召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
想問一問
思覺失調係咪一定要食藥先好?
做啲咩可以幫到病情?
朋友懷疑有思覺失調 開始有幻覺 好想好想幫佢。。

唔一定要食藥
食藥只係治標唔治本

咁可以點先好番
我好擔心好擔心

自推

心靈還需心藥醫
開始忙到嘔
但食藥搞到個人無咗好大嘅壓力感
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪
開始忙到嘔
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪

經歷返以前咩事?

我自己未試過, 只可以想像一邊應付學業同情緒病係幾咁困難嘅事
開始忙到嘔
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪

經歷返以前咩事?

我自己未試過, 只可以想像一邊應付學業同情緒病係幾咁困難嘅事

自己好想去外國遊歷
之前報summer school 過程重重曲折
搞到壓力爆煲同好多陰影
最近又報咗遊學團
過程都事事不順
心入面一聲嘆息!
其實我好驚自己去返以前嘅絕路

兩者之間聽落係唔易平衡
而我都唔知點挨過黎
我下禮拜開始返日間醫院,一至五,有無人返過?
有冇手足熟驚恐症?

我成日無啦啦手震、頭暈頭痛、心跳加速。
我燥鬱症
大家有無返工
我自從搵到工做之後情緒好番好多
停左藥了 但好驚自己會無啦啦sad
最近返工返到會呼吸困難 心跳加速
係咪壓力太大定係份工影響到有情緒問題?

以前讀書時有抑鬱 社交焦慮
學校轉介見過社工同心理學家
本身個人都好易緊張
其實要去到咩程度先知自己要睇醫生?
我下禮拜開始返日間醫院,一至五,有無人返過?

返過
開始忙到嘔
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪

經歷返以前咩事?

自己好想去外國遊歷
搞到壓力爆煲同好多陰影
最近又報咗遊學團
過程都事事不順
心入面一聲嘆息!

兩者之間聽落係唔易平衡
而我都唔知點挨過黎

試過自殺?
大家有無返工

壓力爆煲
細個經歷長期家暴,搞到情緒病
出黎做左5年野,際遇唔好,自己情緒又有問題
近排公司仲要就黎執笠,搵工又搵唔到
平時自己有出去學野,自己靜靜地坐埋一邊,都要俾D八婆串

真心好想死
死左就一了百了唔使再煩
大家有無返工

你唔係返緊保安?
大家有無返工

你唔係返緊保安?

暫時停左
壓力爆煲
細個經歷長期家暴,搞到情緒病
出黎做左5年野,際遇唔好,自己情緒又有問題
近排公司仲要就黎執笠,搵工又搵唔到
平時自己有出去學野,自己靜靜地坐埋一邊,都要俾D八婆串

真心好想死
死左就一了百了唔使再煩

一齊做廢青
開始忙到嘔
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪

經歷返以前咩事?

自己好想去外國遊歷
搞到壓力爆煲同好多陰影
最近又報咗遊學團
過程都事事不順
心入面一聲嘆息!

兩者之間聽落係唔易平衡
而我都唔知點挨過黎

試過自殺?

無呀
絕路=不斷迫自己諗計仔去做到個樣野
最近返工返到會呼吸困難 心跳加速
係咪壓力太大定係份工影響到有情緒問題?

以前讀書時有抑鬱 社交焦慮
學校轉介見過社工同心理學家
本身個人都好易緊張
其實要去到咩程度先知自己要睇醫生?

好似我
當你頂唔順而藥物可以幫你舒服啲個陣
開始忙到嘔
變咗唔識推自己做野
最近又經歷返以前嘅事
樣樣野都好似唔順利咁
又要應付學業
種感覺好怪

經歷返以前咩事?

自己好想去外國遊歷
搞到壓力爆煲同好多陰影
最近又報咗遊學團
過程都事事不順
心入面一聲嘆息!

兩者之間聽落係唔易平衡
而我都唔知點挨過黎

試過自殺?

無呀
絕路=不斷迫自己諗計仔去做到個樣野

邊樣野?
唔好意思 請問點樣先算抑鬱同你地睇咩醫生幾錢
我成日都覺得自己好冇用好自卑 成日可以冇啦啦唔開心
例如搭搭下車望望下風景冇見到乜冇諗到乜會冇啦啦唔開心 通常2-3日就1次咁樣覺得自己好失敗好冇用
之前試過出街照到鏡覺得自己好樣衰跟住喊 覺得人生前途好黑暗 好似根本唔係比我玩嘅野咁 成日都好想就咁係學校最高跳落去算 仲有好多 不過唔係唔開心個陣我都唔係好講出會點唔開心法
例如搭搭下車望望下風景冇見到乜冇諗到乜會冇啦啦唔開心 通常2-3日就1次咁樣覺得自己好失敗好冇用
之前試過出街照到鏡覺得自己好樣衰跟住喊 覺得人生前途好黑暗 好似根本唔係比我玩嘅野咁 成日都好想就咁係學校最高跳落去算 仲有好多 不過唔係唔開心個陣我都唔係好講出會點唔開心法

睇政府醫生
因私家醫生太貴

睇政府醫生
因私家醫生太貴

其實我都唔知自己只係唔開心定抑鬱
已經成年 我又唔覺自己只係一般唔開心 但我又唔覺自己有抑鬱咁誇張

睇政府醫生
因私家醫生太貴

其實我都唔知自己只係唔開心定抑鬱
已經成年 我又唔覺自己只係一般唔開心 但我又唔覺自己有抑鬱咁誇張

如果想自殺已經算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞