[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
三大fg搵咗個零月工都未搵到
如果有份幾個月contract 工嘅offer 好唔好要?
一方面又驚短時間搵唔到工、出現空白期
另一方面 幾個月嘅工作經驗好似好奇怪 做咩有普通full time 唔做做contract
但份contract 工benefits 唔差嘅
求方丈指點
巴打咩major, 想做啲咩類型嘅工?
唔答驚自爆
OK
如果你係IT/Business 仲諗住睇吓可唔可以refer
你係咪唔記得你user name
今日in完 個hr好chur咁問我好多野例如扔左幾多份CV 幾多有得IN 通常搵咩位既工 咁樣代表D咩?
同埋最後個written test 佢有2條essay 個篇幅加埋佔30%到 而最後仲有1個case study 佔左70% 然後叫我3揀1 想問下揀咩題目會唔會影響對你既印像?
多謝方丈
咁你覺得作為一個C&B focus 既AM
有啲咩野係必須要識?
例如我有做過payroll in-charge, 工傷,上labour tribunal , checker of monthly MPF con file, review HR policy, taxation, salary benchmarket,做好多複雜性比較高既report

其實以往兩年比較集中做project, 上新HR related system

未做過insurance review, medical benefit review 係咪死罪

呢啲料做AM係咪比較難
如果我話自己之前兩次工作,係team 入面年資最耐,算唔算係一個賣點(想表達學野快同捱得)
想問下外國普通u econ grad 可以搵咩工?
Wish these 2 new comers suit u
方丈
我今日啱啱去完final interview(panel interview),係問hr問題之前(individual question),個hr問我想做邊個department。
咁樣係唔係代表有機?
份工我好想做,所以有d緊張有冇offer
俾HR問:你有無報另一間公司?
咁我梗係有la
但俾HR challenge:你又話鐘意我地公司?咁你又報其他?
可以點回應得好d??
方丈你熟唔熟big4? 佢叫我填form做background check係咪應該大機會有offer?
同埋我8月頭其實要請假 係咪應該依家同個hr講定先 定係出咗offer先講?
想問下方丈 我琴日reject左個offer跟住今日hr又打黎問我係咪有興趣做第2個team 係既話佢會同果個team既經理講 佢話有消息就會通知我 無既話就無 咁樣係咩意思

Btw我同佢講reject佢個offer原因就係我想做佢而家話有機會果個team
今年非三大社科fg想問下如果無做過hr相關intern/pt係咪好難入行?
如果我學緊個skill 可唔可以係CV到寫Currently Learning
定唔寫會比較好?
利申:FG
City first hon有無咩優勢
咁就唔洗咁灰啦
終於退燒了 動已感
我條team 日日whatsap 我叫我 阿姐don’t die
都係1-2 weeks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞