召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
好想死 個人不停鑽牛角尖,控制唔到

跑步 我keep住每日跑就無想死
你地會唔會個腦有野塞住好緊咁

情緒特別唔好個時仲會胸口喉嚨比火燒咁好灼?

會諗唔到野 淨係想訓覺

會諗唔到野 淨係想訓覺

我係唔想諗但個腦不停諗,搞到個腦好大負荷run唔到咁,但個啲係啲無謂既負面思想,如果現實生活有多少少野handle就好似冇咁多空間去處理呢啲比較重要既事,個頭就會好緊有啲麻痺咁
我唔開心同發嬲既點身邊人都唔明
佢地覺得好小事
但對我黎講 一句無心既說話就會推我去崖邊
心情由好好倒到去好低
一唔開心就變得好可怕
個人好燥 燥到會幻想自己撞牆爆頭
又會嬲到想插死自己
幻想完自己死左心情就會好返少少
我一心情差就好似比人打左去地獄咁 好辛苦好辛苦
我唔想再咁落去 但咁樣既人生叫我點去開心

情緒過山車,呢度應該大部分都係

我十幾歲時都經常情緒大起大落,有4,5年過住好頹廢墮落ge生活,最尾都係靠自己克服 ,睇醫生只係治標不治本。
依家有正常返下工,當 發生不如意事時 就牙q精神 自我安慰一下 好快就會冷靜返。
不過受情緒問題影響, 由細到大都無朋友 唔識同人相處 自覺有社工障礙
屌屌屌屌屌屌

adhd 報到
佢地覺得好小事
心情由好好倒到去好低
一唔開心就變得好可怕
又會嬲到想插死自己

我十幾歲時都經常情緒大起大落,有4,5年過住好頹廢墮落ge生活,最尾都係靠自己克服 ,睇醫生只係治標不治本。
依家有正常返下工,當 發生不如意事時 就牙q精神 自我安慰一下 好快就會冷靜返。
不過受情緒問題影響, 由細到大都無朋友 唔識同人相處 自覺有社工障礙

放唔開,同人玩我就唔敢盡情,唔知點解,雖然好辛苦
佢地覺得好小事
心情由好好倒到去好低
一唔開心就變得好可怕
又會嬲到想插死自己

放唔開,同人玩我就唔敢盡情,唔知點解,雖然好辛苦

同感。就算一大班人玩,都覺得格格不入,好似被隔離咁
我想問, 你地公司知唔知自己係精神/情緒病患者?
我有排失控請多左病假
老闆問咩病
我又唔想講
佢問係咪d 暗病
我話係
佢就問係咪有keep 住睇醫生
我話有
就冇理到

可以唔哂交代咩病,病歷係個人私隱 。 如果你係女仔 可以話自己婦科病 就搞掟

請求靚仔靚女巴絲們解答
我考慮緊睇醫生 自己應該有重度抑鬱症加睡眠障礙
好現實問一下
1.醫生會唔會強制我入院?(有自殺傾向)
2.將來做政府工係咪收得皮?(就算醫翻好)

p.s一直有7,8年抑鬱,近日開始手震,精神崩潰
忍唔到想要藥物控制

走去睇,醫院唔會disclose.
我睇個時冇even 有自殘加自殺。除非你好唔穩定。理論上你控制得住可以要求唔入院。
重度食同唔食藥差好遠

其實係非常嚴重,唔食藥,控制唔到個人果d先要強制入院
好少人係咁

唔好幻想到一睇醫生就會畀人捉走
有某d精神情況唔正常既人成日以為醫生護士會害佢地
其實無人咁得閒做呢d事

有自殺傾向,公立醫院醫生一定捉你入精神科病院囉
佢地一聽到你想死呢兩個字,就會strongly recommend 你入院,唔入院都要直屬家人簽dama (Discharge Against Medical Advice)
如果你有自殘而又入左急症室然後入普通科病房都好,你有psy底既話一定會有精神科護士見你,然後寫report都會同醫生講呢個病人係需要24hrs observation,因為有risk of suicide

公立啲醫生,尤其對啲傷害自己既人,佢地最怕負責任,萬一你有自殺傾向而又真係自殺死左,佢地超大責任,根本上係佢地孭晒飛

我唔知樓上個巴打點樣有自殺加自殘行為但都代表情緒好穩定 你無入院真係好彩,同埋你個醫生應該係比較大膽既醫生
因為啲醫生對自殺,死呀呢啲字眼真係好敏感
而且真係有法律依據可以夾一個有自殺傾向既人入精神科醫院

可唔可以定義下咩叫「自殺傾向」?

講真唔好話醫生護士
你普通一個正常人見到有人係你面前要自殺,你都會搵人幫佢啦下嘛,咁醫生見你係佢面前自殺、簽紙叫人捉你入院有咩咁出奇?

平時無事無幹無人得閒捉你入院囉
唔使搵人做野呀

我幾時有講過啲醫生係無事無幹捉人入院?
我不斷都係圍繞住有傷害自己既傾向先會捉入院
唔知你講係咩意思,你睇唔到既咪睇多次段野
另外,我一路都講緊係醫護界人士點睇有自殺傾向既人
我都想醫生定義下咩叫自殺傾向
你咪問醫生囉,問我做咩姐
我只係base on 以我所知既野分析陳述
我問過好多精神科護士,佢都話一suspect 到有自殺既念頭而有具體計劃,就會採取行動架啦
Od 都算係suicidal attemp

睇情況架姐
我長期自殘
上個同而定跟我既都係顧問醫生
全部定義我無需入院
就算我次次覆診佢知我自殘都冇野
有時仲會寫紙俾我去聯針,同急症室醫生講我唔駛入院幫我聯針就得

不過我應該算特別case咩事就唔講啦

你個醫生好nice
我想問, 你地公司知唔知自己係精神/情緒病患者?
我有排失控請多左病假
老闆問咩病
我又唔想講
佢問係咪d 暗病
我話係
佢就問係咪有keep 住睇醫生
我話有
就冇理到

可以唔哂交代咩病,病歷係個人私隱 。 如果你係女仔 可以話自己婦科病 就搞掟

冇問就絕對唔講,你話完全冇偏見就假既,講左又唔會特別照顧你,一有做錯野又比人用個病抽秤自己
有冇人都係全身肉跳,跳得幾頻繁下

會諗唔到野 淨係想訓覺

我係唔想諗但個腦不停諗,搞到個腦好大負荷run唔到咁,但個啲係啲無謂既負面思想,如果現實生活有多少少野handle就好似冇咁多空間去處理呢啲比較重要既事,個頭就會好緊有啲麻痺咁

返去睇醫生複診轉藥或者加藥,發作嗰時食粒benzo你會舒服好多

會諗唔到野 淨係想訓覺

返去睇醫生複診轉藥或者加藥,發作嗰時食粒benzo你會舒服好多

有開lorazepam,一時時有效
【森美:好好愛錫自己】
有壓力?感到迷惘?
「快樂是自己尋找的……」一齊來聽聽校友森美尋找快樂的故事。

https://www.facebook.com/CUHKofficial/videos/1794984314151537/
係呢個社會,想生存你就要'康復'。

唔理你內心有幾痛苦、靈魂有幾扭曲、性格有幾撕裂。

想活著,你就要俾人覺得你好返,就要呃自己已經好返。

那怕係屋企面對住家人,你都唔可以顯露一絲一毫崩潰既念頭,因為等待你既絕對唔會係你所期待既關懷。

肉體縱使尚存,靈魂已然腐朽
係呢個社會,想生存你就要'康復'。

唔理你內心有幾痛苦、靈魂有幾扭曲、性格有幾撕裂。

想活著,你就要俾人覺得你好返,就要呃自己已經好返。

那怕係屋企面對住家人,你都唔可以顯露一絲一毫崩潰既念頭,因為等待你既絕對唔會係你所期待既關懷。

肉體縱使尚存,靈魂已然腐朽

縱使你多麼堅強,肉體與靈魂都會無止境地凋零
有冇人都係全身肉跳,跳得幾頻繁下

我有
慣晒 當肌肉疲勞
屌屌屌屌屌屌

adhd 報到

好想食你啲藥
屌屌屌屌屌屌

adhd 報到

好想食你啲藥

點解?興奮?
食完藥明明好頭痛好煩變左少少塞但情緒平靜左
食完藥明明好頭痛好煩變左少少塞但情緒平靜左

你話我好嚴重又唔係
但俾個病攞左我幾年時間
而家係一個辣殺

有邊個唔係辣殺丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞