[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
藥廠
嚟緊in 個post得contract位
方丈
份工好伏,辭左職了
接收唔到一份工日日朝八半晚八
接近12碼
計糧時期要去到凌晨

返左一個星期工,今日遞信
俾人鬧我不負責任
我覺得唔合適,捱到試用期前走咪大家都更加冇癮

Btw
又要再開始搵工
HR AM, SO位黎講,你有冇邊間agent 比較推薦?
因為之前用過一啲好hea
其實HR係唔係都係同marketing一樣成日要OT ?
收到offer 下星期五要覆
Accept既話要簽offer letter email比hr
但份工唔係我首選 首選果份下星期一second in

如果首選果份要等1-2星期先有回音
可唔可以accept左依份 需要時再withdraw番?
間野係細公司?
都有三千幾人
方丈你覺得 edX Coursera 呢d online course
對cv既幫助有幾大或者 認受性高唔高?( 當然係講緊拎埋cert同埋補一啲可靠性高既學院既course) 感謝
都一樣,睇你個人醒唔醒多啲
最少係唔討厭你,如果唔係就問都費事
其實all round 多啲啲,前景好啲...
仲捱埋個日做乜呀,走咗去算啦
好老實講,醫療系列嘅人事部都唔會好做得去邊,因為最主要係,每一個員工都唔怕出面會冇嘢做,隨時要走就走,根本做hr 嗰啲就唔會有 say
會啊,佢都怕冇咗你
Facebook
咁點解你會好過八大嗰啲bba ?
會嘅,但會覺得奇怪啲,明明有更加好嘅點解你仲會走來報
咁都冇得講啦,一開始唔問清楚。下次問真啲啦
你直接寫你annual total take home
Previous and future Job title?
我係絲

其實我覺得你轉返出嚟,一定會有難度,因為本身出面唔係好多呢啲空缺。如果你本身自己個人都好mobile, then 20k that one 都唔錯
其實呢對住啲Agency,漁翁撒網就可以,你咪比佢哋囉,等多啲人幫你搵仲好
顯係啦,我做最大嗰個,我有時都放八點幾九點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞