[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
有冇唔係前線?
另外,點睇FrieslandCampina?
轉去佢地既工程部點睇?
Hello 方丈
一直都想轉工
但之前見工覺得唔岩所以推左
近排公司加人工加到去我叫緊既價
咁如果我再出去見工
我再個 exepected salary on top再加
有無問題?
會唔會比人覺得舊公司已經加咁多
再叫高d 好奇怪?
Hello 方丈

依家同時做緊兩份intern, 一份3 days, 一份2 days.
兩間title都係summer intern, 想問吓cv上, 應該都寫part time intern?

因為3 days 嗰間計我一個禮拜請兩日假.

另外第二條問題係, 有一份約, 寫計月薪, 佢用做base計返我返日日子, 再出糧.

咁我將來interview寫form應該寫約寫既錢定實際出既錢?
方丈你好
小妹今年fg,係某大銀行返新工一個月
合約員工,一年約
依家有間我之前好想做嘅公司搵我做final interview
其實呢間hr 6月搵過我,據佢講我覆完之後佢miss咗
依家先搵返我
個offer非常唔錯,至少比依家呢份力,人工多7k,仲有醫保
我應唔應該去?因為我覺得做銀行悶,之後都應該唔會做銀行,而我又唔想搞到依家d同事
其實第一份工應該做幾耐?
感謝方丈回答
嗰啲其實真係唔好信,唔使錢嗰啲通常都好唔準
非8大文科degree, 但intern係本地公司hr department 嘅training and development ,公司算係個行嘅龍頭,應該個個香港人都知呢間公司。如果想做hr嘅話,可以叫價幾多唔該曬
In完冇消息
如果真係好想做果份工
隔幾耐再apply好
In完冇消息
如果真係好想做果份工
隔幾耐再apply好
方丈,你好
首先多謝你之前o既解答
但我又有新o既人生交叉點
話說我搵到份工, AM title, 但品牌麻麻, 冇野學, 做左1個月到
而家有份日資公司打黎叫我Third in, 大品牌retail, 但有可能低番一級, 但bonus 坐底多1個月

以你角度睇, 要人工, 定要title?
同埋你知唔知日資公司HR-C&B好冇做, 仲要係retail?
方丈你好
小弟琴日見工嗰陣HR manager一次過問我攞咗兩張相 住址證明同學業證明去copy
再加上見完HR manager即日就見埋team manager
想問下小弟機會大唔大
P.s 見工嗰陣HR話自己放大假一星期
佢會唔會放完大假先派offer ((if佢請我
19fg想入行hr應該點做?大唔大機會做到?非hr major
要人工

但日資公司一定都唔好做
起薪點可能高小小
但唔好預會加得多人工
基本上無呢支歌仔唱

同埋
好多日資公司都一個人做幾個人既野
我google 過日資公司,有人話好好,好得閒,有人話唔好,好多規矩,好多無謂report 要做

睇見我職位唔高,都要third in 見埋COO, 我都R 晒頭,由此我都諗,其實入面可能程序繁複(我已經見左Manager, Director, Senior Director)如果唔係好鍾意佢個品牌,我都廢事理佢

同埋順便問埋,third in 機會其實係咪都大,未見過COO, 其實真係預計唔到佢問乜,仲要係日本人
方丈 個hr又打黎 今次叫佢provide academic transcript 俾佢 有無機係第2個team阿頭有興趣
唔好意思,借個位宣傳

818百萬人大遊行
黑警還眼
五大訴求,缺一不可

依家開始全民投入宣傳工作
各區連儂牆、airdrop、派街招、擺街站
facebook instagram瘋狂轉貼文宣

文宣source:
https://t.me/hkposter777
https://t.me/hkstandstrong_promo

香港人重要日程:
8月15日:稅局接收工(1200稅務大樓)
8月16日:學界萬人炒聯手萬人集會(2000遮打花園)
8月17日:教師大遊行(1100遮打花園)
8月17日:光復紅土(1530紅磡馬頭)
8月18日:民陣大遊行(1500維園)
8月24日:觀塘大遊行(1300駿業街球場)
8月25日:荃葵青遊街(1400葵青劇院集合)
各位手足,到時見!
又叫我in多次
[member]
方丈你好,早排經agent報咗份工,in完間公司應該都想請我,而家係integrity check階段,諗諗下expected salary填低咗,因為而家份工加咗人工,嗰時填expected salary大概只係比我current salary高5%,如果想叫返高啲價,係咪應該等佢畀offer我嗰時同agent講?都幾有興趣轉呢份新工

感激

[/member]
請問九龍灣邊間學理論堂可以在晚上,最夜學到幾點,有冇學到晚上11點幾,謝謝🙏
方丈,想問合約寫根據香港僱傭條例57章,員工可以得到疾病津貼。係咪即係第一年每月有兩日有薪病假,跟住第二年每月有4日有薪病假?(我上網查既57章內容)
你可以有呢個ENTITLEMENT
但勞工例寫既係連續放4日以上既病假,你呢4日先可以每日得到4/5既人工
你少於4日,公司有權唔比人工你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞