[M$打手]Surface/Win10 laptop討論

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
利申: 小弟只係讀緊U, 對D專業軟件同需求唔熟悉, 都係以一般用家角度睇
利申: 用緊Surface Pro 4 i5 4gb ram版

Windows 10 篇
Mail app
win 10有個內置mail app, 可以sync唔同email account, 功能簡單但方便易用, 有email會自動有notification, 如果唔使用到outlook咁多功能既casual use, mail app係一個好好既選擇

Microsoft Edge
win 10新browser, 比起chrome ram使用量同用電量都少好多
而且edge對touchpad同touchmon既support好好多, 明顯feel到scrolling係順好多
加上而家有extension, 有埋adblock又少左個唔用edge既理由

Windows 10 新開始頁
有人覺得windows 10個新開始頁好on9
但其實好方便

一黎D APP唔使放曬係desktop咁核突
二黎可以自己GROUP埋佢地一齊, 易搵D又touch friendly D (如果係用緊touch既laptop)
三黎live tile功能可以唔使click入個app已經睇到唔同野,
例如我係calendar app sync左我google calendar既上堂timetable, 我一禁開始頁已經睇到曬我一陣要上咩堂同幾點上

Onedrive
如果有microsoft account, 可以將用內置既onedrive client將file sync落電腦入面
我自己會將所有自己既file放曬入onedrive, 就算冇電腦係手都可以係手機睇得返

當然google drive同dropbox都有類似既desktop client
但onedrive對office既support好D
而讀緊大專都會有免費office 365 subscription, 有免費既1TB onedrive用

Onenote
Windows 10 laptop有內置既app版onenote
除左平時可以記野之外
可以將D lecture note export入onenote再take notes
而office 2016版既onenote功能多D, 但係touch同pen會冇app版咁順

Skype Preview
Skype既app版, 功能少D, 但用電量少好多同比較touch-friendly
但係佢會係background到run, 搞到明明冇開skype都會畀人CALL到, 記得係setting入面唔好比D apps係background run

SD card backup
Windows 10既有一個新既backup形式叫file history
可以backup曬D file唔同既版本, 但呢個功能唔畀user個backup放C drive
即係一定要有usb/sd card/第二個drive先有得backup
我自己就插左張sd card放backup

Windows Hello Login (Surface pro 4/Surface book/有指紋解鎖既laptop)
Windows Hello即係Windows 10既生物解鎖
Surface pro 4同Surface Book有臉部解鎖
臉部解鎖好準亦都好快, 冇光都可以用到, 因為佢係用緊類似kinect個種紅外線技術
Surface pro 4有款keyboard有指紋解鎖, 但我覺得冇乜用, 因為face recognition真係好快
Precision touchpad篇
而家新既windows 10 ultrabook都會有precision touchpad
Precision touchpad係microsoft既一個新標準, 反應同準確度接近macbook既touchpad
有precision touchpad既windows laptop係setting入面可以揀唔同gesture

三指swipe左右轉APP, 三指向上show taskview, 三指向下show desktop
三指點同四指點可以開search同action center
全部都好好用, 但當然冇macbook個個咁多選擇
另外建議disable左禁右下角=右click, 因為兩指=右click方便好多

Touch/Tablet篇
Tablet mode
如果當tablet咁用個時, 記得較tablet mode
Setting入面有得較當detach keyboard既時候自動轉tablet mode

Tablet mode會將所有app自動fullscreen
亦都可以較tablet mode既時候auto hide task bar
係左邊swipe可以轉唔同app, 係右邊swipe可以出action center(即係quick setting)
由頂掃到落底可以關app

睇pdf
係tablet mode睇pdf我建議用返reader app (有stylus既話用drawboard好D, 下面會講)
功能係好少, 但非常touch-friendly, 當tablet咁用個時爽過adobe reader好多

Touchme gesture studio
如果成日用touch, 極度建議裝touchme gesture studio
呢個app可以加你自定的touchscreen手勢 (唔係touchpad)
例如五指收埋關window, 四指向上轉taskview, 三指rotation較音量等等 全部可以自己SET
呢個app有13日trial, 過左trial就要畀幾十蚊, 不過真係好好用

Surface pen篇
Surface pen校準
Screen唔係sense surface pen個筆頭, 而係筆頭上少少
所以一般打斜少少枝筆寫字既時候個會實際寫出黎係會入左少少
所以我會多用surface pen寫字既話可以去control panel既Tablet PC setting做一次校準, 用自己揸筆既手勢去校準返枝筆

Windows ink
Windows 10係年度更新之後有新功能叫windows ink workspace
Task bar右下角有枝筆咁既icon就係
我覺得最大用途係screen cap )

Drawboard
Surface內置Drawboard
Drawboard係一個極度好用既pdf annotation app
買Surface黎上堂既話呢個app都係不二之選
額外選擇係xodo PDF reader, 呢個app會light D但係功能冇咁多同ui我覺得冇咁方便
Surface pen篇(續)
Nebo
一個類似onenote既app
佢既特點係功能好似真係拎本簿jot note, handwriting recognition準到喊
聽講讀數/engi既話好岩用
呢個app成日都有免費, 而家已經免費緊

Surface打唔打到lol 篇
就算m3版都肯撚定打到lol, 唔好再問
而我就會用Surface駁大mon打csgo
I7比起i5大約高30% fps左右
想睇下自己想打既game玩唔玩到, 可以上youtube搵Surface gaming
LIHKG第一個surface討論貼
如果有人既話

巴打個貼係邊買 好撚型
但驚唔驚散熱差左

巴打個貼係邊買 好撚型
但驚唔驚散熱差左

Dbrand ,怕咩散熱丫,有幾可用到部機長期heavy usage

巴打個貼係邊買 好撚型
但驚唔驚散熱差左

Dbrand ,怕咩散熱丫,有幾可用到部機長期heavy usage

dbrand個d木紋係咪真木

巴打個貼係邊買 好撚型
但驚唔驚散熱差左

貼張紙仔就影響散熱
唔好話放部機入袋會爆炸?
打唔打到lol
<blockquote><blockquote>

巴打個貼係邊買 好撚型
但驚唔驚散熱差左</blockquote>

Dbrand ,怕咩散熱丫,有幾可用到部機長期heavy usage</blockquote>
dbrand個d木紋係咪真木

no
打唔打到lol

上面講左啦
pro 3撚留名

呢排個type cover突然間死左, 完全用唔到
Surface 3開心使用中 上堂喺pdf寫notes好方便 期待pro 5
用緊sp4 i5 4g
部機返學真係好好用,但係如果有8g ram應該會再順啲唔會用爆ram
Btw, 大家部機食唔食電?
我較25%光
用OneNote+drawboard 上堂頂唔到3粒鐘
我較25%光

咁誇張?
部機有冇好熱?
你係咪不停sync緊野上onedrive?
lecture notes如果係放左落onedrive每save一次都會upload 好食電
我較25%光

咁誇張?
部機有冇好熱?
你係咪不停sync緊野上onedrive?
lecture notes如果係放左落onedrive每save一次都會upload 好食電

Please check if your cpu is under heavy load by chtime.
點樣可以將個drawboard 唔好當一個app 咁開
搞到我用translate 果D 軟件 highlight 左都睇唔到
一定要alt tab 去返桌面先睇到

係高登個邊答過你
你係咪將drawboard較左做fullscreen mode?
sp3 i7/512G堅係好熱, 唔開wifi睇片都還好, 開wifi我要lock佢cpu clock唔比佢過熱
留名學野
部 surface 3 用左一年多啲
個 moon 開次出黃班同死點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞