[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
唔會
信我

因為我叫TA 佢地個個都戴口罩
本來升左即刻走就唔好,因為你人工太低,所以我覺得升咗之後,你就可以開始搵工。
依家resign 搵唔到工既風險係咪好高
但真係頂唔順舊公司
本來淨係政治,其實都唔係好大好大影響,但係有埋武漢肺炎,搵到工先好走啦
果6個恒生友搞個大頭佛出黎,係咪入唔返政府工?
話咁快失業左半年
呢排jobsdb apply 100份工 100份都過一兩日就closed
同問方丈點睇行山個單嘢
文科fg返緊份上市公司contract 工 15k
幫手搞啲同financial announcement 有關嘅accounting/ admin野
返到三月尾完約

想問:
一、呢份工對我未來叫價有冇好/壞影響
二、下份工如果開15-18k正唔正常(應該開幾多)
三、完約前定完約後先叫supervisor寫reference letter

唔該哂方丈
其實過咗氣就冇人會理佢哋㗎啦
你份履歷係點樣架,睇下我有冇嘢可以幫到你?
冇乜影響嘅,但係就真係七出宇宙囉
梗係啦,分分鐘俾人笑添啊,但個問題係如果你自己報,你老細肯唔肯放你走㗎 ?如果佢都肯,internal transfer la
唔好意思方丈,可能表達有啲問題

果間公司唔係我依加做緊果間

同一個post,佢自己官網有得申請,但另外headhunt搵我apply果個job嘅情況
1. 如果你有興趣轉過去做finance related 咁我覺得就會有啲好嘅影響

2. 其實本身畢業出嚟都係14至16 ,你都係攞咗中位數,本身都冇話有冇着數,仲要你依家算係畢咗業之後做,因為如果係畢業前做,極其量都係兼職,仲要得三個月咁短,但你要注意嘅事,其實份工工唔會幫到你叫價啲乜嘢,我覺得睇返你係邊間大學,叫16都應該可以

3. 大約三月中就可以開口啦
你睇晒我成個YouTube面試系列未?

https://www.youtube.com/channel/UCsuOIiA1CcsbWrO3j0kIhew
咁就要睇下你份履歷係咪好出色,如果係好出色,咁就直接報,如果唔係,比如有啲難言之隱,比如係點解你會成日轉工,點解人工咁低,點解個職位好似唔係好啱,總之有嘢要人解釋,你就經獵頭公司報啦
其實只係真人見多你一次,睇吓你個樣,睇吓你對答,問啲嘢分分鐘都係大同小異
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞