召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
同埋,我發現有左呢個病記憶力愈黎愈差
轉數慢左好多
有D發生過既野完全空白記憶,諗唔番
有無人都係咁

我有差不多十年,由一開始診斷到依家都無食藥
醫生都係頭兩年有睇,主要都係睇心理治療
其實好似過山車咁,好 唔好 好 唔好
共存對我而言係唯一識自己好過啲嘅方法,因為你知你甩唔到佢,只係多樣好撚惡搞嘅東西每分每秒陪伴自己
希望佛學能夠幫到你喇
記憶力方面我自己都係,會有段時間嘅記憶完全無晒,轉數就睇精神狀況如何,時快時慢
有抑鬱,細細個開始已經有計劃自殺,已經覺得生存好痛苦,依家已經20歲
生存對我黎講 真係真係好痛苦
當我好崩潰嘅時候,想跳落去又唔夠膽,好配服自殺嘅人,
如果同朋友講我有煩惱,又好驚佢地會覺得我煩而離開我,有試過同男朋友講我嘅煩惱,而佢真係覺得我成日諗野咁負面好煩
我唯一嘅願望就系安樂死

我都係細個時計劃過嘗試過連遺書都寫過,當你嗰刻感覺跌落去個無底深淵嘅時候係好無助好痛苦,好想一了百了,但妳二十歲咋,仲有大把青春仲有好多嘢妳未做過。係,生存係好痛苦,但妳確唔確定死咗之後比依家唔痛苦?
每次或每日好崩潰時,但妳都成功捱過到,已經好叻知嗎
我明同朋友或另一半講嗰個尷尬位,佢哋未必清楚明白,會變咗有冤無路訴有苦說不得咁,但妳依家有呢個平台去抒發,仲有好多同路人同妳一齊

你男定女 幾多歲???

男,廿二歲
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

有 好似無記性咁 例如有時連中午食咗咩都唔記得

我都係,朝早發生過啲咩成日唔記得
大腦變到好遲鈍
呢啲病真係會令一個人退化

所以有d病人一邊工作讀書真係唔知佢地點做到

我考dse果一年係勁辛苦
又有病又要讀
果一期係照親鏡都嚇親自己
成個樣變哂
抑鬱係完全令到個人無法集中
因為呢個病 我失去左好多野
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我冇返醫院覆診好多喇

醫畜都唔想理我

之前社康畜打過俾阿媽

不過老母做緊野冇聽電話

之後醫畜就冇再搵我。

我2013年去考DSE

之後家父黎接我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢

認知能力好似差左好多

老豆都唔認得
巴打而家既生存方式係點?好似行屍咁?

果次係去好遠考完中文

之後老豆過黎學校門口搵我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢,覺得好陌生...

而家好返好多,雖然有時仲有D

你睇我上面個reply,最近又發癲,被性侵犯妄想...痴線...

我冇讀書喇,大學YR2 衝動QUIT左

之後浮沉至今得返中六學歷

返緊份冇前途又低薪既文職

希望是毒藥之源

我都不知做人應否有希望

抑或是製造假希望給自己

只是為了逼自己懷抱希望過日子

這是件好事還是壞事呢

我也不知道

我都想quit
無辦法做到一個正常人
前一排非常想死
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我有差不多十年,由一開始診斷到依家都無食藥
醫生都係頭兩年有睇,主要都係睇心理治療
其實好似過山車咁,好 唔好 好 唔好
共存對我而言係唯一識自己好過啲嘅方法,因為你知你甩唔到佢,只係多樣好撚惡搞嘅東西每分每秒陪伴自己
希望佛學能夠幫到你喇
記憶力方面我自己都係,會有段時間嘅記憶完全無晒,轉數就睇精神狀況如何,時快時慢

屋企勁多精神科藥
屋企人都有情緒病史
望到佢地 就知無希望
有抑鬱,細細個開始已經有計劃自殺,已經覺得生存好痛苦,依家已經20歲
如果同朋友講我有煩惱,又好驚佢地會覺得我煩而離開我,有試過同男朋友講我嘅煩惱,而佢真係覺得我成日諗野咁負面好煩
我唯一嘅願望就系安樂死

我都係細個時計劃過嘗試過連遺書都寫過,當你嗰刻感覺跌落去個無底深淵嘅時候係好無助好痛苦,好想一了百了,但妳二十歲咋,仲有大把青春仲有好多嘢妳未做過。係,生存係好痛苦,但妳確唔確定死咗之後比依家唔痛苦?
我明同朋友或另一半講嗰個尷尬位,佢哋未必清楚明白,會變咗有冤無路訴有苦說不得咁,但妳依家有呢個平台去抒發,仲有好多同路人同妳一齊

多謝你啊巴打,但係我覺得已經涯唔到落去了,已經唔可以繼續了
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

大腦變到好遲鈍

又有病又要讀
成個樣變哂

早幾年我retake時
嗰排發作都好犀利吽咗係屋企幾個月
每日真係戇戇下坐一日
你係無辦法去做好件事 然後會自責又盛無限輪迴
呢個病對我嚟講都失去好多嘢
試過失去升學機會 失去感情 失去勁多時間
但同時我從中都有得著 至少無呢個病我今日唔會嗡得出呢番說話
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我冇返醫院覆診好多喇

醫畜都唔想理我

之前社康畜打過俾阿媽

不過老母做緊野冇聽電話

之後醫畜就冇再搵我。

我2013年去考DSE

之後家父黎接我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢

認知能力好似差左好多

老豆都唔認得

果次係去好遠考完中文

我望住佢望左半分鐘都有

你睇我上面個reply,最近又發癲,被性侵犯妄想...痴線...

希望是毒藥之源

我都不知做人應否有希望

抑或是製造假希望給自己

這是件好事還是壞事呢

我也不知道

我都想quit
無辦法做到一個正常人
前一排非常想死

想又能夠做到嘅 咁咪quit如果你真係覺得無辦法
但無話咩正唔正常人 傻嘅唔好咁諗
始終每人受壓應對能力都唔同 同時你都係個病人
唔得咪抖囉 得咪做 前題當然係如果你真係可以quit嘅話
我每日都想
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

大腦變到好遲鈍

又有病又要讀
成個樣變哂

早幾年我retake時
每日真係戇戇下坐一日

而家係一年比一年嚴重
個病由中學陪到我而家
諗番轉頭 成個人生都好灰色
已經對做人失去熱情
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我記憶力都差左好多
因為之前發生太多唔好既事 潛意識一直迫自己忘記佢 結果依家記憶力好差 特別係認路 雖然唔知關唔關事
都有種發生過但空白記憶既感覺
我唯一嘅願望就系安樂死

多謝你啊巴打,但係我覺得已經涯唔到落去了,已經唔可以繼續了

唔使客氣啊,妳呢個諗法唔會今日先有啊,但妳都捱過咗咁多日,至少妳經歷緊嘅呢個狀態,我都經歷緊
每朝開眼嘅時候係好撚揼春咁問自己,點解我仲未死,我係真係每晚都有一絲念頭好想一睡不醒,每晚我都覺得唔得喇捱唔到喇好想係咁先,之後又係不停重複又重複
捱唔到妳都唔會係度打到呢啲嘢話畀我哋聽,有咩就盡情講喇,捱下捱下就一日⋯ 會慣㗎⋯
係咪一般患病者都會夜晚唔想瞓但一瞓就十幾個鐘
我而家逢親喺屋企都係想攤喺張床, 就算唔係瞓都只係想攤喺度
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我冇返醫院覆診好多喇

醫畜都唔想理我

之前社康畜打過俾阿媽

不過老母做緊野冇聽電話

之後醫畜就冇再搵我。

我2013年去考DSE

之後家父黎接我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢

認知能力好似差左好多

老豆都唔認得

果次係去好遠考完中文

我望住佢望左半分鐘都有

希望是毒藥之源

我都不知做人應否有希望

抑或是製造假希望給自己

這是件好事還是壞事呢

我也不知道

我都想quit
無辦法做到一個正常人
前一排非常想死

我每日都想

邊有咁易 好多枷鎖
正常人可以隨心所欲生活
有病既人 係好難
出過街都覺辛苦
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

大腦變到好遲鈍

又有病又要讀
成個樣變哂

早幾年我retake時
每日真係戇戇下坐一日

而家係一年比一年嚴重
個病由中學陪到我而家
已經對做人失去熱情

巴打你點嚴重法啊⋯
我都係由升中到依家
至少你諗到灰色去形容你過去
失去熱情唔緊要 唔好失去意志就得喇

最好盡量日頭唔好訓教
點都搵d野搞下
愈攤個人愈頹
三年前係學校想跳樓比人捉左入廠
當時醫生話我Adjustment Disorder
要排一年先有得睇
之後老母話我無事唔比我睇
咁會唔會仲有record

btw 呢排又好似有啲返發
記性同轉數都左好多
又成日頭痛

你都係咁?

最好盡量日頭唔好訓教
點都搵d野搞下
愈攤個人愈頹

你地用咩方法輕鬆減壓? 打機? 上連登?

我頽嗰陣就乜都唔想做, 歌唔想聽, 波唔想打

你都係咁?

有兩個患病朋友係咁, 有個仲要係朝早9, 10點先瞓

我就因為要返工所以焗住要正常時間瞓

大腦變到好遲鈍

又有病又要讀
成個樣變哂

早幾年我retake時
每日真係戇戇下坐一日

而家係一年比一年嚴重
個病由中學陪到我而家
已經對做人失去熱情

巴打你點嚴重法啊⋯
我都係由升中到依家
至少你諗到灰色去形容你過去
失去熱情唔緊要 唔好失去意志就得喇

中學果陣岩岩患病 個人只係唔想社交
但仍然係對自己有希望 對未來有幻想
而家 直情會有自殺念頭
更嚴重時會頭痛 個腦真係一片空白
每一日根本好似地獄咁
就算去旅行都唔覺得開心
我同你一樣都係22歲

你都係咁?

有兩個患病朋友係咁, 有個仲要係朝早9, 10點先瞓

我就因為要返工所以焗住要正常時間瞓

好難先瞓到
但瞓完又起唔到身
抑鬱症已經5年
已經放棄食藥睇醫生
意識到呢D病無得好
你以為好番 之後又黎過
已經決定同個病共存
最近想接觸佛學
希望可以活得無咁痛苦
轉數慢左好多
有無人都係咁

我冇返醫院覆診好多喇

醫畜都唔想理我

之前社康畜打過俾阿媽

不過老母做緊野冇聽電話

之後醫畜就冇再搵我。

我2013年去考DSE

之後家父黎接我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢

認知能力好似差左好多

老豆都唔認得

果次係去好遠考完中文

我望住佢望左半分鐘都有

希望是毒藥之源

我都不知做人應否有希望

抑或是製造假希望給自己

這是件好事還是壞事呢

我也不知道

我都想quit
無辦法做到一個正常人
前一排非常想死

我每日都想

邊有咁易 好多枷鎖
正常人可以隨心所欲生活
有病既人 係好難
出過街都覺辛苦

唉 我明 都係硬著頭皮頂硬上
其實大家都未必可以隨心所欲去生活 只係他們無承受我哋每日承受緊嘅嘢咁去過活
就係因為難 但做到的話 係會好珍惜 同好有成功成就感 都唔識點形容係咩感
我明啊 好想成世都匿喺屋企⋯

最好盡量日頭唔好訓教
點都搵d野搞下
愈攤個人愈頹

你地用咩方法輕鬆減壓? 打機? 上連登?

我頽嗰陣就乜都唔想做, 歌唔想聽, 波唔想打

病發好嚴重時根本咩都做唔到
當然係訓教
普通頹時 會周圍搵片睇 分散下

我冇返醫院覆診好多喇

醫畜都唔想理我

之前社康畜打過俾阿媽

不過老母做緊野冇聽電話

之後醫畜就冇再搵我。

我2013年去考DSE

之後家父黎接我

我望住佢望左半分鐘都有

但我認唔到佢

認知能力好似差左好多

老豆都唔認得

果次係去好遠考完中文

我望住佢望左半分鐘都有

希望是毒藥之源

我都不知做人應否有希望

抑或是製造假希望給自己

這是件好事還是壞事呢

我也不知道

我都想quit
無辦法做到一個正常人
前一排非常想死

我每日都想

邊有咁易 好多枷鎖
正常人可以隨心所欲生活
有病既人 係好難
出過街都覺辛苦

唉 我明 都係硬著頭皮頂硬上
其實大家都未必可以隨心所欲去生活 只係他們無承受我哋每日承受緊嘅嘢咁去過活
就係因為難 但做到的話 係會好珍惜 同好有成功成就感 都唔識點形容係咩感
我明啊 好想成世都匿喺屋企⋯

巴打身邊朋友知唔知你有呢個病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞