召集所有精神病情緒病患者(2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
廣場恐慌症 加 恐慌症
我無睇醫生
但成日都會聽到另一個自己講嘢 話你好叻 叫我應該點做 自覺同其他人唔同 會叫我跳樓
試過企係窗前 想跳 又好對唔住屋企人
之後坐係床諗起屋企人就喊
好矛盾 想死又唔係咁想死
有無人明?

成日會諗自己點死 岀街可能架車衝上行人路撞死我 可能有人跳樓宅中我 可能坐巴士會反車
有搵過自殺的方法 睇啲自殺過嘅人分享

無人係屋企 唔開心炆嗰陣會推枱 最近發現咗撕書好過推枱無咁多事後工作
返學怕跟唔上 好努力都係一般般

同男朋友講佢話我依啲係唔係咩 佢話佢見過真係有病嗰個唔係咁 慘好多

我係咪有病
我無睇醫生
但成日都會聽到另一個自己講嘢 話你好叻 叫我應該點做 自覺同其他人唔同 會叫我跳樓
有無人明?

成日會諗自己點死 岀街可能架車衝上行人路撞死我 可能有人跳樓宅中我 可能坐巴士會反車

無人係屋企 唔開心炆嗰陣會推枱 最近發現咗撕書好過推枱無咁多事後工作

同男朋友講佢話我依啲係唔係咩 佢話佢見過真係有病嗰個唔係咁 慘好多

我係咪有病

會覺得有個天使係心入面 但有魔鬼箝住

好似我
當你頂唔順而藥物可以幫你舒服啲個陣

多謝巴打答我
巴打你到底有咩問題?

抑鬱mix焦慮
但食藥又真係會舒服好多嘅
但變相有時會無哂壓力感
唔識驚唔識死
但明明deadline了
而且會好眼訓

你就好,可以眼瞓
我成日好攰但係瞓唔到

但我訓到無意識要醒
鬧鐘一響我醒咗1下但完全無意志要起身
搞到我走咗超多堂

同你一樣

原來有人係同我一樣架
我仲諗係藥定自己懶咗
定太多年夜訓搞到精力無哂所以先醒唔到

我都係
呀媽話我好似瞓死咗咁
拍緊唔醒,學校又要計出席率
搞到成日朝早啲堂都返唔到
宜家寧願瞓唔到都唔敢食⋯
留名
我無睇醫生
有無人明?

我係咪有病

有幻聽喎 去睇醫生啦
Hello 又係我呢件廢物呀

食晒呢度,用紅酒送

食晒呢度,用紅酒送

絲打唔好亂黎,又od入醫院!

[img]https://na.cx/i/sCB508m.jpg[/ig]

食晒呢度,用紅酒送

會不會試下第二種比較健康既自殘方法
D藥食到人好撚肥,屌啦星

嗰陣脹左成個碼 成日比老母笑

巴打依家斷左藥??會唔會瘦返??
我無睇醫生
有無人明?

我係咪有病

有幻聽喎 去睇醫生啦

由細到大都覺得有兩個我 一個好好 一個好恐怖
係咪得我係咁

冇記錯的話,唔開心一段持續時間已經算抑鬱
有病悉感係好事⋯唔肯定就去搵醫生睇下
知自己發生咩事都好

我諗住遲啲試下打去精神健康綜合社區中心

比巴打參考下
我屋企人都有精神病,
由細到大接觸多所以我會好敏感,
讀中學果陣已經成日都唔開心
持續咗幾年
一直覺得自己好奇怪
到最後果年壓力太大頂唔順
連門都出唔到,先同屋企人講覺得自己有病
睇咗幾次私家家庭醫生(佢可以睇情緒病)
因為太貴所以叫佢寫轉介信轉介我去睇政府

我唔戴耳機出街覺得好辛苦
好緊張好想快啲走凝住啲人望住我咁

我都係覺得好多人會望住我
我會忍不住成日望下人地有無望緊我
尤其係搭地鐵坐喺度對面有成排人就會好緊張
Keep住做自己野distract自己

決定搵日打去個精神康復綜合社區中心

唔敢打過去
我驚其實一切都只係好濕碎嘅野係我將啲野放大左

食晒呢度,用紅酒送

絲打唔好亂黎,又od入醫院!

唔會再call 車入醫院

[img][url]https://na.cx/i/sCB508m.jpg[/ig][/url]

食晒呢度,用紅酒送

會不會試下第二種比較健康既自殘方法

自殘有健康既方法既咩
我除左od 會界𠝹手囉
我諗住做馬會電話全職,但佢暫時唔請人
想搵份做到既工真係好難

之前interview過左
入去上第三日training已經頂唔順
一大堆術語 我頂唔順無做
控制唔到個腦
日日諗住自殺
唔會同識既人講
跳樓比車撞燒炭食安眠藥都諗過
盡量唔想比人知
Tg有個傾開既手足
我呃佢話放低哂
其實日日都好辛苦
我驚有日忍唔住啦
我係咪有精神病啦
大家都睇左醫生有食藥
我就未睇 一路懷疑自己有病
同樓上班人一樣 一搭地鐵出去 怕俾人望住自己 所以錢不斷用手機去分散注意
同時因為屋企令我有好多負面情緒
成日俾人鬧垃圾個啲難聽既說話我都聽過晒 我愈諗愈負面 成日無胃口食野 不斷諗係咪我自己有咩問題 同朋友傾完 個個淨係叫我咪理屋企 be happy但一啲用都無
我想問 我係咪有精神病徵狀
控制唔到個腦
日日諗住自殺
唔會同識既人講
跳樓比車撞燒炭食安眠藥都諗過
盡量唔想比人知
Tg有個傾開既手足
我呃佢話放低哂
其實日日都好辛苦
我驚有日忍唔住啦
我係咪有精神病啦

自殺我都有諗過想跳樓
但好怕死唔去到時變癱又要麻煩人地
我試過開post做人樹窿
點知愈聽愈亂諗野
書我唔想讀
拖我冇得拍 投入真感情都係失敗收場
肥我出盡減啦
一日食一餐日日做運動
戒哂所有野
打機賭
唯一最舒服既係個日飲左兩枝four loko
做人好撚辛苦呀
認真計下,我已經有左抑鬱症6年(6年前係潛伏緊同開始慢慢改變自己諗法去到負面方向),而家已經欺騙唔到自己無事,每一日個腦就淨係好頭痛好攰好不安,開始連身體都控制唔到,慢慢抖震。每一件事都諗得好負面,好sad,好無能力去控制,改變。太在意自己既表情,搞到好唔自然。好在意人地點睇,人地黑小小面就覺得同我有關,係咪我唔夠funny令人地唔開心?乜錯都覺得同自己有關,但有好野就死都唔肯讚下自己,或者表面有表現比人睇我好開心,但內心其實唔係真係咁開心。罪疚感好重,覺得自己害左好多人,欺騙左好多人,唔應該值得有好既野發生係我身上。就連而家我打緊字,我個腦都feel到好重。
我覺得自己有人格分裂,腦內有兩套諗法。
一套就係要討好別人,自己要扮到乜都無所謂咁,傻傻更更咁同人相處,帶比人快樂就係我既職責。
另一套就係黑口黑面,做自己,將一切負面既野都放出去,因為抑鬱,我已經feel唔到開心,所以呢個人就係好少開心到既。或者會有時迎合下人笑下講下笑咁。

好多好複雜既情緒,但我控制唔到
上面呢段野我都無同人講過,我好想解決,但唔知點先可以真正地解決到......

臨床心理學家幫到你

好似我
當你頂唔順而藥物可以幫你舒服啲個陣

多謝巴打答我
巴打你到底有咩問題?

抑鬱mix焦慮
但食藥又真係會舒服好多嘅
但變相有時會無哂壓力感
唔識驚唔識死
但明明deadline了
而且會好眼訓

你就好,可以眼瞓
我成日好攰但係瞓唔到

但我訓到無意識要醒
鬧鐘一響我醒咗1下但完全無意志要起身
搞到我走咗超多堂

同你一樣

原來有人係同我一樣架
我仲諗係藥定自己懶咗
定太多年夜訓搞到精力無哂所以先醒唔到

我都係
呀媽話我好似瞓死咗咁
拍緊唔醒,學校又要計出席率
搞到成日朝早啲堂都返唔到
宜家寧願瞓唔到都唔敢食⋯

I know that feel
但我唔敢斷藥太耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞