[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
岩岩買左sp4 i5 256gb
係咪盡量用番edge會慳電過chrome好多?

yes
真係好想用chrome睇youtube既話要裝h264ify

點解會慳電,畫質有冇影響

唔知係surface pro既問題定點
因為chrome睇youtube係用vp9解碼
但唔知點解chrome唔識將vp9解碼用gpu硬解(但skylake應該係support vp9硬解)
所以用cpu軟解就好食電

裝完h264ify強制chrome用h264解碼
就可以正確地用gpu硬解,慳電好多

而edge唔使set任何野本身已經用緊h264
所以問題

淨係sp先有呢個問題?
surface bk呢?

yes
真係好想用chrome睇youtube既話要裝h264ify

但唔知點解chrome唔識將vp9解碼用gpu硬解(但skylake應該係support vp9硬解)

所以問題

淨係sp先有呢個問題?
surface bk呢?

應該都有掛
其實用CHROME睇片CPU可以用成20-30%就係有問題
各位點睇 Acer Switch Alpha 12
見佢水貨平 加埋本身ACER有1年國際保養
有D想買 I5版 8GB RAM

其實本身想等埋SURFACE PRO5
但到呢家都未有相關情報
IE介面的確幾正
原來仲會慳電d

yes

所以edge 冇問題

唔係剩係睇片,我覺得係sp4入面特別係低配版,chrome就系垃圾
點解咁講
edge設計有考慮過平版電腦操作,例如滑動上一頁下一頁,一按設定就係縮放比,win10隨時cap圖,唔洗printscreen制。
chrome佢未跟上,google係力有不逮,亦都係做錯左。4G ram話爆就爆 另外推薦VS2015用家使用VS2017,整體操作有改善

chrome非常適合高性能電腦,但占CPU同ram都比edge多。edge整體而言十分優秀,已經跟舊時代IE同埋岩岩出preview果陣果件垃圾係兩樣野黎

edge唔好處就係插件,同埋個我的最愛冇得打javascript

edge易比人hack? 咩瀏覽器都有重大漏洞,咁驚不如唔好上網。

過左2年,以前以為唔好買touchmoon,唔好買2in1(因為雙失),sp系列冇性價比,鍵盤垃圾,sp4多bug到死。。。

2017年2in1帶stylus既生產力高,移動性高,除左d垃圾windows update同d千年surface bug
差左冇OLED,我部機上邊成條邊都漏光(容易察覺但唔嚴重),費時換,怕第2部漏得仲慘

而家我好鍾意M$
死人頭M$ D BUG多到
win10 2年啦都仲咁鬼多bug

覺得二合一粒電好快打柴
老老豆豆,有冇人期待緊surface phone

多謝巴打比咗張coupon我
我張coupon都到咗
有冇巴打有興趣要coupon買sp4?
我張coupon都到咗

我要呀巴打
IE介面的確幾正
原來仲會慳電d

仲ie係edge
IE介面的確幾正
原來仲會慳電d

仲ie係edge

有咩分別
我張coupon都到咗

我要呀巴打

你留你telegram
我張coupon都到咗

我要呀巴打

你留你telegram

有咩用🤔
我張coupon都到咗

我要呀巴打

你留你telegram

@lty333
仲有冇巴打有coupon code?? 佢收左trade in部機仲未寄條code比我 但又趕住用
我想問Surface叉爆電應該插住用定掹咗佢
我想問Surface叉爆電應該插住用定掹咗佢

長差
128GB真係好細
一開波裝晒d野剩返70GB
個windows成日更新佢會唔會del返d舊野
Windows file 成三十幾GB
個windows成日更新佢會唔會del返d舊野
Windows file 成三十幾GB

等多排會自己del
一係可以手動清
右click c drive
粒電源掣禁一下無得熄mon開mon既 有冇得set😱
(依家靠長禁電源掣休眠or合埋鍵盤熄mon)

Power management好似有setting較
galaxy book 幾時出
兩年前買咗部surface 3,依家上住網咁用唔夠3 粒鐘就收皮
同埋好似叉電壞壞地,唔知搞乜唔可以叉住電用,一叉住電用佢會顯示「已連接電源,未充電」

有冇人知點解會咁?定係赻仲未過保去維修?
又其實有冇人知維修中心喺邊?

謝謝
兩年前買咗部surface 3,依家上住網咁用唔夠3 粒鐘就收皮
同埋好似叉電壞壞地,唔知搞乜唔可以叉住電用,一叉住電用佢會顯示「已連接電源,未充電」

有冇人知點解會咁?定係赻仲未過保去維修?
又其實有冇人知維修中心喺邊?

謝謝

https://support.microsoft.com/zh-tw/devices
唔洗上維修中心,上佢個網建立維修訂單就會有速遞收機加寄番比你(記得註冊咗部機先)

Power management好似有setting較

無既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞