[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
方丈你好
想請問下 星期五見左份工 應該無second in
in到最後個partner同我講話 下個禮拜通知我
係咪好消息
唔該曬
條例寫咗個前提係連續4日或以上,同埋淨得8成糧

一個月1日/2日/無限full paid 個類係公司福利
sad
老真講間公司如果得1日full paid 我都覺得西

至少要兩日full paid 可以累積啦

除非係secondment 啦,人工高市價三成咁買起你嘅AL同SL
方丈呢排個jobs market係咪好差唔敢請人住
同問,想轉工
但個市場話裁員同失業率升
似乎錯左時機轉工
方丈 想問下如果遞信果陣老細唔係到
Whatsapp左同佢講話擺左封信係枱面 跟住再email埋俾佢
佢係咪無得話無收過封信
方丈,請問有份工俾offer,原本expected salary 我寫16K, 跟住俾offer 我個時佢俾底薪 14.5K, 跟住話另外每日返工有80 蚊食飯津貼(有返工個日先有),當一個月返足20日 就有1600 蚊,加埋底薪就總共16100 ,meet到我既expected 16K 咁講咁既offer.....要唔要好?
我send email比hr問有無任何interview result update, 點解hr可以唔覆email? 其實係咪fail左interview就唔覆架啦
Fresh grad 空窗期幾耐會唔太好
我有目標嘅工想做
但宜家有其他offer 唔知accept 定唔accept 好
擔心以後空窗期太耐都未入到心儀個行
關於人工計數問題—我8月5號開始返工 淨係返weekdays 人工$15000 但佢淨係出得$13xxx 佢有冇出少左
我想問下上星期27號 2nd in完 講晒所有福利
話要等兩星期
點知今日見jobsdb 出同一個job post
係咪代表不請?定係見多幾個先決定?😓
Thx
有咩問題 🤔你頭四日都冇返工出13064係合理
<member>無bottom line即係壓你幾多價 你都會接受 係無自信既表現</member>
可唔可以教我點計
月薪除本月日數再乘返工日數
應該唔會篩走既
不過in果陣一定會問
解釋到就得
利申 非hr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞