[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
工時長到咁,有冇補水補假先?

點解我會問個行業呢,係因為如果你好鍾意嗰行,比如有啲人好鍾意奢侈品,比如有啲人好鍾意地產,咁就值得繼續留,或者你千辛萬苦先轉到入呢個行業,咁就要留多陣啦

但係如果個行業同你自己本身嘅志向都冇乜啦搭的話,咁我都係果句你可以好挑剔咁慢慢搵工,到你搵到一份乜都啱嘅,都年半啦

唔使見到灰喎,唔係代表你做得唔好,而係純粹兩邊唔夾姐
實有機會㗎喎,唔報就肯定冇

但係你個問題,其實好唔具體,比如我話我180 cm高係咪好大機會搵到女朋友....你成個人個背景又冇講,你點報有冇講,你有冇識得人你有冇講....

其實所有工都係,乜都唔好諗,報咗先啦

佢錯過咗你,係佢蝕底,但係你唔報,喺度諗,就肯定會冇
35+
你銀行嗰份係乜嘢嚟㗎
Company B
Company A (acquired by Company B)
等到一個禮拜啦,冇就算啦,唔需要忐忑,報下份啦
冇乜所謂,你肯留低,我就唔使請人,正
檢查一次搵唔到,就檢查兩次,三次,四次
如果係升左職,又加咗好多人工,死約時期又唔長,幾大都制
你學歷係咪好差?正常一出嚟,都應該會拎到最少13-14....

我覺得你開個價冇乜問題,但係你想淨係做返c and b?
間間唔同個喎
其實冇乜用,叫做有啲嘢睇下咁囉
多啊,啲老細邊肯自己寫架,我年中都簽埋唔少呢啲人哋寫好晒俾我嘅嘢啦,得鬼閒同你寫咩
做乜行返轉頭,長工轉合約?合約工叫價可以高起碼10%

問題係,你係乜嘢長工轉乜嘢合約工呀?
方丈 miss左我
冇補水補假
係痴撚線的
諗深一層自己應該做唔到落去
決定聽朝遞信
朝早俾信老細,
係咪即時走得?, 返左一個星期, 冇野要交低
定係禮貌上問下佢洗唔洗做埋今日?
就咁話醫院呢個industry既hr前景好唔好?因為唔想自爆 fg仲猶豫緊做唔做hr好,唔該方丈
會唔會hr壓完人價
candidate話要考慮
Hr真係會調整返個價
Email比你看看行嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞