[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
你對呢份工有咩EXPECTATION
點拆
喺hr department 做過intern會唔會易啲過HR 嘅screening ? (假設將來唔係報HR嘅工)
喺HR department 做 HR system 嘅野
下年grad
謝謝方丈先
第一次in都係主管in了
都有問過下工作內容 我都兜到本身讀既科都幫到份工 感覺上要問既都第一次問晒
我再望下
今年fresh grad係咪唔建議第一份工就做agency
啱啱second in完 其實有冇得睇自己有冇機會㗎
如果fg一出嚟未搵到hr generalist嘅工,你覺得可以入住邊個field先會好啲?
會學到嘅嘢係乜,晉升機會係乜,你想要乜嘢前景,而份工又比到你
如果唔係報HR... 咁點解會有優勢?都唔相關
少年,你完全冇方向㗎喎。如果係fresh grad 唔寫好過啦
Send去Facebook俾我睇吓,不過今日唔舒服,會回得好慢
人哋可能未見晒,但對你都有興趣,咪問多兩問囉
我覺得係,因為其實阿豬阿狗都可以入去agency (咁當然唔係個個都會成功),但係門檻太低,學嘅又好有限
無 好好放低再等通知
To start with C&b I think ...if really no generalist offer
想問下其實銀行有咩工係好做
唔係好熟悉個架構
上網又睇唔到啲乜嘢
可唔可以簡單介紹一下銀行有咩工種
仲以為喺HR department做過
諗住可以容易啲過screening
以為啲Hr會因為咁鬆手啲
咁方丈點睇一入就做t&d
有冇part time?
麻麻地 因為training 其實出面好多consultancy
In house trainer or coordinator 轉出黎vs payroll asst 我會覺得payroll 有用啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞