召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
[quote]我建議你係私家精神科複診,等醫生幫你

睇左幾個月 主要都係攞 嗰時公立唔肯開
後來公立肯開,就無睇私家...其實先好真[/quote]
攞藥

其實私家真係好貴。。

貴你都要睇,再唔係睇臨床心理學家,你唔可以太耐without medical supervision,起碼睇私家你應該唔使驚會送你入院,你嘅自由度大啲,你應該會比較容易攞個心出黎講,自己一個人喺屋企時間耐咗真係好慘
如果愛上左個精神病人應該點做

me too

攞藥

其實私家真係好貴。。

貴你都要睇,再唔係睇臨床心理學家,你唔可以太耐without medical supervision,起碼睇私家你應該唔使驚會送你入院,你嘅自由度大啲,你應該會比較容易攞個心出黎講,自己一個人喺屋企時間耐咗真係好慘

但我有睇開公立。。。佢。又肯開晒我喺私家執嗰set 藥。。。
咁為咩去睇私家
另外我公立都有睇開臨床心理學家 不過無撚用
我應該點做?
屋企人永遠都唔明我
我同佢地講我想自殺 我每日都好痛苦
佢地只會話 我對住你都想死啦 對住你都好痛苦啦
佢地話我成日代入你感受
我話 你點樣代入過?
佢:叫你早啲訓 做多啲運動 個人積極啲咪得
各位巴絲 明唔明種無力感 唔想再解釋 唔想再去講 唔想再做任何野 好頹好攰好無助 只可以喊
我應該點做?
屋企人永遠都唔明我
佢地話我成日代入你感受
我話 你點樣代入過?
各位巴絲 明唔明種無力感 唔想再解釋 唔想再去講 唔想再做任何野 好頹好攰好無助 只可以喊

Break depression cycle
我應該點做?
屋企人永遠都唔明我
佢地話我成日代入你感受
我話 你點樣代入過?

我都想... 永遠都正面咗啲好返啲 最後因為啲刺激/言語 我就退同放棄
我只係想要多啲鼓勵 支持 懷抱 點解冇人會咁樣做
加油啊我
我地真係要加油啊
我地真係要加油啊

我應該點做?
屋企人永遠都唔明我
佢地話我成日代入你感受
我話 你點樣代入過?

我都想... 永遠都正面咗啲好返啲 最後因為啲刺激/言語 我就退同放棄
我只係想要多啲鼓勵 支持 懷抱 點解冇人會咁樣做
加油啊我

一般社交, 工作有冇問題

加油!

攞藥

其實私家真係好貴。。

但我有睇開公立。。。佢。又肯開晒我喺私家執嗰set 藥。。。
咁為咩去睇私家
另外我公立都有睇開臨床心理學家 不過無撚用

問題咪就係公立冇撚用囉,私家你可以自己揀人,揀到你覺得有用為止,可以密切關注你嘅情況,淨係食藥醫你唔好架(依句係我嘅醫生同我講),心病還需心藥醫,最緊要係有一個人你肯open your heart to,同埋你要定期複診,唔好放飛機,如果唔係佢哋就會一段時間唔知你去咗邊做咗咩,對你病情冇幫助
我應該點做?
屋企人永遠都唔明我
佢地話我成日代入你感受
我話 你點樣代入過?

點解想死?
如果愛上左個精神病人應該點做

咩病先?精神病係幾種

Depression 分支

Depression 就depression ,好似無分支架喎
不過我係post-schizophrenic depression....
隔離有個精神分裂病人,
唔肯食藥唔覆診,
要人當佢正常人,但又唔對自己言行負責,唔講道理,製造麻煩,
仲無理取鬧,對住佢就崩潰。

請問可以點做?

家人?鄰居?

家人,

醫院日日打比我

請問精神分裂病人係咪完全唔可能常理溝通?

無病悉感嘅係咪成世好似屯門史迪仔咁?

癲成點?

有自殘紀錄

靜果陣不受控制發出咳聲 同大罵粗口

佢聲稱有鬼搞佢,後腦痛,嚴重時大叫呻吟

其實佢自細就極度自私自我中心

凡事推倭他人,淡化同拒絕承認自己問題
隔離有個精神分裂病人,
唔肯食藥唔覆診,

請問可以點做?

家人?鄰居?

家人,

醫院日日打比我

癲成點?

有自殘紀錄

有無諗過真係鬼
女朋友搞結婚既野搞到日日都情緒差,又話好煩好大壓力好多野未搞。呢幾日不斷因爲少少事/無差別咁鬧我怨我。

係咪都係有情緒病?我應該要點做?
我都唔知自己係咪真係有事
間唔中會成日諗野好負面 覺得唔死都無用
試過因為一啲原因唔開心到發好大脾氣發哂癲咁
唔想用情緒有問題做籍口黎發脾氣唔開心
又唔想自己影響到人
有咩都收埋
但有特別事既時候真係苦咗身邊人
又唔想自己影響到人
有咩都收埋

點解想死?
又唔想自己影響到人
有咩都收埋

點解想死?

因為一發完癲又好內疚
我已經無想死半個月,大家加油
隔離有個精神分裂病人,
唔肯食藥唔覆診,

請問可以點做?

家人?鄰居?

家人,

醫院日日打比我

癲成點?

有自殘紀錄

有無諗過真係鬼

無,佢反應係機械化,頻率聲線都一樣,就好似敲膝頭哥彈起小腿咁嘅身體反射

驗血報告見到分泌唔正常

佢本身有到某跨國大型華人宗教團體學佛幾年
又唔想自己影響到人
有咩都收埋

點解想死?

因為一發完癲又好內疚

點解內疚?
隔離有個精神分裂病人,
唔肯食藥唔覆診,

請問可以點做?

家人?鄰居?

家人,

醫院日日打比我

癲成點?

有自殘紀錄

有無諗過真係鬼

無,佢反應係機械化,頻率聲線都一樣,就好似敲膝頭哥彈起小腿咁嘅身體反射

驗血報告見到分泌唔正常

佢本身有到某跨國大型華人宗教團體學佛幾年

驗到咩唔正常?
想問一問
思覺失調係咪一定要食藥先好?
做啲咩可以幫到病情?
朋友懷疑有思覺失調 開始有幻覺 好想好想幫佢。。

唔一定要食藥
食藥只係治標唔治本

咁可以點先好番
我好擔心好擔心

自推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞