得返(好撚好彩)

仲有個缺點, 我部sp3駁左火牛會漏電
雖然唔影響使用, 不過手背放埋去會有被電嘅感覺
有冇可能用到surface個mon玩ps4

Remote play咪得囉
上playstation website download個app
要買埋隻usb receiver $98
之後就可以用返手掣係surface個mon度玩

得sp4 有優惠?
咩spec?

價錢就最好問返我朋友
因為我自己都唔太清楚

伸手黨表示想知價錢[img]assets/faces/lomoji/05.png[/img]

我買部i5 4gb 連埋cover $7000左右
其他價就要問我個朋友

價錢就最好問返我朋友
因為我自己都唔太清楚

伸手黨表示想知價錢[img]assets/faces/lomoji/05.png[/img]

我買部i5 4gb 連埋cover $7000左右
其他價就要問我個朋友

你可以wechat佢
你可以追下post搵返
廢事比巴打話我hard sell
有冇可能用到surface個mon玩ps4

Remote play咪得囉
上playstation website download個app
要買埋隻usb receiver $98
之後就可以用返手掣係surface個mon度玩

邊度有得買

記錯,支USB要198
藍店有得賣,一係去sony online store
http://www.sony.com.hk/product/playstation/buy/zh/27455517
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞