召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
事實描述都唔得
我有自殺傾向無叫我入院喎
永遠都係得同路人先會明白同理解
每次當人問其實都唔想講 但就要死問要知要盛
好喇講完了解完
之後最叻就係會同你講
唔好諗咁多啊 阿媽係女人嘅道理等說教般嘅廢話
真係當我唔撚知唔撚識使鳩你教 我家下啱啱做人咩
得嘅屌我唔使今時今日咁撚樣戇鳩鳩咁捱
明明每日都好撚痛苦好想一了百了算鳩數真係
但仲要偽裝到若無其事咁對撚住呢個地獄
每日應付呢應付路 又要嬉皮笑臉咁對住啲人
真係好撚柒辛苦好撚攰
根本唔撚明 唔明咪唔明 扮咩明但講呢啲做咩啫
明你就唔會講呢啲難聽過粗口嘅廢話
根本做唔撚到我都唔想 唔通我好撚過癮咩下

純粹發下牢騷 唔好意思

請求靚仔靚女巴絲們解答
我考慮緊睇醫生 自己應該有重度抑鬱症加睡眠障礙
好現實問一下
1.醫生會唔會強制我入院?(有自殺傾向)
2.將來做政府工係咪收得皮?(就算醫翻好)

p.s一直有7,8年抑鬱,近日開始手震,精神崩潰
忍唔到想要藥物控制

走去睇,醫院唔會disclose.
我睇個時冇even 有自殘加自殺。除非你好唔穩定。理論上你控制得住可以要求唔入院。
重度食同唔食藥差好遠

其實係非常嚴重,唔食藥,控制唔到個人果d先要強制入院
好少人係咁

唔好幻想到一睇醫生就會畀人捉走
有某d精神情況唔正常既人成日以為醫生護士會害佢地
其實無人咁得閒做呢d事

有自殺傾向,公立醫院醫生一定捉你入精神科病院囉
佢地一聽到你想死呢兩個字,就會strongly recommend 你入院,唔入院都要直屬家人簽dama (Discharge Against Medical Advice)
如果你有自殘而又入左急症室然後入普通科病房都好,你有psy底既話一定會有精神科護士見你,然後寫report都會同醫生講呢個病人係需要24hrs observation,因為有risk of suicide

公立啲醫生,尤其對啲傷害自己既人,佢地最怕負責任,萬一你有自殺傾向而又真係自殺死左,佢地超大責任,根本上係佢地孭晒飛

我唔知樓上個巴打點樣有自殺加自殘行為但都代表情緒好穩定 你無入院真係好彩,同埋你個醫生應該係比較大膽既醫生
因為啲醫生對自殺,死呀呢啲字眼真係好敏感
而且真係有法律依據可以夾一個有自殺傾向既人入精神科醫院

可唔可以定義下咩叫「自殺傾向」?

講真唔好話醫生護士
你普通一個正常人見到有人係你面前要自殺,你都會搵人幫佢啦下嘛,咁醫生見你係佢面前自殺、簽紙叫人捉你入院有咩咁出奇?

平時無事無幹無人得閒捉你入院囉
唔使搵人做野呀

我幾時有講過啲醫生係無事無幹捉人入院?
我不斷都係圍繞住有傷害自己既傾向先會捉入院
唔知你講係咩意思,你睇唔到既咪睇多次段野
另外,我一路都講緊係醫護界人士點睇有自殺傾向既人
我都想醫生定義下咩叫自殺傾向
你咪問醫生囉,問我做咩姐
我只係base on 以我所知既野分析陳述
我問過好多精神科護士,佢都話一suspect 到有自殺既念頭而有具體計劃,就會採取行動架啦
Od 都算係suicidal attemp

其實之前都唔明你打咁大段字覆我地之前段野做乜
大家傾緊話睇醫生唔會畀人捉入院
係好正常既討論
你就黎話有自殺傾向既人點樣被處理,又話醫護人員要孭飛乜乜77
咁樣對人地巴打想問既野有咩幫助先?你目的係咩?嚇到人唔敢睇醫生定點?
定想講病人有「自殺傾向」就一定會畀人捉入院?定還是想表達醫護人員唔想孭飛就係唔係都送人入院?--喂你d 口吻係咁架喎
人地巴打就係驚畀人捉入院
你就不停講到醫護人員唔想負責任,會簽紙送人入院

講真你唔係專業人士
就唔該唔好係度亂咁製造恐慌
分分鐘搞到有需要既人唔去睇醫生,咁就多謝哂
你唔出聲,其實無人話你係啞
仲要講埋d野無事實根據,你同精神科護士傾完計就當係事實架啦 你quote 番人地既說話會有幫助咩?佢地又唔係直接同我地病人講
大佬我去醫院佢都要搵一搵我file 先知道/決定同我講咩啦 唔同人係病唔同既情況
呢d野係要由醫生去判斷
唔係你話係就係

你覆我一句:咩叫有「自殺傾向」既人一定會畀人捉入院?
有自殺傾向,公立醫院醫生一定捉你入精神科病院囉
句野係你講,所以我咪問你去定義咩係「自殺傾向」既人士囉 你又叫我問醫生

唔該你由頭look落黎再望下大家傾緊d咩啦好嘛

首先,我中意覆邊個咪覆邊個,關你咩事
個巴打驚比人捉入院,但代表到最後一定唔會比人捉入院咩? 你呢個咩邏輯?
你話你幫緊個巴打?你一味淨係話唔會唔會,咁你點知唔會?你話我唔係專業人士,咁你係精神科醫生定精神科護士呀on9仔
另外你話醫生唔想負責任,但我親身經歷過好多次,我係嗰個病人,我搵唔到有咩資格唔講得
我無吹無作大,你話我無事實根據,你條盲西睇返我講既野先啦
咩叫精神健康條例?我諗你都係唔知架喇
最後我真係理性講返我既感受,你條on9西又喺度屌人乜乜柒柒
Btw 有腦既人都會知道咩叫自殺傾向,除非你無腦啦

我睇新聞話有人舉報就會將佢綁手綁腳
同之前有人話佢呀哥報警話佢自殺搞到佢強制入院
講真我唔想入院 所以之前唔敢睇

除非你自己話要,冇病歴嘅好難入精神科觀察病院。一般普通人有咩事都係普通醫院到留院,有傷人或持續自殘除外

正解

一個普通人,如果畀人話佢有自殺傾向就會畀人捉入院既話,
咁我都報驚
睇下邊個仇人我想佢入院

普通人無事無幹無啦啦做咩要自殺?
有自殺傾向就當係有depression ,係本聖經dsm classified 既 你話屈又好咩都好
就算唔係屈,你係做埋危險野佢都一樣會簽紙要你入院,當然你喺普通科係絕對有權自簽dama 走人
但去到精神科覆診佢知道你有呢啲行為,一樣會捉你入去

你唔好嚇人先 紙上談兵望住條條例係冇用嘅。我入九記個時日日望住條條例我都明好似好容易俾人捉入院咁。
但現實每個聯網得一兩間醫院有得隨時入精神科病房,重要每個ward都有唔同background 穩定,底清嘅一個ward.底花有背景嘅又一個。呢啲嘢我日日同啲護士長期病友吹水得返黎。
同埋住院唔係幫到任何病人,我有時自殘完穩定返,就算俾人建議入我都可以唔入。因為緊急係講緊我呢一秒放你走你下一秒就會死。
香港床位咁少,邊有咁多位俾人係人就捉入去。
一般冇睇公立又自殺嘅說,最多入急症病房,然後會有精神科評估你狀況的

無嚇人 只係講返事實陳述
你入九醫係入精神病房?
我都日日同護士院友吹水,問佢地好多野
另外你地誤會我意思,我唔係話係人都捉入去
乜我講得唔夠清楚
Btw入過好多次

其實你講既野真係唔係事實陳述,你轉述既說話係無用
拿如果我誤會你我講sorry
但真係唔好吹水就當係

唔好意思,我係親身經歷,唔係咩轉述既說話
你句sorry 我收硬,因為你真係誤會左我
不過你真係goodest logic
係呀岩呀,你話我唔知做咩要講大堆野
我都好後悔原來同緊個咁既人講野
太長唔quote

唔該黑羽丸子mak 大隻眼睇野

乜原來宜家喺網上講自己經歷,同客觀分析凡事有兩面,同講返有可能會發生既野就係亂咁製造恐慌?

乜人地巴打聽完唔識分析?定你當人無腦?要聽晒你講?

閣下如果有被害妄想就要及早治療喇

我重新強調我只係分析醫生有權力,背後亦有法律依據

亦講過其實你唔入係可以簽紙走
我無講過話一定會入乜乜乜,只係提醒有咁既可能性
只係叫人Compare the risk and benefit

你條癲狗衝出嚟柒又屌又剩做咩姐
都唔知你做乜鳩
之前重度抑鬱無睇醫生
咁都死唔去
呢個病真係好惡 前排又翻發
斷唔到尾 時好時壞
大家加油 講真呢條路係孤獨嘅 但點都會有同路人明白

咩清況之下會返發? 環境轉變? 工作/讀書壓力? 定係冇原因話嚟就嚟

話嚟就嚟都會,但唔嚴重
翻發持續一排點都有誘因
失戀、家庭問題
一開個頭就會跌返入個漩渦度
之前重度抑鬱無睇醫生
咁都死唔去
呢個病真係好惡 前排又翻發
斷唔到尾 時好時壞
大家加油 講真呢條路係孤獨嘅 但點都會有同路人明白

真係好痛苦

加油 我最嚴重嗰排晚晚對住個窗都有把聲同我講快啲跳落去,唔死都無用
原來真係同個傻佬講野

收番句sorry
你去印度食蕉啦
吹水當真
唔講以為你先係醫生/護士
幻想有個譜
夠鐘食藥啦
屌,大家都係痴線嘅,又乜好嗌喎
No offence 純粹講緊大家都有病(包括我
屌你講既所有野(係轉述咋,撚知你中間有無神智唔清醒聽錯左)你咁權威
大家唔使睇醫生
個個上黎問你咪得
抑鬱+人格障礙留名

佢直頭痴到一個點啦
少少野就咁撚激動
屌佢班醫畜社康畜

朕想死都唔會同佢地講呀!!!

正確
經歷過太多,公立精神科好黑暗
講真好多人都有諗過想死
但醫生一聽到就好敏感,問你有無實際行動真係唔好答有,會中佢地trap
原來真係同個傻佬講野

收番句sorry
你去印度食蕉啦
吹水當真
唔講以為你先係醫生/護士
幻想有個譜

夠鐘食藥啦

你傻定我傻心照啦
你鬧人都無point 既
淨係識講小學雞既說話
我唔係,但你幻想就係真既
你憑咩judge 我吹水當真?
唔好嘈la, 大家都夠煩, 無謂將僅有嘅精力嘥喺d口舌之爭
屌你講既所有野(係轉述咋,撚知你中間有無神智唔清醒聽錯左)你咁權威
大家唔使睇醫生
個個上黎問你咪得

你mak 大你對眼,吖唔係,你應該用屎眼睇野

我個人經歷唔講得?你真係好on9
搞到個post 低質晒
你真係病入膏肓喇,食藥都無用
因為你係on9,無藥醫
好喇講完了解完
之後最叻就係會同你講
真係好撚柒辛苦好撚攰

純粹發下牢騷 唔好意思

啱, 同埋我好憎人屋企人亂作假設, 理論, 就好似...我係ABCDE就因為我做咗WXYZ

佢直頭痴到一個點啦
少少野就咁撚激動

邊個衝出嚟屌鳩人先?咪你囉
我一直理性講野

你自知理虧,人身攻擊係最低層次既討論
唔好嘈la, 大家都夠煩, 無謂將僅有嘅精力嘥喺d口舌之爭

宜家LIHKG 真係好多on9西,小學雞
仲要遇著個痴既鳩狗亂咁吠
好喇講完了解完
之後最叻就係會同你講
真係好撚柒辛苦好撚攰

純粹發下牢騷 唔好意思

啱, 同埋我好憎人屋企人亂作假設, 理論, 就好似...我係ABCDE就因為我做咗WXYZ

總次就根本講唔埋冷喇
只會俾人用番佢哋嗰套去擺落自己身上
啱啊 成日講你咁咁咁 因為你咁咁咁 好撚灰真係
話時話噚日場波無激多你兩錢重嗎
好喇講完了解完
之後最叻就係會同你講
真係好撚柒辛苦好撚攰

純粹發下牢騷 唔好意思

總次就根本講唔埋冷喇
只會俾人用番佢哋嗰套去擺落自己身上
啱啊 成日講你咁咁咁 因為你咁咁咁 好撚灰真係
話時話噚日場波無激多你兩錢重嗎

麻木咗, 反而仲有少少開心, 已經輸到失去理智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞