[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
通常hra做幾耐先會升ahro?
方丈你好
我想問下某旅遊業嘅assistant retail administrator人工應該開幾多
requirement要degree holder係咪人工會高啲
利申:唔知市價
絲打其實你都答左自己啦係咪?
Sorry ...

其實我覺得怪怪地 無同你傾過先就開第個位俾你
係咪同function
Travel 我未做過
但看係邊間同埋咩資啦
Asst Officer grade 最多應該都係15-17
Degree holder 一街都係...我請個account clerk 都要啦 ...所以唔關事
想問點樣令到個CV突出啲
我有join過啲幫人改CV既 但驚人地份份都一式一樣
"有咩問題想問 " 答諗唔到會唔會扣分
想問如果入咗去半政府工做兩年
之後出返嚟私人市場會唔會好難?
份新工offer人工好吸引
但又怕入去太穩定會悶 同冇野學
Interview ,應該唔需要second in, 一個星期前in咗,係Department head 同我講人工個度可能比唔到咁高 但佢話同hr 傾吓應該ok,冇咩問題。

而家冇消息,但我真心想做個份工,打封thank you letter 比hr 有冇用? 同埋點講好?
方丈絲 對Big4 HR advisory 有冇了解 好唔好做 會唔會好似audit成日留到好夜
其實你自己都唔想做,咁就唔好take offer 啦...
其實個格式真係唔係問題,啲內容先係重點
小小啦,好似對份工冇乜興趣,唔想知多啲野咁
睇吓係乜嘢function 姐
有冇佢卡片啊,你可以打返去follow up嘅,但我覺得冇乜用
你搞乜嘢一路都冇做嘢?
有無啲sample question
通常都搵唔到野問
問啲太濕鳩又驚佢以為我無乜點prep過
冇咁夜,但係都係奴工嚟㗎啦
如果係d好general嘅文職, 管理
呢d工作經驗要第時出返去做manager仔係咪會難?

利申 鐘意安逸, 但想學多d野先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞