召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike

我考dse果一年係勁辛苦
又有病又要讀
果一期係照親鏡都嚇親自己
成個樣變哂
抑鬱係完全令到個人無法集中
因為呢個病 我失去左好多野

早幾年我retake時
嗰排發作都好犀利吽咗係屋企幾個月
每日真係戇戇下坐一日
你係無辦法去做好件事 然後會自責又盛無限輪迴
呢個病對我嚟講都失去好多嘢
試過失去升學機會 失去感情 失去勁多時間
但同時我從中都有得著 至少無呢個病我今日唔會嗡得出呢番說話

而家係一年比一年嚴重
個病由中學陪到我而家
諗番轉頭 成個人生都好灰色
已經對做人失去熱情

巴打你點嚴重法啊⋯
我都係由升中到依家
至少你諗到灰色去形容你過去
失去熱情唔緊要 唔好失去意志就得喇

中學果陣岩岩患病 個人只係唔想社交
但仍然係對自己有希望 對未來有幻想
而家 直情會有自殺念頭
更嚴重時會頭痛 個腦真係一片空白
每一日根本好似地獄咁
就算去旅行都唔覺得開心
我同你一樣都係22歲

嗰段時間我都係完全冰封咁拒絕社交
讀咗年中一唔掂第二年直頭返唔到
起碼你有希望過幻想過 我係絕望加妄想⋯
有唔出奇亦唔緊要 但千祈唔好衝動做傻事
我都會一片空白個人完全放空咗 咩痛都會有下
因為呢個世界就係一個地獄 天堂唔係呢度
係咪覺得無咩係覺得令自己會開心?
大把青春唔好亂嚟啊

幻想 妄想 一線之差姐
已經唔渴望要開心
我靜係想做番個正常人
呢d病搞到我咩都做唔到
無正常社交 失去學業 失去愛情
對家人既關心都好抗拒
日日都厭世款咁面對人
自己都覺的自己好厭惡

妄想被害嗰隻我係
我明 但唔發生都已成事實咁耐 想擺脫佢係無可能
係佢都搞到我曾經咩都做唔到放棄晒
無晒任何動力 無晒任何興趣
三失我都經歷過同經歷緊⋯
我屋企人會好啲會理解咗唔點煩我
始終咁耐唔同咗 一開頭都係會唔知點關心我都會抗拒
曾經我都試過 行屍走肉行路慢過老人家
厭世皺眉樣對全世界 嗰陣最想唔理一切算

巴打你睇醫生果陣靜係確診到抑鬱?
我幾年前睇 其實醫生唔係話我抑鬱 話我係強迫症焦慮症果D
但今年年第2個醫生先話我係抑鬱
有冇人係社交恐懼症,
最後康復左?
我食左藥7年, 有改善,
但係好多心理障礙都仍然係到

我都係社交焦慮,唔想食藥,驚有副作用,但係睇左前後6年臨床心理學家都無改善。
可唔可以大概講下點改善法同埋d藥有冇副作用?

想問其實社交恐懼係咩感覺
一月中唔知咩事個人無時無刻都好驚好緊張,入咗兩日廠
同精神科護士傾咗陣,講我同陌生人講嘢會好緊張之類,最後就話我焦慮同社交恐懼,但係冇開藥我食
出咗院發覺問題冇改善去家庭醫生度開咗Pregabalin, Sertraline同Alprazolam食咗大半個月
食完好咗好多,最近精神科覆完診繼續隔日食0.25mg Alprazolam,冇再復發(好似係)

但其實以前社交冇問題,係內向怕醜咗啲,所以想知你地病發係咩感覺

我社交恐懼既問題係自己無信心,好驚人地對自己印象唔好,驚比人批評,所以同人傾計會緊張,要表演自己會緊張。
緊張會勁出汗,個腦諗好多野,驚驚驚,我係唔係好差?專心唔到,個腦唔係好諗到野,最worst 係想走佬。

大把青春唔好亂嚟啊

幻想 妄想 一線之差姐
已經唔渴望要開心
我靜係想做番個正常人
呢d病搞到我咩都做唔到
對家人既關心都好抗拒
日日都厭世款咁面對人
自己都覺的自己好厭惡

我都覺得自己好愧對屋企人, 佢地其實好鍚我好為我諗, 但我控制唔到, 我同佢地連普通溝通都有障礙, 講嘢連望住佢地都覺得困難

社交我反而冇嘢, 係有時比較靜但都係友善

一發病就對屋企講啲好不孝既野
社交人地睇我好似正常人 但其實扮得好攰

明呀…
每次聚會都要扮到好似好開心咁

屋企人會去體諒同嘗試明白畀空間其實真係好好
控制唔到都無咩計自己都唔想
我都試過好不孝加整爛好多屋企嘢

社交都係睇人嚟做 睇下去扮演咩角色
我已經扮到麻木咗 連自己都混淆晒好亂
我有事定無事 好多嘢唔敢認真面對自己
分唔清楚得過且過 其實真係真係好撚攰

我同你一樣, 不過未至於打爛嘢

我最愧疚係我媽有事做緊化療但我都甚少問候出言關心佢, 雖然我個心係擔心但我都選擇收埋不特止, 仲繼續發我一貫嘅脾氣同易嬲, 仲有d變本加厲, 真係覺得如果阿媽有事都改變唔到我少少咁我仲邊有得救

打爛嘢真係盞搞

至少你有呢個心,即使你行動上做唔到,唔好太愧疚啊巴打你都唔想㗎嘛,我都明白其實想表達但都係做唔出無做到,因為嗰個係母親係至親嘅人,所以先會係佢面前表露無遺,或者你都係無所適從或其配偶原因先會咁,可能你對你母親件事都好無助唔知點幫手等等都有所影響嘛

而家係一年比一年嚴重
個病由中學陪到我而家
諗番轉頭 成個人生都好灰色
已經對做人失去熱情

巴打你點嚴重法啊⋯
我都係由升中到依家
至少你諗到灰色去形容你過去
失去熱情唔緊要 唔好失去意志就得喇

中學果陣岩岩患病 個人只係唔想社交
但仍然係對自己有希望 對未來有幻想
而家 直情會有自殺念頭
更嚴重時會頭痛 個腦真係一片空白
每一日根本好似地獄咁
就算去旅行都唔覺得開心
我同你一樣都係22歲

大把青春唔好亂嚟啊

幻想 妄想 一線之差姐
已經唔渴望要開心
我靜係想做番個正常人
呢d病搞到我咩都做唔到
對家人既關心都好抗拒
日日都厭世款咁面對人
自己都覺的自己好厭惡

妄想被害嗰隻我係
我明 但唔發生都已成事實咁耐 想擺脫佢係無可能
係佢都搞到我曾經咩都做唔到放棄晒
無晒任何動力 無晒任何興趣
三失我都經歷過同經歷緊⋯
我屋企人會好啲會理解咗唔點煩我
始終咁耐唔同咗 一開頭都係會唔知點關心我都會抗拒
曾經我都試過 行屍走肉行路慢過老人家
厭世皺眉樣對全世界 嗰陣最想唔理一切算

巴打你睇醫生果陣靜係確診到抑鬱?
我幾年前睇 其實醫生唔係話我抑鬱 話我係強迫症焦慮症果D
但今年年第2個醫生先話我係抑鬱

我都唔係好記得咁耐之前
好似確我係抑鬱思覺失調 因為我有妄想幻聽等症狀
但之後有睇過次又話我係躁鬱 因為我係有躁期
焦慮呢啲我都有
呢幾年個腦成日諗一d自己控制唔到同唔想諗既野
有時個腦好似有另一個自己咁諗一d唔好既野
例如咒人or咒自己
但我根本唔想咁諗 但個腦諗出黎控制唔到
其實我係咪有思想強迫症
冇同任何人講過 都冇睇過醫生

可唔可以講多少少情況

例如可能自己感冒唔舒服
冇啦啦個腦會自己同自己講「抵死啦 唔舒服 唔會好返架」
但我自己係控制唔到 好似個腦有天使同魔鬼咁
當魔鬼一出現 我就即刻再安慰返自己
同埋就係到諗點解個腦會咁諗
幾年都唔敢同人講 驚人地唔知點睇我

會唔會係妄想症 最好都係去睇下 不過都係個句 盡量唔好食藥就唔食藥 因為藥物話就話好低副作用同依賴性 但實質上你食過一次後你就會怕怕以後都唔夠膽再食 又或者令到個病更嚴重 不過當然都係要聽醫生講啦 冇事既 好快好姐

正,已經唔洗返去覆診。
臨走好想講句,食屎啦醫生😡

成日都問長問短
正,已經唔洗返去覆診。

成日都問長問短

醫生on9,根本唔似醫病,似審犯

心理醫生先尻
冇粒半鐘都唔使走
正,已經唔洗返去覆診。

成日都問長問短

醫生on9,根本唔似醫病,似審犯

好多醫生都求鳩其
但都有遇個好好既醫生
我唔想食咁多藥喇

今晚開始自行停藥
唔食Q仔(300mg) 同remeron (30mg)
仲有隻一直都唔知食嚟做咩既Lamotrigine(150mg)

好唔開心,反覆有自殺念頭
每日都覺得做人好灰
http://psychiatrykill.blogspot.hk/2007/07/blog-post_23.html

所以我冇覆診冇食藥好耐

+1,可能玩緊命,但無悔
唔敢打去啲精神康復社區中心
我唔想食咁多藥喇

今晚開始自行停藥
唔食Q仔(300mg) 同remeron (30mg)
仲有隻一直都唔知食嚟做咩既Lamotrigine(150mg)

好唔開心,反覆有自殺念頭
每日都覺得做人好灰

小心身體
唔敢打去啲精神康復社區中心

無追po
你咩事要搵iccmw?
唔好意思 請問點樣先算抑鬱同你地睇咩醫生幾錢
我成日都覺得自己好冇用好自卑 成日可以冇啦啦唔開心
例如搭搭下車望望下風景冇見到乜冇諗到乜會冇啦啦唔開心 通常2-3日就1次咁樣覺得自己好失敗好冇用
之前試過出街照到鏡覺得自己好樣衰跟住喊 覺得人生前途好黑暗 好似根本唔係比我玩嘅野咁 成日都好想就咁係學校最高跳落去算 仲有好多 不過唔係唔開心個陣我都唔係好講出會點唔開心法

15頁開始
每次喊完個分鐘先知真正放鬆既感覺係點,之後又唔知咩事緊張過,我真係唔知點解緊張。。。
例如搭搭下車望望下風景冇見到乜冇諗到乜會冇啦啦唔開心 通常2-3日就1次咁樣覺得自己好失敗好冇用
之前試過出街照到鏡覺得自己好樣衰跟住喊 覺得人生前途好黑暗 好似根本唔係比我玩嘅野咁 成日都好想就咁係學校最高跳落去算 仲有好多 不過唔係唔開心個陣我都唔係好講出會點唔開心法

15頁開始

去做個評估會好啲

15頁開始

去做個評估好啲喎
終於同跟左我四年既社工byebye,唔捨得

15頁開始

去做個評估好啲喎

但我唔敢打過去

點解?
仲可以平時保持聯絡嗎?

點解?
仲可以平時保持聯絡嗎?

佢辭職了,好似無左個朋友咁
尤其因爲個病 朋友一隻手數得曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞