召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
我有選擇性緘默症,我諗要孤獨終老,一諗起就覺得生存落去都無咩意義
而家我細佬日日都喺屋企,我起身都唔願出房,唔想見到人
精神病就係精神病既垃圾
唔會有人中意
怨就怨自己垃圾

抑鬱好返
但又話有問題
哂我錢 on99
我有選擇性緘默症,我諗要孤獨終老,一諗起就覺得生存落去都無咩意義

Same here
You are not alone
懷疑自己有焦慮 + 強迫

same. 視乎對咩人或者睇情況我可以係完全兩個人.

我喺屋企都鐘意柄埋喺樓上.

原來有人有一樣既病
即係想出聲但係環境令我出唔到聲,你都係咁?
我而家有班雀友都真係好感激
我唔係傻

原來有人有一樣既病
即係想出聲但係環境令我出唔到聲,你都係咁?

係, 試過同一班好熟嘅friend去旅行, 但我完全唔想出聲, 但有時我喺朋友入面又係最經常派膠搞氣氛嗰個
我想問,如果比政府醫生知道你無食藥。
佢會唔會捉你入精神病院或者強迫你打針?

有機會轉打針

有機會轉打針

醫生話之前有個patient 唔肯食藥
結果醫生幫佢打針
我就覺得奇怪
一個唔肯食藥既人點會肯打針
我諗緊係咪醫生迫佢打針

有啲藥可以用打針替代,日日食藥左打針可以1個月去打一次
我又od 入左醫院

葵涌?

仁濟醫院
好驚洗唔洗入葵涌....

你記得同醫生講你又𠝹手同埋想危坐

傻左?一定入硬葵涌

但係你會唔會應承自己唔危坐先?

我宜家又想上天台了
近半年有幾次都有死既念頭
過一陣又可以復元 開心返
但呢幾日又開始有呢個諗法
琴晚失眠仲計好幾時自殺會比較好...
我係咪痴左線

有自殺傾向
開埋alprazolam
呢排經常anxious到胃抽筋

有冇depression/anxiety巴絲因為有record而遇到過困難
之後apply移民唔知會唔會因為咁比人reject

Xanax我都有食,食左個人真係好鎮定
不過好頹
開埋alprazolam
呢排經常anxious到胃抽筋

有冇depression/anxiety巴絲因為有record而遇到過困難
之後apply移民唔知會唔會因為咁比人reject

Btw 我試過壓力大到腸抽筋
上個月無啦啦對所有嘢都勁驚勁緊張,係咁不由自主咁眨眼,頸喉嚨膊頭都梗晒
入醫院內科瞓咗兩晚check過冇事,之後同個精神科護士傾完一輪話我焦慮同社交恐懼,跟住冇開藥就俾我出咗院
出咗院發現情況冇改善就去家庭醫生度睇,開咗alprazolam pregabalin sertraline食咗差唔多一個月而家好咗好多,下個月去精神科覆診應唔應該同嗰邊講返食咗呢幾隻藥

A字頭係鎮靜劑
Pregabalin 係醫焦慮,我睇私家有食過,係好藥嚟 宜家仆街政府唔開比我
S字頭係醫抑鬱,ssri 嚟,我食過勁大副作用
精神病就係精神病既垃圾
唔會有人中意
怨就怨自己垃圾

岩呀

Same as you

有機會轉打針

結果醫生幫佢打針
我就覺得奇怪
我諗緊係咪醫生迫佢打針

嗰啲我聽係精神分裂
我覺得我再嚴重落嚟遲早都變精神分裂
有無天台介紹
想上天台坐 .......

有機會轉打針

結果醫生幫佢打針
我就覺得奇怪
我諗緊係咪醫生迫佢打針

咁如果個病人唔想食藥又唔想打針
醫生會點做?
捉佢入院?

其實我問過好多人
都話精神病人不能拒絕接受治療
但我當時status係法官簽發左無限期醫院令
門診情況可能不同
估計醫生會氹你入院
再唔得向法庭申請強制你入院
不過無端端做咩同醫生講唔食藥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞