[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
唉 我已經收哂皮
Practice test有曬答案定真實Apt test?
方丈,搵到份新工,簽咗約但暫時未正式返工,有head hunter問我新公司個名,我點樣覆佢最好?直接講新公司名定講做邊一範算?
方丈你好
2019fg到依家都未返過工。。。
但期間其實係全職抗爭part time做音樂
都半年了 依家唔知點寫cv同解釋空白期好。。。
都唔會唔睇嘅,但係面試嗰陣一定會問你做乜囉,你解得通就得
練啦
其實重考入返心儀嘅科目,係合理解釋,如果我見到你後來嗰個學位,真係收得比較高,我會信你
梗係唔好同佢講晒啦,講邊一行就得
為咗追尋夢想,所以做音樂做咗半年,而家好多年輕人其實都會有夢想有追求,唔做嘢住先,追左夢先,係好合理嘅
Hello方丈
我係另一個post留左言 但個post完左
你介唔介意係度答返我呀

我係fg
上司同我講可能唔俾我過probation
大概仲有兩個星期唔夠
雖然工作表現好 但佢話不滿我對佢既態度
請問過唔到probation係咪會好影響第二份工?
有無辦法見工可以兜到?
定係我應該及早辭職走人?
宜家好迷惘 唔該晒
同樓上一樣係1001個post尾留左言
係度問多次
你又唔使咁擔心,過唔到試用期,咁咪當自己上一份工係裸辭,然後休息一下再搵下一份工囉...我一向都偏向,過唔到就直情唔好寫
通常都唔會等咁耐,你咪email過去問下囉,又唔使錢,冇壞嘅
想問大約三個星期前partner interview, 之後一直冇回音,於是我就send email問HR,係interview兩個星期之後,HR覆左話we are reviewing applications, should inform you for any updates.

但直至依家未有任何消息,system又仲未顯示failure,姐係代表啲乜?既然衰左,點解仲要曬時間覆我?
拖住你
你唔係最好,但係佢哋又未confirm一個更加好過你嘅
其實嗰幾個月你屋企有事,直接辭職,已經解釋到,比如話失戀又好,有啲乜嘢問題都好,同上司鬧交,其實突然辭職嘅原因係可以有1000個

咁你之後呢,如果一日未坐監,一日都唔好辭職住,你有嘅年假,就用嚟用喺法律程序嗰度先

其實呢,做建築公司,佢嘅背景調查唔會好似銀行嗰啲咁詳細,你嘅職位亦未去到高級到要查你刑事訴訟民事訴訟破產訴訟紀錄,所以基本上可以講話係,你唔講,唔會有人知

我當然唔會教你同公司講大話啦,只不過係你唔講,無人知,明唔明?

你同你老細好唔好關係
其實關係好唔好 都會support 你架喎...
想問下其實game based 點過 做過兩次都過唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞