[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
咁review 完先啦 爭幾多丫
Keep warm 日常用語
好唔該曬方丈
因為係第一份工,所以另外想問多少少通常Salary Review 係點樣,有冇話自己要預備啲咩?
有時啲人講野好霸道 啲point又唔係特別好
自己完全唔識點同佢地討論的話 又要點處理
方仗方仗
早兩日我簽左份one yr secondment contract
如果完約拎返做緊既公司ref letter其實係咪都證明到我係間公司做 因為我知理論上我係屬於agent既employee?
我係fg黎既 其實secondment contract係咪影響大唔大?而且佢地都話大部分contract都會renew
好返啲未啊
說時遲哪時快
有一份即日in 完又請左我
咁快請好怕係伏

其實以前都有下屬,但我角色係咩都識,做得最耐
加上另外仲有個好惡既阿姐,我一向做好人果個
我好傾向了解下屬做野流程,睇下有冇改善空間
每日收工前會了解未收工,要OT既人有咩問題,需唔需要幫手

需家下星期三有一份要見
但佢叫我星期一返工
諗緊用咩藉口推遲個返工日期/請半日假
即係有既話都係要in過
點樣寫份靚既cover letter?
thanks
方丈,HR點睇contract 工經驗?唔該曬
做緊7個月HR, 老細將我搞緊既project俾左另一個同事搞,好想裸辭
請問有無跳草裙舞教學?

黎緊我manager會 quit, 但上頭無打算安排任何人頂替,對於我也無任何表示

打算跳草裙舞,步驟應該如何? 請指教
到底點解見完工要等咁耐先知結果啊
又講到實請又講晒嗰啲福利
利申 等左一日
係某個求職網 某間公司個個星期都會出job ad
佢係真心想請人定做樣?唔該
reject bank offer會唔會畀blacklist?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞