[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
小弟用緊pro4 每次接駁電視當moon用但都仲係surface出聲 要重新開機先識係番電視出聲 有冇方法解決

禁右下角音量icon 轉返做電視出聲
未得閒追post, 留d comment先
利申 用緊surface pro 4 & macbook air

Windows 10 篇
Mail app
用得windows唔係唔用outlook呀~ 用過outlook係返唔到轉頭的

Microsoft Edge
從來唔用佢...

Windows 10 新開始頁
逼人轉ge... 唔啱用都要train到自己啱用la

Onedrive
dropbox太好用已經俾左錢做佢長期飯票

Onenote
返工人士表示冇乜用, 基本上係唔會成日帶住支筆
如果有埋係pdf上做markup功能就真正幫到手
M$快d搞搞佢啦

Skype Preview
最唔鍾意佢夾硬整合埋skype, 冇得minimize to tray

SD card backup
未試過, 咁要買張容量好大速度好快card先有用

Windows Hello Login (Surface pro 4/Surface book/有指紋解鎖既laptop)
戴左眼鏡佢唔認得我

戴眼鏡做多幾次就得
chrome好食電
Surface 完全唔掂
諗住買surface book i7 8gb ram ,邊度買最抵

大專優惠 $8999

咁平?想入手,係咪搵個大專學生幫我買就得?
諗住買surface book i7 8gb ram ,邊度買最抵

大專優惠 $8999

咁平?想入手,係咪搵個大專學生幫我買就得?

我見得surface pro 大專生/職員/校友都得
唔包keyboard 要另加$8xx
小弟用緊pro4 每次接駁電視當moon用但都仲係surface出聲 要重新開機先識係番電視出聲 有冇方法解決

禁右下角音量icon 轉返做電視出聲

冇得㩒啵 㩒到入去好似得耳機/喇叭 我今晚番去再試
新買部Pro4叉電果陣feel到邊位有啲流電
有小小麻麻地既感覺 係咪正常

其實係震緊 我個部都有

所有金屬機身嘅機都會咁
明白哂!仲諗住去換
https://www.amazon.com/gp/product/B01ER4AX9M/ref=ask_ql_qh_dp_hza

大家可否幫手睇睇acer switch alpha 12 嘅配置同surfacepro 4 係咪一樣。我見好似同一功效 但貨錢平好多 個keyboard又有底光。。。 youtube有compare. 但英文好差唔係幾聽明。。 麻煩各位
https://www.amazon.com/gp/product/B01ER4AX9M/ref=ask_ql_qh_dp_hza

大家可否幫手睇睇acer switch alpha 12 嘅配置同surfacepro 4 係咪一樣。我見好似同一功效 但貨錢平好多 個keyboard又有底光。。。 youtube有compare. 但英文好差唔係幾聽明。。 麻煩各位

surface個kb有背光,acer 掂就唔使賣呢個價啦
https://www.asus.com/Notebooks/ASUS-ZenBook-UX410UA/

有冇巴打用緊呢部/用開ZenBook系列?
呢部望落去都好似唔錯
第七代i5/8+256gb都係$6000尾
仲有得擴充
想問美國ms store 仲有邊間集運公司係未ban 小弟試過好多間轉運倉既地址都被cancel order
https://www.asus.com/Notebooks/ASUS-ZenBook-UX410UA/

呢部望落去都好似唔錯
仲有得擴充

百記有無?
想18個月分期,個spec好正,micro HDMI?

呢部望落去都好似唔錯
仲有得擴充

百記有無?
想18個月分期,個spec好正,micro HDMI?

先達隔離間百記有
好似$6988
分期唔清楚
hdmi係大頭

個spec真係好fit我
我諗住加多個hdd放歌
ram就等遲啲ram平啲先加
不過唯一係唔知做乜鳩會有兩個usb 2.0
但呢部我問過得玫瑰金
但呢部我問過得玫瑰金

Thanks巴打,我都有興趣買
原本睇中UX330CA m core 7Y
都5698,我情願加多1000
但呢部我問過得玫瑰金

一個3.0又少左d
但呢部我問過得玫瑰金

一個3.0又少左d

ux410有個usb c
如果我買呢部嘅過應該會買多個adapter一開幾黎用

ux330 $7000左右都好似有類似spec
更加輕薄
不過冇擴充所以我唔考慮
但呢部我問過得玫瑰金

一個3.0又少左d

更加輕薄
不過冇擴充所以我唔考慮

擴充d咩?
其實USB c有咩用?
Ux330最衰係micro HDMI
但呢部我問過得玫瑰金

一個3.0又少左d

更加輕薄
不過冇擴充所以我唔考慮

擴充d咩?
其實USB c有咩用?

ux410拆開個蓋可以加多隻hdd/ssd
ram又可以打爆到20GB

呢部機個usb c其實冇咩用
你當係一個形狀唔同+快啲嘅usb咁用
真係有用果啲要去到macbook pro/xps果啲thunderbolt 3頭
可以駁幾個mon兼叉電
但呢部我問過得玫瑰金

一個3.0又少左d

更加輕薄
不過冇擴充所以我唔考慮

擴充d咩?
其實USB c有咩用?

ux410拆開個蓋可以加多隻hdd/ssd
ram又可以打爆到20GB

呢部機個usb c其實冇咩用
你當係一個形狀唔同+快啲嘅usb咁用
真係有用果啲要去到macbook pro/xps果啲thunderbolt 3頭
可以駁幾個mon兼叉電

唔該哂巴打你既解答
非常詳盡
你有無係百記講價?
送埋d垃圾,情願佢減返幾百
Surface 3 keyboard有咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞