召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
終於同跟左我四年既社工byebye,唔捨得

點解?
仲可以平時保持聯絡嗎?

佢辭職了,好似無左個朋友咁
尤其因爲個病 朋友一隻手數得曬

胃口好差,一日淨係勉強食到一餐
終於同跟左我四年既社工byebye,唔捨得

點解?
仲可以平時保持聯絡嗎?

佢辭職了,好似無左個朋友咁
尤其因爲個病 朋友一隻手數得曬

如果仲有佢電話麻得閒同佢whatsapp 下囉, 就算唔見面, 佢應該都唔會介意保持聯絡嘅

冇朋友係因為唔想識新朋友? 定封閉自己唔想同人接觸所以疏遠?

我都人愈大愈少人同我傾計
其實呢幾年我一直懷疑自己有社交焦慮...
自己本身性格比較內向,人地主動同我講野多,fd到的多數係坐前後左右咁識.
小學中學時間的社交一直無問題,人地成日仲話同我一齊玩好開心,我份人好搞笑. 平時我唔多嘢講,啲人同我玩,我都會同佢哋玩番. 同班熟的人可能得3個到,但我算係一個受歡迎的人,而且 一定唔會俾人杯.
但到左大學,一開始我都會主動同人搭下爹,我唔知做錯咩,d人慢慢唔show我,所以我都無再同佢地講野.
佢地無對我做乜,只係唔會理我. 我越來越驚落咗堂撞到佢哋,撞到就扮睇唔到. 上堂唔會同佢哋講嘢,Part project 要一齊,我會驚,驚唔知講錯乜會背後笑鳩我, 總之同佢哋一齊我就驚唔敢出聲. 但我知越唔出聲就會俾佢背後地笑鳩我唔出聲,想出聲又覺得會俾佢地背後笑鳩我,最後我選擇唔出聲. 我成日覺得幾個人一齊,幾中一個望到我,佢地就會講我是非,我唔知真實有無,我亦都唔知有咩是非好俾人講.
而因為遇到呢一班人之後,我好抗拒識朋友,我有叫自己試下識下人,但好驚新識的人又會唔中意我,就算而家有人同我講野,我都會好小心,唔講內心野,一句起兩句止,驚人地知道有好多人唔中意自己,連新識的人都會唔中意埋一份. 我寧願大家唔識,好過識完唔中意我遠離我.
要我對住好多人present野,識定唔識,我都無問題. 舊朋友會繼續搵.
只係由大學開始封閉左自己新社交生活,其實我算唔算有社交焦慮? 我驚自己出到黎做野都繼續係咁

好長
生理上我無咩不適,無心跳加速無手震個d......所以我無去睇醫生.
唔知算唔算有潛服社交焦慮...
成日形住個身體有事有癌症 又好似好中啲病徵
纏繞左兩年 好返一排又黎 但無之前咁強烈
係咪真係疑病定真係有病
係咪真係疑病定真係有病

去做身體檢查嘛知囉唔駛形住
自己本身性格比較內向,人地主動同我講野多,fd到的多數係坐前後左右咁識.
小學中學時間的社交一直無問題,人地成日仲話同我一齊玩好開心,我份人好搞笑. 平時我唔多嘢講,啲人同我玩,我都會同佢哋玩番. 同班熟的人可能得3個到,但我算係一個受歡迎的人,而且 一定唔會俾人杯.
但到左大學,一開始我都會主動同人搭下爹,我唔知做錯咩,d人慢慢唔show我,所以我都無再同佢地講野.
佢地無對我做乜,只係唔會理我. 我越來越驚落咗堂撞到佢哋,撞到就扮睇唔到. 上堂唔會同佢哋講嘢,Part project 要一齊,我會驚,驚唔知講錯乜會背後笑鳩我, 總之同佢哋一齊我就驚唔敢出聲. 但我知越唔出聲就會俾佢背後地笑鳩我唔出聲,想出聲又覺得會俾佢地背後笑鳩我,最後我選擇唔出聲. 我成日覺得幾個人一齊,幾中一個望到我,佢地就會講我是非,我唔知真實有無,我亦都唔知有咩是非好俾人講.
而因為遇到呢一班人之後,我好抗拒識朋友,我有叫自己試下識下人,但好驚新識的人又會唔中意我,就算而家有人同我講野,我都會好小心,唔講內心野,一句起兩句止,驚人地知道有好多人唔中意自己,連新識的人都會唔中意埋一份. 我寧願大家唔識,好過識完唔中意我遠離我.
要我對住好多人present野,識定唔識,我都無問題. 舊朋友會繼續搵.
只係由大學開始封閉左自己新社交生活,其實我算唔算有社交焦慮? 我驚自己出到黎做野都繼續係咁

好長

我同你差唔多, 中學受歡迎, 搞笑嗰類, 玩得. 入咗大學就好靜, 冇乜動力識人, 所以而家d朋友多數都仲係中同
係咪真係疑病定真係有病

去做身體檢查嘛知囉唔駛形住

之前覺得有愛滋去驗 驗完無事
好一排又覺得又有

好長

我同你差唔多, 中學受歡迎, 搞笑嗰類, 玩得. 入咗大學就好靜, 冇乜動力識人, 所以而家d朋友多數都仲係中同

大學我一d都唔care

成間學校我淨係識得兩個人

其餘人士只係做功課同組 一完左我就會鏟contact

唔想識任何人

可能我係一入大學就移民去咗外國初頭唔習慣, 一變就十幾年變成而家咁.....個人被動咗好多變唔返以前咁
隔左一兩年,最近又開始panic attack 返,我唔知點算
隔左一兩年,最近又開始panic attack 返,我唔知點算

panic attack好影響生活

我仲要返工返學 重點係太耐冇咁樣,我好似唔可以好似以前咁hold back 返盡量控制,好垃圾,我好驚如果有日係人面前爆左點算

我仲要返工返學 重點係太耐冇咁樣,我好似唔可以好似以前咁hold back 返盡量控制,好垃圾,我好驚如果有日係人面前爆左點算

巴打 可唔可以講下之前點樣控制個病情

巴打 可唔可以講下之前點樣控制個病情

冇呀咩都死忍,催眠自己冇事既,忍忍下突然好返少少咁,應該純粹麻目左

同埋因為我屋企人唔知,自己又冇錢睇醫生,果時淨係知就算有事都要冇事,唔好學我
正式復發

比人炒左搵唔到工亂諗野又loop,我好攰呀,如果比我知道我未來幾十年仲係咁我依家去死都冇問題
正式復發

比人炒左搵唔到工亂諗野又loop,我好攰呀,如果比我知道我未來幾十年仲係咁我依家去死都冇問題

[quote]正式復發

[quote]正式復發

唔好亂黎呀,工作佔人生好少部分,失業一排無問題既,當休息下
唔知有人人同我一樣
我有Adjustment disorder
一遇到新環境就會有 depends情況
徵狀包括左焦慮同抑鬱
情況反覆 不過呢年幾穩定左好多
至少無panic attack
多得個時跟我case嘅Psychologist 真心好感激佢救左我
[quote]正式復發

多謝關心,好感動,呢個世界明白我地既人好少好少,一定要相信我地有一日可以完全好番! 有時唔想諗留以前,因為已經長大,面對既事同方法都唔同,但我又會基於番細個既狀態判斷我係咪正常,搞到我好混亂。始終覺得之前個自己先係正常既,係病發後既自己就點都番唔到去果個感覺,事實可能正常人都會同以前唔同
[quote]正式復發

多謝關心,好感動,呢個世界明白我地既人好少好少,一定要相信我地有一日可以完全好番! 有時唔想諗留以前,因為已經長大,面對既事同方法都唔同,但我又會基於番細個既狀態判斷我係咪正常,搞到我好混亂。始終覺得之前個自己先係正常既,係病發後既自己就點都番唔到去果個感覺,事實可能正常人都會同以前唔同

所以醫生先話我思覺失調?? sor for 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞