[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
咁你諗好晒嗰啲問題嘅答案未啊?同埋嗰日,你—英文對答未啊?

嗱,我求其同你搵一搵,呢度有八十幾份,我當你得一半係比較近期嘅,有40左右,入邊有20都係關於銷售嘅,剩返個20份,其實都係可行嘅選擇

我會建議你,真係咁鍾意珠寶,就入咗珠寶行業先,就算職能未必係你最鍾意嘅,都入咗先,唔好求其搵份工,咁你之後又會好發展啲,你又會做得開心啲,又可以知道多啲呢個行業嘅嘢
想問下之前做左6年野。最近依份做左5個月。對cv影響大唔大呀
我想問下 大公司嘅mt programme係咪去到final in已經代表好大機會入?
多數大公司會揀幾多人去到final in呢個stage?
而final in其實hr最想睇到啲咩呢?定都係比老細睇岩唔岩眼only?
唔該哂
舊po過黎
請問方丈intern經驗同full time經驗比係咪會輸蝕好多例如一個fg有半年intern經驗 VS 另一個grad咗之後做咗半年相關工作
同埋你之前好似提過linkedin出ad 公司要俾錢買applicants嘅CV睇 適唔適用於jobsdbapply咗好多份連view都唔view我個CV如果個ad有寫公司HR聯絡方法個啲 係咪直接email申請比較好?
方丈你好 我之前搵intern個hr send email問左我availability(not for interview) 我即刻覆左佢
之後佢就冇覆我3日了 想問係咩意思
方丈你好,請問而家肺炎期間,HR仲會唔會請人呢?
btw補充多少少
我依家工作內容主要包括proofreading, translate, casting, 改下文件錯漏

1. 咁如果我想返啲admin工(畢竟我唔係讀finance related嘅科,就算想返都唔知人地想唔想要我),咁呢份工基本上冇乜影響,對不?

2.承上,文科出身都可以搵finance related嘅工架咩?有冇例子?叫價會唔會同本科生差好遠?

麻煩哂你
你只要有合理解釋解得通點解對上嗰份咁短就可以了
Good luck~
想問有agent refer份job比我 比左cv佢
2星期無回音 係咪已經完左?
要睇吓你間公司大到咩地步啦,如果係香港最大型,最多人想入嗰啲,咁其實應該都仲有唔少有得揀,都仲係兩三個揀一個咁上下,因為其實人數都仲係好多,可能係15-6 個揀6個咁

如果係中型嗰啲,就真係睇老細對唔對眼
只會慢咗少少,但其實唔會好大影響

對唔住呀,之前個post已經爆咗,所以未覆到你。

見工之後最緊要係,請你好好放低,唔好諗咁多,如果唔係,你會好辛苦,患得患失
因為始終你實習生,人哋對於你嘅要求都會低啲,你又未必真係日日都返,所以始終我會認為全職好過實習,但認真講落去,其實個人醒唔醒先係重點,返全職都一樣可以全職發夢

jobsdb 收嗰啲履歷表就直接收嘅,佢要再俾錢買嗰啲,就係你冇報佢份工,但係雇主可以係jobsDB個database入邊找到你嘅履歷
你冇任何證明證明你心目中更加想要嗰個Title,所以應該跟合約,或者跟佢出俾你嘅信

唔回覆就唔使再send過去啦,你同女神表白,佢對着你微笑住咁樣話,多謝你嘅表白,等我諗下先,之後佢成個月冇搵你,你仲使唔使等落去?
即係話你應該去到最後嗰幾個,佢都係問下你姐,見完就好好放低啦
會呀,我今日都批咗幾個Offer出去
1. 對的

2. 比如Corp fin, 比如Fin PR其實都幾需要寫手,英文好似仲係一個強項,叫教學會低少少,但係都係睇你本身對嗰啲嘢有幾熟悉,比如有冇IPO exp

3. 一啲都唔麻煩啊
佢拎得你嘅同意之後,佢就會將你份履歷定過去俾雇主,雇主冇話要你,佢會追雇主,追完都冇,咁咪即係冇囉,咁佢自然就唔會再搵你啦,呢班其實都係sales嚟,其實係好現實
二星期都冇contact 咁應該完左
可惜我英文好普通
亦冇乜上面講嘅類似經驗
惟有疊埋心水搵返admin工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞