[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
方丈請唔請同行
係email度有hr 嘅資料
冇Department head 資料呀

我想快d入行
如果係大公司嘅話,機會都大的,因為好多時候真係要走咁嘅流程
係呀,出返去有邊份工係需要易啲技能啊?
但係人工reflect 唔到
我其實係會帶住我條team 一齊轉工嘅

加headcount 之王
咁你可以聯絡下佢哋試吓,不過機會真係唔大
有做過點都好過冇做過
咁你照寫你瞓啦,不過你寫唔寫都好...你本身嘅經歷都已經唔係幾吸引...
咁你可以話自己襟捱啲 襟chur 啲
對External client 同見親 Internal client其實都可以係同一個mentality
你呢個都差唔多㗎啦,但唔同公司行業會有2-3k difference
方丈,想問下其實咩job咩行先為止做professionalism?
方丈你好
前幾日都問過你問題,多謝你既解答
岩岩quit 左份AM(做左10日)
而家AM 位同SO位同時搵(辭左職先知原來自己人工已經過晒SO 個salary range,岩岩over 30k)
我一份工做四年,上一份工做兩年
事實係覺得份工學到冇野好學、再落去都冇乜進步
同時想去其他公司參考下其他公司做法,所以選擇辭職
一向interview 都係咁講

但有時啲interviewer,反應會係,‘其實我地公司係有野俾你學, 但你都會好快學晒,你要明白重覆既工作係無法避免‘
有一份係細公司,話做啲野好Hands on 以前有下屬幫我,覺得份工唔岩我

有時真係好難捉摸
可唔可以教下我,應該點答裸辭同埋點解走呢兩個問題🤦🏻‍♂️
想問grad e黎講,咩野課外活動(except exchange)、義工、考咩試(例如ielts) 或者學咩外語會加分?

Btw youtube subscribe左你
我覺得捱得到的話就盡量捱啦,如果係好辛苦,但係好學到野,其實係值得。你可以做一至兩年,睇吓佢升唔升你,都可以睇吓而家個團隊入邊,有冇其他同你而家同職位嘅人有得升職
唔係好明你條問題,律師去法院,醫生去醫院為做緊專業工作囉
係因為你聽上去,好容易就會走,所以佢哋驚你喺新工度都會好快覺得冇嘢學

你係咪冇寫到依10日嗰份工
識外語就加少少架姐 除非係考日資你識日文對得返

考英文試都有少少用 (不過DSE 都已經大約有印象你英文好唔好

我覺得上莊都只係還好 最有用係intern

Btw well done and thanks
十日唔會寫啦
但有時好矛盾,同人講想要新挑戰又驚你快走
話想搵份work life balance 又唔得
而家諗住轉講
以前份工分得比較細,太專注喺計糧同做report
而家想轉向all round 啲既方向
認為咁對自己既career path 比較好

咁講得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞