[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
明白thanks
但呢個時間見工,係咪會壓價?因為個肺炎都唔知搞到幾時
個title對日後轉工有冇影響?
事關我有個offer人工加左唔少但title降左級
但會唔會影響HR睇CV, 之後減低佢地想IN你GE機會
所以見完就算啦
你係讀咩科㗎 ?
唔會特別喎,有個仲開得高過佢本身預期,因為我懶得低價請咗佢,之後仲要幫佢拉返高
如果你係細公司轉去大公司,咁樣跌0.5-1級,大家都可以理解
會啊

但已經發生咗,你改變唔到
知道快d開新post
想睇解答學多d野
會好大影響嗎?...
係最大型嘅公司黎嘅 我相信去到final in應該每個人都好勁好top
呢一類嘅Final in你會有咩建議?你見過最想請嘅candidate會有咩特質?
我好緊張 除左prep到盡之外 都唔知仲可以做啲咩 唔該哂
Onboard呢,會晤會有影響?下星期返工有點擔心
方丈
想問下公司想清走哂pt418 會補哂假錢俾佢地
但佢地唔想走 仲話冇權咁樣cut走佢地
想問其實係咪真係唔合法?
咁你要留意嘅事,有啲hard fa the 基本上你冇得郁,比如GPA,比如你讀邊科,比如邊間大學。

但係性格上你可以突出啲。

主動啲,記住人哋講啲乜嘢,例如話係當時佢同你講過嘅嘢,你可以喺面試期間已經引用到少少咁

要表現出你好想學嘢,亦都有超強大自信會學得好,留意河內新聞,公司嘅對手,公司嘅表現,如果有得咁大型,應該係上市公司,留意吓佢哋嘅股票新聞啦
如果佢冇同你改時間,就照正常返工,但可能會有啲新返工嘅裝備,比如問句,比如電腦,可能prepare 都冇咁快。
正職全職嘅,其實公司都可以話炒就炒,咁呢班同事,點解唔可以被解僱?

香港嘅奴工法例根本就完全係保障老細,從來都冇保障過打工仔,所以攞足錢就搵工啦。
打返去問啦
呢邊唔回覆住啦,有問題請到新post
中文
同其他文科會有唔同嗎
方丈想請教下有時啲工寫good communicate in English或者良好英語
其實佢即係要咩程度既英文水平?

另外想請教下,我想轉行,但成日唔成功,試過俾hr 話我本身果行廢、是旦、好似玩泥沙咁、唔專業等等,其實真係轉行就當之前經驗係零,定hr 心情唔好純粹搵我出氣?
搵左agent公司幫手搵工,成效大唔大
方丈午安 我下年year3 sem2會去exchange, 我本身aim property firm/conglo類公司嘅year3 summer intern, 但佢地啲Interview多數係sem2...
想問下方丈清唔清楚swire/p&g呢類firm會唔會同oversea applicants做skype in?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞