[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
可以問下 同埋問下有冇完約奬金
我諗我知你係邊個了 我剛回左你了
18 有啲大咬
我反而諗緊你r 夠2 年升做AO拎17?
起碼有埋升職 CV 都靚啲
我覺得平平地既 EO course 都夠用
On job training 重要好多
hello 方丈 我係之前個post 到問過你關於中旅社mt 既野架

so far 因為淨係收到呢個offer , 自己其實冇乜目標唔係好知自己想做乜,淨係知自己唔想做返major 有關既野( 我係 chem major .... 仲要得2nd low)所以最後我accept jor offer .....

想問吓方丈旅遊業其實係咪好難轉行?
真架?!!
有冇多d info 透露吓??
下個星期就返喇...... 點算?
方丈你好
祝你身體健康
我都係HR
兩年前入職果時做SO, 人工26K
離職果時已經加到31k
我會同人講呢個人工係我上司對我既肯定
亦係我頂替AM工作既補償
咁樣會唔會係一個賣點?

你作為head of HR
請一個AM
同請一個SO既要求,分別係點(C&B黎講)?
捱得?聽教聽話?小心?

謝謝方丈
搵人埋班果時可以開po比有心人apply試下嗎
我諗你佢覺得am既leadership skills要高過so
你要prove到依樣野
點drive條team achieve target/stabilise 到條team
方丈 你好呀
我係19fg
我岩岩second in完 見hr manager
係in hr clerk
點樣先知道自己有沒機
老實講 我覺得自己fail左
因為今次見係見個manager 俾上次緊張左好多
有啲問題答得唔係幾好
比如上次個hr有提到個expected salary 但今次個manager沒提 係咪就沒機啦
佢今次淨係講 佢地hr department 擴張緊 問我對cb train payroll recruit 嘅排列係點 依啲係咪無論得唔得都會問下
Thx
thx bro:)
我其實當呢份係admin 咁做住先,騎牛搵馬囉
19fg
而家做緊份垃圾CS 做左個半月到 諗住試用期完之前走人
如果呢D月份先搵工
個HR問你畢完業到呢段時間做左D咩 係咪照答佢搵唔到工就OK?
(而家個份做咁短時間唔想寫花CV)
想問吓 一般hr收到個application 會隔幾耐先call對方

利申:等緊call
看公司性質 17-18
都幾 因為學啲野比較專 路唔闊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞