[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
你指apt testoni?
Yes
可唔可以tg 問你 我已經開上網都搵左好多日都搵唔到 仲係開post係咁問人 自己又唔識做 結果啲apt test炒曬

https://t.me/a_4716

感激你啊
同埋呢,通常啲人呢趕時間填表,都會唔止漏填一樣野,會填漏可能係成個部份,填少一樣,咪好似特登唔比我知咁
呢個好難教你,但係Google其實都有好多呢一種assessment 嘅要求,你可以參考下
未問清楚就打俾你嘅結果咪咁囉,有時做細嘅,老細話改價錢,改心意,再樣衰佢都要同返你講
就算出咗email畀你都可以照改,冇得避免
請問方丈:

1. CV應唔應該放相?

2. 如果唔係讀本科但想入行做Marketing,會唔會有咩方法可以喺cv突出到某方面既吸引力,從而去搏取更大既面試機會?

3. 有半年空白期(上一份閪工3個月resign左,之後hea左兩個幾月),直接喺cv寫family matters會唔會好少少?

有勞方丈
方丈你好,想問問:

1. Cv應否放相?

2. 如果唔係專科出身,想入行做Marketing,會唔會可以喺cv突出到某啲野,從而搏取到更大既面試機會?

3. 如果有半年空白期(上一份閪工做左3個月頂唔順resign左,之後hea左兩個幾月),咁索性喺cv寫Family matters (completely solved)得唔得?

有勞方丈
1. 除非你靚仔或者靚女度係男女神級數,否則我唔建議你放相

2.你有冇相關嘅實習或者比賽嘅經驗,有嘅都可以放入去

3. 其實你嘅空白期你直接唔寫任何野就可以,唔使特登係個cv嗰度你解釋,如果唔係仲怪
我有幾個朋友知道,以我所知同事入邊,好似得一個以前嘅下屬知道,同埋好似有個隔離部門嘅經理都知,現有嘅同事,我諗就算佢哋知道,佢哋都唔會特別出聲....畢竟冇人夠膽直接問佢老細有冇玩連登
如果一早冇講明過試用期會加,基本上都唔容易有調整,呢個係事實。要解決三個月通知期嘅方法,就係搵一間肯等你三個月嘅公司。呢句唔係廢話,比如我自己,對上幾份工,其實通知期都要三個月,只要你夠好,就會有人肯等
同你老細關係如何
方丈你好2020fg表示仲有幾個月就畢業
而家搵緊pt做 因為唔想咁快返ft住
如果而家做pt到7 8月甚至再遲啲先搵ft (假設兩份都係同一行)
到時見工hr會唔會問點解而家先搵工?
因為身邊有同學已經好積極咁搵緊
之前返intern聽個entry level同事講過話佢試過fg搵工俾hr問點解咁遲先開始搵工但唔知係咪常態
係呀,因為而家其實好多人喺一月二月都已經甚至乎見緊第一次㗎啦。

如果你真係想返住兼職,你可以話嗰份兼職真係好幫到你,佢哋好等人用叫你做多一陣之類,或者你亦都可以話你屋企有事,咪可以搵正職,不過其實都唔會好多人順利,因為本身唔搵正職其實都係一個幾非主流嘅選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞