[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
我諗而家入職點都唔會低過13
寫銀行名(agency secondment)
換上我個個見到話係頭幾個,咁做係幫我地buy time only...
會啊,咪一齊答囉
翻譯文:你唔係最差嗰個,但我哋見埋其他更好嘅先
咁開心,恭喜你呀!咁你就like 同埋share我個Facebook啦,我冇錢收,見到數字向上升等我爽下都好呀
如果之前CV無寫 (agency secondment)
而家主動解釋返會唔會安全d
Apply manager grade嘅工,上公司親身遞application letter俾HR Manager會太over嗎?
其實fg冇經驗點入行hr
間間HRA都冇消息
哩幾日去
不過都未敢大安旨意,我有啲時間問題要同佢傾掂數先,但都覺得自己越級挑戰成功好叻叻
外資Agency 追數壓力係咪好大?
係呀,因為到時如果佢做背景調查,尤其係銀行,你講大話就唔係咁好啦
會啊,超奇怪
你係咪份cv 出咗事...
冇問題嘅,放心去啦
我都叫咗比想像中快左三年,一齊加油啦
乜資都一樣要追數
唔該哂
都算係 因為係細公司 做Clerk 做左2年幾 但係duties都部份關HR事 咁樣寫落CV HR會唔會覺得衣個工作經驗冇用?因為title唔係HRA
咁要見埋其他先我都理解既,我只係諗緊佢叫得我等多佢一陣,會唔會係hea我
咁好似唔係喎,我意思係你係負責幫headhunters 本人入職離職?定係幫啲headhunter 執頭執尾
Buy time 姐... 佢咁講,到時要搵返你,就算遲,都唔會尷尬
算係執頭執尾 幫手佢地聯絡candidate post ad scan CV 比老細 data entry咁 我year 2 做左2年幾 諗住下年搵HR intern
之前見到有啲post話HR見到cv cityu會skip?其實會唔會咁?bu係唔係始終係HR行內聲譽好啲?因為有啲人話係 又有啲人話唔係 我仲未簡好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞