[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
Hello 方丈
我係19 fg
啱啱裸辭咗
咁我應唔應寫個兩個幾月嘅experience 落CV
Thanks
人工點傾
OFFER係咪要回一次
而家見親PERM工都衰 有咩ADVICE?
對工作同份工ge熱情+答問題到pt唔離題+答案構成清晰
+聽得明對方問咩(就算佢問得唔清楚, 問2, 3次clarify同一問題係咪扣分?)
例如問你有咩process improve過 如果本身真係冇咩例子 要點作定先岩?
有d interview 問冇幾題就完左 對方係咪過場?
19fg , 7月開始做呢家份工, 但覺得有少少唔岩, 如果搵工 寫唔寫落CV 到女木
寫唔寫落CV 到好。
方丈你好, 如果前一份工係因為上司突然走左 (權力鬥爭 + cut budget 問題), 之後自已都要被起身走人, 呢D case 應該點同HR 講好, 雖然封信唔會寫係被炒
Lm
我想問是咁的
今日interview 完,so far其實傾得幾好
但係我個offer其實9up up到勁高
佢公司寫大約17-25 我開23-24
但同我面試既係 我申請部門最大粒
佢話睇到我份cv ,佢好想我試下 市場推廣部門,
不過我以前只做過五個月,我又唔係讀呢科
準備緊second in,我朋友入去做只係in 完部門經理
而家第二次面試。同市場推廣部門啊頭。我好迷惘唔知而家係咩情況
最尾第一輪面完 佢話帶我參觀下辦公室,我拒絕左
點解拒絕
HR點應付違反勞工法例嘅老闆?
我唔識諗 話怕打擾佢地做野 明明有機變無機
on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞