[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
方丈你好
我想問下,如果見工個陣我同佢講我未離職,佢係咪唔會打去公司reference check 住架?我驚佢會打黎我公司
方丈想請教一下
如果本身做緊某一行業獨有既function
例如做Bank KYC/保險underwriting
轉行去一啲完全唔關事既行業
咁我cv應唔應該寫d kyc / underwriting既detail呢?
唔寫又好似冇乜野寫
寫又怕hr唔知係乜

同埋轉行預左cut pay
係咪都照寫依家個人工同埋expected salary(低啲)
有諗過只寫expected就算
你得半年 咁快就要轉工?
因為我跑輸大市...........
同埋同grade同事人工高過自己
最重要係,我想all round D
(正常黎講唔會,但聽過有啱啱出黎做嘢既妹妹試過打去)
我煮好食啲 所以唔出去食

得閒約食飯就代我懲罰下黃店啦
咩公司
懶 慢
但而家有少少唔同 ,想逃離政府都合理
唔會咁狗的 多數等你遞左信先的
寫 無野寫仲衰
但要寫得generic d , 等layman 都明
升左就坐一年 坐隱先轉
你真係好想走就出年慢慢找 到你搵到都就一年
如果我team有人咁做
TA manager 會鬧死佢
但人工太低,頂唔住
我公司升職先會加人工.........
annual review都無
加上又啱啱請咗新人,我無乜價值,最有價值既時候無叫高個價
依家周街hra都高人工過我
慢慢找perm HR, contract 請假無人介意
搵到就走
都係姐
咁你下個月開始找啦
不過講返轉頭
我條team 個A 人工都高過你....
所以真係尊重問題,得個title升咗
人工都係跑輸大市
之前叫得低,中間有offer又無走
我諗住今日就開始揾
不過我應該叫幾多好
叫O既價
定本來人工加15到20%
淨係加15到20%好似都係跑輸市價
但再多又好似無人會請
你好方丈,想問下計年收入,可唔可以計埋上年bonus 除2 拎個平均數,今年份bonus 實拉低曬
可以既 搵得黎 通知期埋 你都升左大半年
因為始終我都係用最功利既角度看 當然有機會miss 左你既感受
試18500
唔明 可俾條算式我嗎
係自己蠢,之前無叫高D
一直有機會走但無走,依家個市差先黎後悔
假設上年bonus 出四個月糧,今年出兩個月糧

如果正常應該係寫全年12+2個月糧, 但可唔可以寫12+(4+2)/2= 平均15個月糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞