[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
Bachelor 咋
做HR咁多年多唔多OT?
要俾薪酬架咩,唔係私隱黎架咩
我做過幾份見工都未試過俾
想轉工,send極沒回音,點算
其實而家就係我第三份工,第一次做AM
但因為其實無論地點、公司環境、公司文化我都唔鍾意
我係新界西去東九、公司環境係工廠改office、文化好老舊,冇人會準時收工

雖然唔鍾意呢份工,但呢個係我惟一收到既offer
亦係初踏上AM呢個位
所以我預見自己唔會喺度做得長,只想捱一年

所以諗做一年後轉工,搵份自己鍾意多啲既工
但又怕人地覺得好jumpy
行業前景點好都唔關我事
因為公司賺得多都只係固定地出一個月bonus

工作上,個HR system 未見過咁垃圾,好多野浪費人手去做
老細有好多諗法,想將HR 專業化,轉HR system 做得掂就應該係好既經驗黎

但忍受唔到佢地OT覺得好正常,計糧計到凌晨並唔罕見,而我上司要求我同班下屬要共同進退
無乜福利可言,一個月仲要返一個星期六

只可惜自己已經見左4-5份AM title , 呢個係惟一offer, 失敗太多,亦失去左再見工既自信
year3去左銀行做intern 之後後悔想轉hr所以宜家咩hr經驗都冇
2nd 完過左 4日都再冇電話 係咪收左皮
點睇要簽死約加銜頭俾人改左既工?
想問下私家醫院既hr好唔好做
方丈覺得前老細簽既ref letter對見新工有冇用?
即係讚下你做野唔錯果種
承上,其實多唔多人口頭問完老細之後再自己draft一份ref letter然後再比佢簽咁樣架?
Grad咗一年如果由perm轉contract位應該點叫價好
Which you which major? 比如 hku anf, cu rms qfn vs city bba ...
我賣腦賣心賣肝賣靈魂既 全天候whatsapp email 一直在線
咁你搵個啲工既HR 都幾hea
係私隱,但係你有責任去證明你嘅陳述係正確,因為呢一樣野會直接影響到公司究竟願意俾幾多錢你
係咪cv出咗事呀
以為你係啱啱做咗一年,然後轉而家呢一份,一轉之後又想再搵工。如果你已經捱左一年,其實都可以開始慢慢搵,到你搵得到嚟,都已經年半啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞