召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
李綺虹講自己患抑鬱症嘅經歷:

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20170405/496398
有冇人有驚恐症

我發作到要入醫院

咁嚴重 發作到點先要入醫院

我試過一出門口就暈呼吸唔到,不過果陣未知係驚恐症,所以番入自己覺得安全地方就冇事

同我一樣 我又係咁 但最近係訓訓下教病發
有冇人有驚恐症

我發作到要入醫院

我試過一出門口就暈呼吸唔到,不過果陣未知係驚恐症,所以番入自己覺得安全地方就冇事

幾日無見
身體點呀?
有冇人有驚恐症

我發作到要入醫院

幾日無見
身體點呀?

尋晚又發作 巴打你冇事嘛
呢幾年個腦成日諗一d自己控制唔到同唔想諗既野
有時個腦好似有另一個自己咁諗一d唔好既野
例如咒人or咒自己
但我根本唔想咁諗 但個腦諗出黎控制唔到
其實我係咪有思想強迫症
冇同任何人講過 都冇睇過醫生
例如咒人or咒自己
其實我係咪有思想強迫症

可唔可以講多少少情況
例如咒人or咒自己
其實我係咪有思想強迫症

可唔可以講多少少情況

例如可能自己感冒唔舒服
冇啦啦個腦會自己同自己講「抵死啦 唔舒服 唔會好返架」
但我自己係控制唔到 好似個腦有天使同魔鬼咁
當魔鬼一出現 我就即刻再安慰返自己
同埋就係到諗點解個腦會咁諗
幾年都唔敢同人講 驚人地唔知點睇我
留名,就覆診
有輕度抑鬱+焦慮 先兆
係咪唔可以被醫生發現手...?
例如咒人or咒自己
其實我係咪有思想強迫症

可唔可以講多少少情況

例如可能自己感冒唔舒服
冇啦啦個腦會自己同自己講「抵死啦 唔舒服 唔會好返架」
但我自己係控制唔到 好似個腦有天使同魔鬼咁
當魔鬼一出現 我就即刻再安慰返自己
同埋就係到諗點解個腦會咁諗
幾年都唔敢同人講 驚人地唔知點睇我

會唔會係妄想症 最好都係去睇下 不過都係個句 盡量唔好食藥就唔食藥 因為藥物話就話好低副作用同依賴性 但實質上你食過一次後你就會怕怕以後都唔夠膽再食 又或者令到個病更嚴重 不過當然都係要聽醫生講啦 冇事既 好快好姐
有輕度抑鬱+焦慮 先兆

你最好唔好隱瞞 同埋唔好再介 要盡量俾醫生講清楚依家已經冇再介 因為醫生覺得你有自殺傾向係可以強制困你入院的 自己小心啦
留名,就覆診

你係咩事
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。
有輕度抑鬱+焦慮 先兆

你最好唔好隱瞞 同埋唔好再介 要盡量俾醫生講清楚依家已經冇再介 因為醫生覺得你有自殺傾向係可以強制困你入院的 自己小心啦

多謝提醒
其實我覺得自己都無醫生講到咁嚴重… 唔想覆診
好恐怖…
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

巴打
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

腸易激又係好麻煩 唉 點解會有情緒病同精神病依樣存在
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

巴打

工都返唔到,等緊傷津過活。
有輕度抑鬱+焦慮 先兆

多謝提醒
其實我覺得自己都無醫生講到咁嚴重… 唔想覆診
好恐怖…

我講真㗎 唔好再介 如果屋企人又或者朋友報警話你介手 入院率超過99% 係入面真係正常都變痴線
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

點解要我哋存在
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

巴打

工都返唔到,等緊傷津過活。

恐慌症 加 焦慮屬唔屬於
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

點解要我哋存在

錯啦 我地一定要活落去同隻垃圾病對抗到底 總有一日我地會恢復正常
個病都斷斷續續病發,上年七八月開始係咁肚痛,一日最少屙七八次,屙到我出血,個人就好擔心究竟有咩事,無哂心機。

最慘係失眠加慢性胃炎引致既胃酸倒流,每晚都無覺好訓。

我係老闆見你返工日日去廁所,無黎精神,都想炒你啦。

而且我本身份工唔可以出錯,所以我唯有quit左佢。

肚痛未肯定腸易激個時,入埋院照埋腸鏡,都無特別問題。醫生叫我搵精神科調教下藥既劑量。

返明心樓睇醫生較藥,食左一個月左右,宜家個肚又好撚痛,唉。

如果唔係有老婆,我一早好似以前咁尋死,點解有情緒病就會連帶其他慢性疾病黎折磨我?一緊張就好肚痛,心情低落又肚痛,出一陣街又肚痛,唔出街係屋企又肚痛,胃酸又係,曾經一排晚晚凌晨兩三點要煮野食塞住個胃,因為太多胃酸。

2年前有某種病 之後要食類固醇 從此我個人就變哂…
一日都係啲病同西藥
搞到我咁
好憎呢個世界 好憎我咁無用 咁懦弱…
我要求唔多,只係想身體正常,可以同普通人一樣生活就得。

點解都咁難呢?

我唔想諗野負面架wo。

但接二連三既事同身體日差好難唔去諗個死字囉。
留名,就覆診

你係咩事

抑鬱+焦慮

搞到我腸易激

2012年病發到宜家。

點解要我哋存在

錯啦 我地一定要活落去同隻垃圾病對抗到底 總有一日我地會恢復正常

勇氣…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞