召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
好奇一問,情緒病藥物例如ssri食落有無咩副作用?有無人試過overdose?
唔知有人人同我一樣
我有Adjustment disorder
一遇到新環境就會有 depends情況
徵狀包括左焦慮同抑鬱
情況反覆 不過呢年幾穩定左好多
至少無panic attack
多得個時跟我case嘅Psychologist 真心好感激佢救左我

直頭要入新學校 番新工 可能朋友介紹人你識

我都會驚定先,好多焦慮好恐慌,雖然明知未必發生個種情況,但控制唔到。就算硬住頭皮去做,結果都強差人意
好奇一問,情緒病藥物例如ssri食落有無咩副作用?有無人試過overdose?

ssri我自己覺得 日頭無精神 口乾 性方面問題

間唔時一晚唔記得食or冇藥係身冇食都會即晚訓唔到 出冷汗<——呢個情況試過好多次,好明顯

少少坐唔定,可能神經興奮
[quote]正式復發

比人炒左搵唔到工亂諗野又loop,我好攰呀,如果比我知道我未來幾十年仲係咁我依家去死都冇問題

唔好亂黎呀,工作佔人生好少部分,失業一排無問題既,當休息下

多謝關心,好感動,呢個世界明白我地既人好少好少,一定要相信我地有一日可以完全好番! 有時唔想諗留以前,因為已經長大,面對既事同方法都唔同,但我又會基於番細個既狀態判斷我係咪正常,搞到我好混亂。始終覺得之前個自己先係正常既,係病發後既自己就點都番唔到去果個感覺,事實可能正常人都會同以前唔同

所以醫生先話我思覺失調?? sor for 1999

我明你

確實回不去了

一諗將來就知走唔出個怪圈,到最後會點?我好驚,點解係我
LM

around三年之前有anxiety + depression
痛左一排慢慢control到 無食藥而好番 (但我知係潛伏 終有一日返黎)

衣排返工返學 慢慢出左黎
LM

around三年之前有anxiety + depression
痛左一排慢慢control到 無食藥而好番 (但我知係潛伏 終有一日返黎)

起起伏伏咁,如果信西醫理論真係要食藥控制既

佢話每病發一次,個腦認知方面就損傷一次
咁食藥係會控制某部分情緒,可能呆呆地,但防止進一步損壞,係個段期間比個腦恢復

不過我唔想食,但都驚一路損傷到時會有失智症,因為機率聽講大好多,各位有錯請指正我,我都係上網睇資料
一放假無嘢忙靜落嚟就攞命
鳩呻下好想解脫
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

時五時六 一星期可休兩日
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人

我都係 無一份工返得長
LM

咁食藥係會控制某部分情緒,可能呆呆地,但防止進一步損壞,係個段期間比個腦恢復

不過我唔想食,但都驚一路損傷到時會有失智症,因為機率聽講大好多,各位有錯請指正我,我都係上網睇資料

我係心底係好唔想食
所以無食 果時瘋狂運動同行山
試過帶1L水行左11個鐘
無事無幹番屋企果種感覺真係
有冇人可以講下抑鬱症係點
最近我成日都會有想自殺嘅念頭,而且又會諗好多嘢,例如只要人地望住我我就會諗人地係咪覺得我好樣衰(雖然係事實),之後又會成日懷疑人地係咪好憎我,只係為咗扮fd先同我傾計之類....然後又會突然間成日都好唔開心,個人好冇精力,做咩都集中唔到咁,成個腦除咗啲負面嘢就冇其他嘢 我係開始有抑鬱症?
LM

我係心底係好唔想食
所以無食 果時瘋狂運動同行山
試過帶1L水行左11個鐘
無事無幹番屋企果種感覺真係

做多啲運動,上網睇個中醫話一個腎虛而抑鬱既病人就係行山行好左,不過我心諗唔洗做咩
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人

我都係 無一份工返得長

絲打,我記得你好似想做電話投注,我讀書個陣做過,今年先因一啲事冇做,其實壓力唔大,請假都算易,如果上次做唔成可以再試。做落就知個度係失業者or唔少患者既避風港,見過唔少同事有少少問題既都做得嚟
有冇人可以講下抑鬱症係點
最近我成日都會有想自殺嘅念頭,而且又會諗好多嘢,例如只要人地望住我我就會諗人地係咪覺得我好樣衰(雖然係事實),之後又會成日懷疑人地係咪好憎我,只係為咗扮fd先同我傾計之類....然後又會突然間成日都好唔開心,個人好冇精力,做咩都集中唔到咁,成個腦除咗啲負面嘢就冇其他嘢 我係開始有抑鬱症?

我其實唔算樣衰,但我心入面好自卑好自卑,冇一樣野覺得自己勝任到,唔怕講句,我連識女仔都冇膽,我暗戀既人我連主動傾計都唔敢,就算佢係同學,朝見口晚見面
我唔知呢世有冇機會拍拖結婚,真心覺得呢樣野好困難,不過我都係安慰自己搞掂自己生活同情緒先再諗呢啲啦
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人

我都係 無一份工返得長

我明啊兩位 我都係硬住頭皮頂硬上
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人

我都係 無一份工返得長

介唔介意講係咩類型工種參考下,我想識下人,但一下做sales我覺得克服唔到
其實有呢種病既人係咪都好鍾意訓教
鳩呻下好想解脫

巴打番五日定六日

唔知可以番咩工,好怕人

我都係 無一份工返得長

介唔介意講係咩類型工種參考下,我想識下人,但一下做sales我覺得克服唔到

藝術行業⋯ 都叫自由啲無太多硬性規則等等所以舒服啲
其實有呢種病既人係咪都好鍾意訓教

睇下咩病 我就時好鍾意瞓時唔使瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞