召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
妹妹有躁鬱症 但我唔喺佢身邊 好擔心佢
食左藥年幾 唔開心嘅程度同週期好似小左 咁算唔算有好轉 會唔會好翻
見到佢咁辛苦好心痛

佢有冇屋企人喺身邊定自己一個

佢喺外國讀書 自己一個 有男朋友喺嗰邊 分開住
但有時有起事上黎都會困住自己 唔會開門俾男朋友
有無飲食失調既絲打巴打。。。

咩情況?講黎聽下!
分享下輔導員叫我解決自殺思想既方法
1)係個腦度諗好白好白既牆(要越黎越白)/諗一個好黑好黑好黑既箱(要越黎越黑) 同時鼻吸氣口呼氣

2)諗起飛機場運輸帶,將一啲壓力或者唔開心既事形象化一個箱/盒/任何野,再將呢野樣搵野pack起佢搬離運輸帶,用機械手臂搬都可以,任你點諗

3)搵本筆記簿記錄自己諗咩,好似記者咁復述「佢」即係自己諗緊咩,重複用第三人稱寫自已諗緊咩三次

暫時我用都勉強頂到好多負能量

其實邊到可以搵到輔導員?

我輔導員係學校provide 既服務,出面既話去香港輔導及心理學會啦...我見臨床心理學家完全唔work同哂錢

八大?唔知點樣係學校搵

咩情況?講黎聽下!

半年重左20磅 不斷食野但又內疚驚肥
食左藥年幾 唔開心嘅程度同週期好似小左 咁算唔算有好轉 會唔會好翻
見到佢咁辛苦好心痛

跳一次制週期通常幾耐?

有d人或者係因為唔想自己負面嘅嘢影響人, 或者覺得講咗都冇用, 所以封閉自己, 過一排又正常返. 佢男朋友要好有耐性同喺關心/俾空間之間取得平衡, 不過兩者應該係俾空間更重要可貴

咩情況?講黎聽下!

曾經試過 厭食之後暴食

咩情況?講黎聽下!

曾經試過 厭食之後暴食

same here 依家暴食 好想減肥

咩情況?講黎聽下!

曾經試過 厭食之後暴食

same here 依家暴食 好想減肥

我依家好似係正常,但好想變返厭食
好想睇一念無明, 但我喺外國
好想睇一念無明, 但我喺外國

好好睇 喊足全套戲
見到佢咁辛苦好心痛

跳一次制週期通常幾耐?

有d人或者係因為唔想自己負面嘅嘢影響人, 或者覺得講咗都冇用, 所以封閉自己, 過一排又正常返. 佢男朋友要好有耐性同喺關心/俾空間之間取得平衡, 不過兩者應該係俾空間更重要可貴

之前進步左差唔多兩個月都冇事 近排唔係好穩定兩個星期前又自殘同想自殺 琴日又冇因由地好唔開心
其實點取平衡會最好 好怕俾佢獨處佢會做傻事
分享下輔導員叫我解決自殺思想既方法
1)係個腦度諗好白好白既牆(要越黎越白)/諗一個好黑好黑好黑既箱(要越黎越黑) 同時鼻吸氣口呼氣

2)諗起飛機場運輸帶,將一啲壓力或者唔開心既事形象化一個箱/盒/任何野,再將呢野樣搵野pack起佢搬離運輸帶,用機械手臂搬都可以,任你點諗

3)搵本筆記簿記錄自己諗咩,好似記者咁復述「佢」即係自己諗緊咩,重複用第三人稱寫自已諗緊咩三次

暫時我用都勉強頂到好多負能量

其實邊到可以搵到輔導員?

我輔導員係學校provide 既服務,出面既話去香港輔導及心理學會啦...我見臨床心理學家完全唔work同哂錢

八大?唔知點樣係學校搵

我唔係八大,不過我果間都有八大正常都有,試下上網搵下學生服務中心類似既building,有事千祈唔好屈住係心,需要幫忙一定要搵。

岩岩睇過香港輔導及心理學會都有提供免費輔導服務,唔想當面傾可以wt's app了解下。
見到佢咁辛苦好心痛

跳一次制週期通常幾耐?

之前進步左差唔多兩個月都冇事 近排唔係好穩定兩個星期前又自殘同想自殺 琴日又冇因由地好唔開心
其實點取平衡會最好 好怕俾佢獨處佢會做傻事

你唔喺佢身邊但至少都幾清楚佢狀況, 睇嚟佢都唔係完全shut down, 至少對屋企人唔係, 但都要靠佢男朋友同朋友睇住佢

我覺得間中問候吓, 佢冇反應或者睇得出佢唔想講嘢就唔好追問佢已經夠
改名先巴打(請容許我點名搵你)
其實睇醫生真係暫時治標唔治本,要治本係需要改變自己既思想。雖然我都仲未完全康復,仲時好時壞,但係我都有經歷過你既類似情況。不如講下我處理既方法:

我首先知道自己有精神病既時候係由街症醫生診斷出既,家人當然亦知道,之後屋企經濟情況容許下去左睇私家專科,即時生理上既反應樂明顯好好多。其後因生活發生爭執意見不合,曾經好多心理既思想非常負面有自殺傾向。之後經人介紹下去睇臨床心理學家(比好貴一個鐘果啲)不過冇咩特別同唔夾我,睇咗一次就冇睇。

之後每次病發甚至閒時都想認知自己既病點解會出現,知道/唔清楚咩原因都好,因為自己知道需要人傾訴下去搵學校免費既輔導員,輔導員其實都人夾人緣,覺得唔適合可以轉第二個,係我睇黎我會覺得其中一個我著重既優點係免費,唔需要屋企負擔。其次係唔需要擔心屋企人或者身邊人吸收咗你既負能量而佢地唔識處理,令到自己覺得自己冇用係負擔既情緒更加少。

如果巴打有需要建議既話可以搵我tele: suetgod

1999,sorry打千字文
關於一念無明同鬱躁症:

https://hk.thenewslens.com/article/64920
關於一念無明同鬱躁症:

https://hk.thenewslens.com/article/64920

阿東內心的脆弱,源於「與人建立心靈聯繫」的需要,得不到滿足。精神科藥物絕對不能滿足這份需要。很多精神病的起始,以及復發,就是因為不能與人建立這種聯繫,所以自慚形穢,負面思想情緒不斷攻擊自己,造成精神不安,最終壓力爆煲

根本係我嚟

當中最重要的,就是與自己重視的人相親相愛,彼此建立心靈聯繫,這樣,人才能有安全感,並能夠充份肯定自我價值,建立自尊感,並對別人有恰當的信任。父母、家人及伴侶,自然是自己最重視的人。若這種需要不得滿足,人就會感到脆弱:有很不安的情緒(驚惶、悲傷),以及自傷自憐的想法(自卑自責、認為自己不值得被愛、無力感)。但很多人不能夠向自己或別人坦承這種脆弱。結果選擇逃避、委屈自己,或表現出對自己和對別人都很憤怒、很有敵意。

我宜家返就係咁
關於一念無明同鬱躁症:

阿東內心的脆弱,源於「與人建立心靈聯繫」的需要,得不到滿足。精神科藥物絕對不能滿足這份需要。很多精神病的起始,以及復發,就是因為不能與人建立這種聯繫,所以自慚形穢,負面思想情緒不斷攻擊自己,造成精神不安,最終壓力爆煲

根本係我嚟

當中最重要的,就是與自己重視的人相親相愛,彼此建立心靈聯繫,這樣,人才能有安全感,並能夠充份肯定自我價值,建立自尊感,並對別人有恰當的信任。父母、家人及伴侶,自然是自己最重視的人。若這種需要不得滿足,人就會感到脆弱:有很不安的情緒(驚惶、悲傷),以及自傷自憐的想法(自卑自責、認為自己不值得被愛、無力感)。但很多人不能夠向自己或別人坦承這種脆弱。結果選擇逃避、委屈自己,或表現出對自己和對別人都很憤怒、很有敵意。

我宜家返就係咁

呢套戲適唔適合病人睇

其實我今晚喺屋企人面前鬧情緒, 然後我家姐send 呢篇嘢俾我睇, 我媽都話我應該搵醫生睇下
關於一念無明同鬱躁症:

根本係我嚟

我宜家返就係咁

我未睇套戲(但已經睇咗觀後感 )

咁你睇咗有冇咩得著或者改變你嘅想法?
Bipolar I
揮手區
見到佢咁辛苦好心痛

一期,二期?
因為呢個post開咗個ac⋯ 留名
Bipolar I
揮手區

Bipolar II
改名先巴打(請容許我點名搵你)
其實睇醫生真係暫時治標唔治本,要治本係需要改變自己既思想。雖然我都仲未完全康復,仲時好時壞,但係我都有經歷過你既類似情況。不如講下我處理既方法:

我首先知道自己有精神病既時候係由街症醫生診斷出既,家人當然亦知道,之後屋企經濟情況容許下去左睇私家專科,即時生理上既反應樂明顯好好多。其後因生活發生爭執意見不合,曾經好多心理既思想非常負面有自殺傾向。之後經人介紹下去睇臨床心理學家(比好貴一個鐘果啲)不過冇咩特別同唔夾我,睇咗一次就冇睇。

之後每次病發甚至閒時都想認知自己既病點解會出現,知道/唔清楚咩原因都好,因為自己知道需要人傾訴下去搵學校免費既輔導員,輔導員其實都人夾人緣,覺得唔適合可以轉第二個,係我睇黎我會覺得其中一個我著重既優點係免費,唔需要屋企負擔。其次係唔需要擔心屋企人或者身邊人吸收咗你既負能量而佢地唔識處理,令到自己覺得自己冇用係負擔既情緒更加少。

如果巴打有需要建議既話可以搵我tele: suetgod

1999,sorry打千字文

多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞