召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
我想問,如果比政府醫生知道你無食藥。
佢會唔會捉你入精神病院或者強迫你打針?

有機會轉打針

聽講好似係除非你屋企人要求,或者你既情況會危害其他人,如果唔係既話,你唔肯接受治療,佢地會當你自動放棄,簽份同意書之後就唔負責你個Case

有機會轉打針

醫生話之前有個patient 唔肯食藥
結果醫生幫佢打針
我就覺得奇怪
一個唔肯食藥既人點會肯打針
我諗緊係咪醫生迫佢打針

我果個醫生同我講,打針係比個d唔得閒返黎覆診攞藥,或者唔準時食藥既人打,打針效用可以耐過食藥。

有機會轉打針

醫生話之前有個patient 唔肯食藥
結果醫生幫佢打針
我就覺得奇怪
一個唔肯食藥既人點會肯打針
我諗緊係咪醫生迫佢打針

我果個醫生同我講,打針係比個d唔得閒返黎覆診攞藥,或者唔準時食藥既人打,打針效用可以耐過食藥。

唉我老母就係咁,而家又唔肯食藥,已經開始有幻覺
三年前復發又係咁樣,之後就會不停自言自語每晚都訓唔到..
焦慮加抑鬱,睇私家冇轉過藥只有加減劑量。輔導話春季天氣麻麻抑鬱會嚴重啲,又好似真真地。睇過心理臨床學家,兩個輔導員,而家輔導好正式上堂咁教我認知情緒同行為既關係,比好多幫助睡眠既方法試
焦慮加抑鬱,睇私家冇轉過藥只有加減劑量。輔導話春季天氣麻麻抑鬱會嚴重啲,又好似真真地。睇過心理臨床學家,兩個輔導員,而家輔導好正式上堂咁教我認知情緒同行為既關係,比好多幫助睡眠既方法試

春天唔係應該有生氣d, 冬天先灰咩?
我唔知, 純粹問下
新人報道 最近去左求醫 中度抑鬱 雖然醫生無好明確講 係我問佢先講
醫生開左藥比我 身體本身差 食5g血清素都易頭暈

平時做野上堂同朋友相處完全正常
但自己因為之前比人hurt過 加一直唔識同人傾訴 一直抑住 好想改好想自己唔好咁負面 但一直做唔到 最後去左搵醫生 雖然我唔知直接搵醫生有無用 但真係唔知點做

開始面對自己呢個病都好擔心影響到身邊既人 特別屋企人 見到屋企人好關心自己就想喊
不過正因為知道有病 我有控制自己脾氣 叫自己冷靜

有啲1999

好明白覺得自己影響身邊既人感受,個人有時特別多負能量,但係唔想比啲唔識處理既人知比如屋企人,朋友,最好都係同番輔導員講,始終佢地識化解啲負面能量,比屋企人/唔識處理既人只會不斷loop覺得自己負累人地派負能量比人
有冇人有驚恐症

我發作到要入醫院

咁嚴重 發作到點先要入醫院

我試過一出門口就暈呼吸唔到,不過果陣未知係驚恐症,所以番入自己覺得安全地方就冇事

春天唔係應該有生氣d, 冬天先灰咩?
我唔知, 純粹問下

佢話春天多陰天同落雨潮濕冇咩陽光,吸收唔到某啲太陽比既能量,冬天佢都有講,不過我冬天冇問題
分享下輔導員叫我解決自殺思想既方法
1)係個腦度諗好白好白既牆(要越黎越白)/諗一個好黑好黑好黑既箱(要越黎越黑) 同時鼻吸氣口呼氣

2)諗起飛機場運輸帶,將一啲壓力或者唔開心既事形象化一個箱/盒/任何野,再將呢野樣搵野pack起佢搬離運輸帶,用機械手臂搬都可以,任你點諗

3)搵本筆記簿記錄自己諗咩,好似記者咁復述「佢」即係自己諗緊咩,重複用第三人稱寫自已諗緊咩三次

暫時我用都勉強頂到好多負能量
咁多人
醫生話食左血清素胃口會大咗
但我胃口仲係好差,仲愈黎愈瘦
有冇人係社交恐懼症,
最後康復左?
我食左藥7年, 有改善,
但係好多心理障礙都仍然係到

我都係社交焦慮,唔想食藥,驚有副作用,但係睇左前後6年臨床心理學家都無改善。
可唔可以大概講下點改善法同埋d藥有冇副作用?

我都想睇下有無人社交恐懼症最後成功康復
妹妹有躁鬱症 但我唔喺佢身邊 好擔心佢
食左藥年幾 唔開心嘅程度同週期好似小左 咁算唔算有好轉 會唔會好翻
見到佢咁辛苦好心痛
妹妹有躁鬱症 但我唔喺佢身邊 好擔心佢
食左藥年幾 唔開心嘅程度同週期好似小左 咁算唔算有好轉 會唔會好翻
見到佢咁辛苦好心痛

佢有冇屋企人喺身邊定自己一個
1)係個腦度諗好白好白既牆(要越黎越白)/諗一個好黑好黑好黑既箱(要越黎越黑) 同時鼻吸氣口呼氣

2)諗起飛機場運輸帶,將一啲壓力或者唔開心既事形象化一個箱/盒/任何野,再將呢野樣搵野pack起佢搬離運輸帶,用機械手臂搬都可以,任你點諗

3)搵本筆記簿記錄自己諗咩,好似記者咁復述「佢」即係自己諗緊咩,重複用第三人稱寫自已諗緊咩三次

要好有幻想力
新人報道

前三四年有過抑鬱焦慮社交焦慮厭食暴食果啲,都係因為要醫生紙解決學校既問題先睇過兩次醫生。

最近猶豫唔知應唔應該睇醫生好,依家既情況對比以前好似冇咩野,唔會影響到正常生活,會逼自己出街見人,因為知道一比自己停就會走唔返出去,但總係覺得有啲唔妥咁,我都唔識講果種感受,但可能食左藥會舒服啲掛?我有食過知道食完之後成個人會好呆,好辛苦,我唔知依家呢種諗法係邊出黎推翻哂我之前對食藥既恐懼。

到底睇唔睇返醫生好,但明明我以前係好抗拒,我都唔知自己到底諗緊咩

其實邊到可以搵到輔導員?
除左我之外,呢度有無思覺失調既巴絲係無食藥

妄想
丟晒d藥落廁所

我初頭思覺失調,後來惡化變精神分裂,但無食藥半年都可以生活到

8個月啦,咪又係咁,哂氣
除左我之外,呢度有無思覺失調既巴絲係無食藥

妄想
丟晒d藥落廁所

我初頭思覺失調,後來惡化變精神分裂,但無食藥半年都可以生活到

病歷寫paranoid schizophrenia

一癲起上黎亂諗野,又會覺得某屋企人想性侵犯我

當然從來冇咁既事 絕對冇 係我真係發癲...

老實講乜思覺失調不就是精神分裂嗎

前晚又亂諗野發癲

上網見到某D野trigger到

阿妹唔舒服訓隔離房

我癲起上黎鎖埋自己房門

發癲怕屋企人想甚麼甚麼我

其實當然絕對冇咁既事...

第二朝阿妹發火拳打度門 鬧我做乜LOCK門

男定女

其實邊到可以搵到輔導員?

我輔導員係學校provide 既服務,出面既話去香港輔導及心理學會啦...我見臨床心理學家完全唔work同哂錢
有無飲食失調既絲打巴打。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞