[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
方丈你好 請問如果新工已經簽左約
因為個field有少少唔同
人工比起而家份工加得唔算好多
辭職時舊工用升職同加大幅人工挽留
雖然人工好吸引 但因為比較窄 真心想轉field 所以都係想轉新工
請問呢種情況仲有冇得同新工negotiate 個人工?(其實而家offer個數都已經係簽約前negotiate返黎 hr聲稱要拎approval等等先畀到)
唔該晒
方丈 想問HR同Admin既career path 邊個好啲?
而家做hr assistant 大約人工約幾多?
搵工見AA可能有萬四但HRA萬二都唔知有冇
原本諗住reject offer
變左reject簽左約個間
海外撚想問一個好19既問題如果hr 見到cv 上面俾既contact number 係oversea 係咪多數唔打過黎自問cv都見得下人有碩士學歷想要既工聲都唔聲下
如果無hr exp
而家想轉行入hr (未辭職不過就頂唔順)
做住hr pt先會唔會好啲
因為有啲事暫時做唔到ft住 加ft多數要exp
本身做邊行?
做住pt都好嘅 但hr真係無你想像中咁好做
merchandise
今朝約我2nd interview 見hr manager 約10點
但岩岩又改我 5點
1st in 個時知個position 急請人 有5個selected candidate
請問interview 個次序 係咪重要 係咪通常想請緊就in 先??
約我當日最後係咪姐係
新工要求我俾舊工contract
但舊工份contract本身就係連保密協議
點算好
請問方丈
second in完一個禮拜都未有消息
如果等多兩日都無 打俾hr問下
會唔會唔係咁好
間公司都算多人同大型
好想返到呢份工
Top up degree
hra expected salary 應該開幾多
頂我都係 明明都有幾個相關intern experience gpa個d都唔差
人地冇要求寫current & expected salary 係咪可以唔寫
Hi 方丈
想問下 如果曾經reject過offer 一兩年後再apply同一間公司
會唔會無機會...
Thanks!!!
大公司多數會照打
請問知唔知幫手做background check既third party例如first advantage 做完background check會唔會keep住個candidate既資料 keep幾年,定交完貨比個client 就會delete 個candidate既資料?

唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞