[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
睇中左部Asus zenbook pro ux501

i7 6700HQ
16gb ram ddr4
Gtx960m 2gb
15.6" 4K mon
128gb ssd+ 1tb HD

$11000

買唔買得過?

買左你會後悔
喇叭細聲又廢
Trackpad 超廢延遲我諗有半秒
電用得3粒鐘(細電版)
打機一耐fps 就跌overwatch 1080p low setting 都唔一定keep倒60 fps
好撚lag 開個fb 片多少少碌下都會疾
總之好後悔買左

咁想打下witcher3 (唔洗最高setting) 有咩選擇
平時都會用下PS/LR
Budget around 10-12k

仲有部機打機會lag係因為GPU唔夠勁?

xps15
razer blade(非stealth, 1060個隻)

買左你會後悔
喇叭細聲又廢
Trackpad 超廢延遲我諗有半秒
電用得3粒鐘(細電版)
打機一耐fps 就跌overwatch 1080p low setting 都唔一定keep倒60 fps
好撚lag 開個fb 片多少少碌下都會疾
總之好後悔買左

咁想打下witcher3 (唔洗最高setting) 有咩選擇
平時都會用下PS/LR

Gpu 本身中規中矩
但部機散熱差會降效能
Xps 15 會用得爽好多
Sp3 i7 用家
部機用左就尼2年

舊電有d打柴
知唔知去邊換電好?

Sp4出個陣TB3未出/出左冇耐
而且出之前講左個頭兼容返sp3

TB3係好,不過冇左磁吸

取捨啦, 我又唔覺得佢個磁吸特別好用, 仲幾難啪到落去差到電, 係志在防扯跌部機

如果TB3有可以代替, 真係好好多
唔只方便唔使特登帶多條線同火牛
仲多個I/O port

Thunderbolt 3?
USB Type-C 呀,叉電 spec 係跟 USB Power Delivery 2.0/3.0

TB3用type c頭,本身亦都可以當usb-c用,好似係
TB3其中一個額外好處係可以插external gpu用(如果support)

我估下代會將mini display port轉 usb c tb3
surface connect應該會留, 因為surface dock 仲用緊
唔知點解有啲Apps啲字會起晒粒粒
有冇解決方法
開iTunes都係咁

利申:surface book
asus transformer 3 pro t303 點睇, 同surface pro4 好似,不過用kaby lake cpu 同 有type-c charge,好似台幣平幾錢only
有冇解決方法
開iTunes都係咁

好多舊desktop software會夾硬放大個UI去就高DPI機,所以起格都算正常
UWP其中一樣好處就係解決依個問題
用緊sp4,i7 256gb 8gb
有無咩配件要買?其實多數用黎畫下畫
同埋真係電量好快無
用緊sp4,i7 256gb 8gb
有無咩配件要買?其實多數用黎畫下畫
同埋真係電量好快無

i7電量係差啲....
近排幫部sp4痴左mon 貼,touch screen有時會變到好唔responsive,有冇巴打都係咁?
留名
10吋tablet係咪除左surface3都冇咩選擇
有冇解決方法
開iTunes都係咁

好多舊desktop software會夾硬放大個UI去就高DPI機,所以起格都算正常
UWP其中一樣好處就係解決依個問題

唔用 UWP 都解決到啦
依樣鬼係 UWP 嘅優點
UWP 只係 m$ 用黎試圖幫 wp 增加 app 數量嘅技倆
近排幫部sp4痴左mon 貼,touch screen有時會變到好唔responsive,有冇巴打都係咁?

掉左張mon貼啦,果時我果張用左一個月忍唔到俾我掉左。
Sp4一貼mon貼個touch就好難touch

mon貼會影響到佢既壓力感應
香港幾時出performance base

平時都會用下PS/LR

xps15
razer blade(非stealth, 1060個隻)

Thanks 巴打
但好似有d 過budget
如果買razer blade stealth
遲d再加個razer core點睇?
Sp4 豐澤仲有冇送mouse keyboard

枝筆就冇咩影響,但touch screen就

枝筆就冇咩影響,但touch screen就

我貼左冇影響,會唔會係張貼有問題?
我係microsoft大陸個官方淘寶店度買
有埋貼紙幫你對位,唔會貼歪
留名學野
留名
留名
想問下sp4 i5 4gb 行AutoCAD 畫2D lag唔lag?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞