[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
多謝方丈解答
Hello方丈想問下final interview點先可以突圍而出
方丈 如果想揾6-8月既HR intern 係唔係而家見到有就開始send cv? 暫時見到得好少工
happy new year. I hope all your endeavors in 2020 are successful. I hope all your dreams come true in 2020- onwards and upwards!
啲HR係咪要等過完年先肯開始做野?
咁如果係,你就多一個藉口了,就係你話你本科唔係讀呢一樣野,所以一路搵唔到呢方面嘅成績,因為你真係好有決心,所以兼職都做住先,用嚟博入行
要睇吓你見乜嘢位,見乜嘢公司,你問到咁闊,真係答你唔到,唔好意思
其實報工又唔使錢嘅,咪一路keep住申請囉
Same wishes to you and my beloved home, hk
見電力公司 係graduate trainee 嘅位
你用來做對比嘅數都唔准,如果你係兩份工同一個底薪,但係福利唔同你就要諗姐,咁如果你新工嗰邊,本身人工加咗,你先肯少咗花紅都過去㗎嘛

所以唔可以就咁單單睇 你新工有冇花紅 黎講你係唔係underpaid

至於離職原因,我成日都講,係講包裝過嘅真話,而唔係求其作個靚原因落去,俾人問多兩問,就乜都穿啦
都可以咁講,係外國,其實比較少睇你現有人工,比較有更多係睇你嘅經驗同埋能力,但係香港做開,點都唔會完全唔睇你之前果份工嘅人工

通常我哋見工講走,想要高啲人工本身都已經係一個原因,如果覺得自己underpaid 而去轉工,本身就係非常legit
係就好了,咁我而家就乜都唔使做
好老實講,其實我就冇做過public utilities ,但係我認為你對公司嘅認識,同埋對公司競爭者嘅認識,仲有一啲technical knowledge ,表現出有領導能力,學嘢夠快,有潛質就好重要啦
麻煩曬
您好,方丈

想問方丈關於同大老細bargain bonus 既技巧,
經同事得知.bonus 派完,大老細會問你滿唔滿意
有無d 咩tech 可以教下,因為對於佢職位安排唔太滿意,起碼人工同b 方面拎番d .
事緣本身manager都話我表現唔錯, 好幫得手,做左好多urgent case 又有compliment. 咁岩佢同TL 都會走/走左. 條team 無晒領導人物. 但可惜grading 都係得average. 又話我做得唔夠耐時間, 想升我但hr 又唔比 (因為policy), 加上manager 都話已經將我既concern (人工同職位)同左大老細講都無用,而且bonus 都係佢決定,manager 都唔清楚.
其實係咪都係門面說話..... 無乜前景可言..
拎完b 就好搵定後路...
方丈,因為我而家仲讀緊書,想問下如果我想show passion 話黎緊我會讀一啲相關嘅科,希望學多啲呢方面知識, 為將來工作做好準備。咁樣會唔會太aggressive 因為佢都未請我? 點樣可以表達得自然啲
如果你唔介意用啲軟技巧去問,其實你可以試吓好似講笑咁講,花紅嗰度仲有冇得加啲呀咁樣,但係如果已經派完,你就轉工啦,派左就唔會補派㗎啦
唔會呀,你可以話其實你已經有計劃去揀嗰啲課,因為自己本身對呢一行真係好有興趣

唔好講到好似你因為呢份工咁先咁講,你應該係話本身你都已經係想咁做,唔好格硬將佢份工同你嘅嘢掛鉤
聽說入房派完仲可以bargain, 會問你滿唔滿意
麻煩曬 呢個放係self intro 講 ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞