[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
我聽啲人講 話<14k都係奴工 咁不妨寫15k
我都唔係咩明牌大學生 其實
俾啲自信自己 唔好做爛市<之前個prof講
巴打 加油
錯字 名牌
想問下如果想搵工,project references應唔應該send埋俾對面HR望?

番左3日新工,工作內容同想像有出入,唔合適自己!
想收工時候 send resign email 比direct manager 之後放低staff card 係檯面就走人!
人地唔覺你差 其實可能你真係唔係你想像中咁差
試下先啦 我有D師姐讀soc sci
畢業果陣都覺得自己出黎要揸兜
但實際又唔錯
利申:我雖然BBA grad但我係second low 仲要喺山頂非名牌大學
要加油呀
自己係HD電機專科,但係對依行做得唔開心,想搵下其他行業,唔太見好多人請HD而唔要專科。有咩行會請唔係專科既HD 仔?
人工三萬六,專業試未考晒,如果下個月/年尾搵工,目標係$36000-38000會唔會難搵,因為本身我公司人工偏高少少又未有牌,+10%似乎多咗d,做咗3年半,金融業

又或者可唔可以講下轉工點出價會好d?

謝謝你
方丈
考左牌先轉會好啲

三年叫價加10 合理 但你而家overpaid, 叫加5-10 啦
唔好平手過
無用 你個答案聽上去好假同唔太合理
咁你點解想走
因為我依家有唔開心野發生,所以好想快d走
所有前線服務業 比如餐飲 讀個牌可做保安物管
Sales 等等
即係話我叫37000-39000,你覺得唔算高?
想問下自己apply既工同自己讀既subject唔同,應該點解釋好
方丈,想問下如果FG做銀行BO 番半年就想轉工會唔會jumpy?
因為我見好多人做銀行BO頭幾年都轉得好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞