[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
sp4 用電點 想買部翻學睇notes

睇notes ipad都夠啦
sp4 用電點 想買部翻學睇notes

睇notes ipad都夠啦

會用黎寫paper, 同埋可能會開cad 圖睇,但唔會用黎畫
想出razer blade stealth各位點睇
知唔知點買會平啲?
有冇ching用緊vaio z or z flip?

Z flip以無分體式計,最正嘅變形機

Tablet mode個keyboard又唔使奶檯面咁on9,flip個mon比對面就可以做presentation,係希望繼續出新板,機身再薄啲輕啲,電再好啲,換晒做usb c。

唯一個缺點係:flip得多mon入面條排線可能會暗斷,一換就要成個mon換。唔知佢可以點改善。

買水機就…
xps 13 amazon 做到 1k usd(唔使8k hkd)
香港同spec要10k hkd
點解可以差成2000?

香港買機不嬲貴,M$ US store間中都有平機買。

舊登時代買咗部UX305做後備機,平香港兩三千。
xps 13 amazon 做到 1k usd(唔使8k hkd)
點解可以差成2000?

慳2000冇保養抵唔抵?

買電子產品不嬲講彩數,我果部用咗兩年都黎,咩事都無。
點解可以差成2000?

Dell 買完可唔可以香港申請保養
點解可以差成2000?

asus好似係國際保養
更新win10個mon會閃閃下
有冇入係森林入手過iris graphic版既xps13
點解可以差成2000?

asus好似係國際保養

amazon既xps留意係咪翻新機同保養問題
個mon唔閃了
係intel power saving 問題
更新完win 10介面好d
但個windows fild 48gb
Windows.old 36gb(已del)

本身係win8

本身係win8

本身Win10
去setting度更新
更左幾粒鐘
去到1607版
我覺得介面d野擺位比之前順手
我又更新左windows update左
新功能開機掣唔撚識熄mon,要長撳休眠
岩岩買左sp4 i5 256gb
係咪盡量用番edge會慳電過chrome好多?

yes
真係好想用chrome睇youtube既話要裝h264ify

yes
真係好想用chrome睇youtube既話要裝h264ify

點解會慳電,畫質有冇影響

yes

唔知係surface pro既問題定點
因為chrome睇youtube係用vp9解碼
但唔知點解chrome唔識將vp9解碼用gpu硬解(但skylake應該係support vp9硬解)
所以用cpu軟解就好食電

裝完h264ify強制chrome用h264解碼
就可以正確地用gpu硬解,慳電好多

而edge唔使set任何野本身已經用緊h264
所以有問題

yes

但唔知點解chrome唔識將vp9解碼用gpu硬解(但skylake應該係support vp9硬解)

所以問題

yes

所以問題

咁用firefox定裝咗h246ify chrome 慳電啲?

yes

所以edge 冇問題

唔係剩係睇片,我覺得係sp4入面特別係低配版,chrome就系垃圾
點解咁講
edge設計有考慮過平版電腦操作,例如滑動上一頁下一頁,一按設定就係縮放比,win10隨時cap圖,唔洗printscreen制。
chrome佢未跟上,google係力有不逮,亦都係做錯左。4G ram話爆就爆 另外推薦VS2015用家使用VS2017,整體操作有改善

chrome非常適合高性能電腦,但占CPU同ram都比edge多。edge整體而言十分優秀,已經跟舊時代IE同埋岩岩出preview果陣果件垃圾係兩樣野黎

edge唔好處就係插件,同埋個我的最愛冇得打javascript

edge易比人hack? 咩瀏覽器都有重大漏洞,咁驚不如唔好上網。

過左2年,以前以為唔好買touchmoon,唔好買2in1(因為雙失),sp系列冇性價比,鍵盤垃圾,sp4多bug到死。。。

2017年2in1帶stylus既生產力高,移動性高,除左d垃圾windows update同d千年surface bug
差左冇OLED,我部機上邊成條邊都漏光(容易察覺但唔嚴重),費時換,怕第2部漏得仲慘

而家我好鍾意M$
死人頭M$ D BUG多到
win10 2年啦都仲咁鬼多bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞